Ще допуснат ли „излишни“ кандидат-президенти в Русия?

Централната избирателна комисия на Русия вече регистрира кандидатите за президентските избори през март. Въпреки многото желаещи до финала ще стигнат единици. Снимка: Беларуские новости

Централната избирателна комисия на Русия започна да приема документи и да регистрира кандидатите за най-високия държавен пост. В кампанията предстоят и конгреси на партиите, които ще издигнат своите имена. Отделни кандидати обаче вече събират инициативни групи. Въпреки изобилието от желаещи, според прогнозите на ЦИК до финала ще стигнат единици.

Парламентарно представените партии имат значителни преференции, тъй като са освободени от необходимостта да събират подписи в подкрепа на своя кандидат. Но партиите, които не влязоха в Държавната дума, и инициативните групи трябва да съберат в подкрепа на предлаганите имена поне 2 милиона подписа и трябва да ги представят пред ЦИК най-късно до 16 януари.

Повече от 20 кандидати вече уведомиха избирателната комисия за желанието си да се кандидатират за президентския пост. С оглед на краткия срок за представяне на подписите и като се имат предвид другите изисквания, свързани с тях, най-вероятно регистрираните претенденти ще бъдат не повече от осем. Трябва да се отбележи, че на 14 март 2004 г. руснаците избираха между шестима кандидати, а през 2000 г. – между 11.

Върховния съд обаче може да лиши от участие в изборите и кандидата на освободените от събирането на подписи парламентарни партии, дори след като той получи регистрация. „Например, ако по някакви причини допуснем неточности или грешки, или кандидатът скрие двойно гражданство“, посочва членът на ЦИК Игор Борисов. Политикът може да се лиши от регистрация, ако неведнъж е използвал предимствата на служебното си положение, ако е подкупвал избиратели, използвал е парични средства извън определения фонд или е превишил определената от закона сума. Законът разрешава претендентите за президентския пост да изразходват най-много 400 милиона рубли.

На конгреса на „Единна Русия“ се очаква официално да бъде издигната кандидатурата за президентския пост на Дмитрий Медведев. Водачите на другите парламентарно представени партии – Владимир Жириновски на ЛДПР и

Ветеранът в президентската надпревара Владимир Жириновски отново ще се кандидатира за най-високия пост в Русия. На последните избори той спечели 2,7 процента от гласовете. Снимка: Комсомолская правда

Генадий Зюганов на КПРФ са ветерани в президентската надпревара. На последните избори, в които участваха – през 2000 г. – Зюганов събра 29,21 на сто, а Жириновски 2,7 процента от гласовете. Все още не е ясно дали в предстоящите избори ще участва лидерът на „Яблоко“ Григорий Явлински. На изборите през 2000 година той получи 5,8 процента от гласовете.

В лагера на опозицията има и нови кандидати. В понеделник бившият премиер Михаил Касянов донесе в ЦИК документите за регистриране на инициативна група за неговото издигане за кандидат-президент. Партията Съюз на десните сили свика конгрес на 17 декември и също не се отказва от плановете да предложи Борис Немцов, който продължава да настоява за общ кандидат на опозицията. Немцов заяви, че този кандидат трябва да бъде избран от „12 морални авторитета на страната“, „в чиято честност не се съмнява никой“. Лидерът на Обединения граждански фронт Гари Каспаров пък заяви, че неговата президентска кампания е приключила, тъй като в Москва са отказали помещение на привържениците му, където да свикат събрание на инициативната група.

Освен посочените кандидати, желание да се борят за президентското кресло са заявили още десетина души, сред които са лидерът на Демократическата партия Андрей Богданов, дисидентът Владимир Буковски, който е в изолатор в следствието, кметът на Архангелск Александър Донской, известният с ултрадесните си възгледи Николай Курянович и други.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.