Споразумението за Брекзит: Ще убеди ли Тереза Мей парламента?

Тереза Мей в парламента. Снимка: от тв екрана

След като трудно постигна споразумение с Европейския съюз за Брекзит, британският премиер Тереза Мей свиква днес заседание на кабинета си, а след това ще положи усилия да убеди преди Коледа страната си и парламента, че е договорила „възможно най-добрата сделка“.

Впоследствие Мей ще информира депутатите за срещата с европейските лидери, на която бяха одобрени споразумението за излизане на Великобритания от ЕС и политическата декларация за бъдещите отношения между Великобритания и блока.

Тя за пореден път ще изрази „абсолютната си увереност, че по-добра сделка не е възможна“ и ще ги призове да подкрепят споразумението в името на националния интерес.

Отхвърлянето на сделката ще бъде „завръщане в изходна позиция, което ще създаде още повече разделения и несигурност“, ще предупреди Мей, съдейки по разпространени предварително откъси от речта й.

Постигнатото след дълги и мъчителни преговори споразумение трябва да бъде предложено за гласуване на британския парламент преди края на сесията му, вероятно около 10 декември.

Освен опозиционната Лейбъристка партия начело с Джереми Корбин, привържениците на безусловния и безкомпромисен Брекзит от Консервативната партия на премиера Мей и неуморните и малобройни съюзници от Демократичната юнионистка партия също заявиха, че ще гласуват против споразумението, като по този начин ще лишат премиера от крехкото мнозинство от десетина места, с които разполага в парламента.

Тереза Мей призна този уикенд пред лидерите на Европейския съюз, че на този етап не разполага с мнозинство в парламента. Тя подчерта обаче, че се надява да убеди депутатите от Консервативната партия с аргумента, че половината от тях ще загубят депутатските си места на парламентарни избори, до които може да доведе евентуален вот срещу сделката за Брекзит, заяви вчера източник от ЕС.

„Икономически хаос“

„Към настоящия момент от гледна точка на аритметиката съществува истинско предизвикателство, но много неща могат да се променят през идните две седмици. Мисля, че колегите ми ще помислят преди всичко за националния интерес на фона на особено големите рискове и несигурността, които може да провокира негативният вот“, заяви пред Би Би Си външният министър Джереми Хънт.

За привържениците на твърдия Брекзит обаче, като бившия лидер на Консервативната партия Иън Дънкан Смит, дал вчера интервю за телевизия „Скай нюз“, ще бъде „изключително трудно“ да подкрепят един текст, с който са направени прекалено много отстъпки на Европейския съюз.

Дори парламентът да подкрепи споразумението, тревогите на Тереза Мей няма да приключат. Лидерката на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър, която е категорично против споразумението за Брекзит заради предвидения в него специален статут за Северна Ирландия с цел избягване на физическата граница с Република Ирландия, заплаши, че ще оттегли подкрепата си за правителството, ако сделката бъде одобрена.

„Ще ни се наложи да преразгледаме споразумението за доверие и подкрепа“ на правителството, заяви Фостър, чиито десет депутати гарантират крехкото абсолютно мнозинство на правителството на Мей.

„Писмо до нацията“

Тереза Мей започна освен това и акция за директна комуникация със съгражданите си. Тя написа „писмо до нацията“ в тържествен тон, което бе публикувано вчера. В него Мей призовава Великобритания да демонстрира национално единство и да подкрепи споразумението, като по този начин бъде постигнато „помирение“ след годините на вътрешно противопоставяне между еврофили и евроскептици, започнало след референдума през юни 2016 г., на който 52 процента от британците гласуваха за излизане от ЕС.

Мей често е критикувана, че няма харизма и се държи доста хладно. Тя обаче използва в петък цялото си обаяние, докато отговаряше на въпроси на слушатели на живо по радио Би Би Си.

Проектът за споразумение е „добър за Великобритания и отговаря на волята на британския народ“, позволявайки на страната да поеме отново контрол над парите си, законите и границите си, повтаря неуморно Мей.

Тереза Мей може със сигурност да разчита на подкрепата на икономическите среди, които нямат нужда от много убеждаване, защото възможността сделката да се провали е най-лошият им кошмар. В този случай би се стигнало до Брекзит „без сделка“, който ще създаде „икономически хаос“, заяви в събота министърът на финансите Филип Хамънд.

Споразумението предвижда преходен период от 21 месеца след Брекзит (предвиден за 29 март 2019 г.), през който почти нищо няма да се промени между Великобритания и Европейския съюз, като има възможност преходният период да бъде продължен до 2022 г.

А после ще дойде време за следващото предизвикателство: договарянето на бъдещите отношения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.