Какво ще се случи, ако Мей загуби вота за Брекзит

Тереза Мей в парламента. Снимка: от тв екрана

Британската министър-председателка Тереза Мей се нуждае от одобрение на своята сделка за Брекзит в парламента. Но критиците от всички посоки заявяват единодушно, че ще се й противопоставят и в момента шансовете на правителството да спечели гласуване изглеждат оскъдни.

И така, какво ще се случи, ако тя загуби вота на 11 декември? По закон, ако сделката бъде отхвърлена, министрите разполагат с 21 дни, за да заявят как смятат да действат. По-рано правителството каза, че ако споразумението бъде отхвърлено, Великобритания ще напусне ЕС без сделка.

Истината е, че огромната несигурност в петата по големина икономика в света и вероятна насрещна реакция на финансовите пазари ще наложат много по-бърза политическа реакция.

Следват някои възможни следващи стъпки:

Оставка

Мей може да подаде оставка като лидер на Консервативната партия, ако задейства вътрешна борба за поста без да има общи избори. До момента тя избягва да отговаря на въпроси дали ще се оттегли.

Отстраняване

Отдавнашното усилие на някои членове на партията на Мей да се отърват от нея може да получи обновен импулс. Ако 48 от 315 консервативни законодатели поискат тя да си тръгне, в партията ще има гласуване по въпроса за доверие. Ако тя загуби, ще има вътрешно състезание за мястото й, без общи избори.

Предоговаряне

Правителството може да се опита да предоговори условията на сделката, като се стреми към допълнителни отстъпки от ЕС и след това да призове за второ гласуване, като поиска от законодателите да одобрят променените условия. Мей и ЕС казаха, че сделката няма да бъде отваряна отново.

Вот на недоверие

Опозиционната Лейбъристка партия може да поиска гласуване на доверие към правителството, за да вземе властта без да се произвеждат избори.

Ако мнозинство от законодатели гласуват против правителството на Мей, лейбъристите ще разполагат с 14 дни, за да докажат, чрез гласуване, че могат да контролират мнозинство в парламента и да съставят собствено правителство.

Отново пред урните

Ако правителството на Мей загуби гласуването на доверие, а лейбъристите не са в състояние да формират ново правителство, ще бъдат насрочени избори. Мей може също да свика общи избори, ако две трети от законодателите в парламента се съгласят. Мей каза, че общи избори не са в национален интерес.

Възможности в дългосрочен план:

Втори референдум

Пътят към втори референдум за Брекзит е неясен, но гласовита част от законодателите в парламента подкрепят такава стъпка. Мей каза, че няма да свиква втори референдум.

Отлагане или отменяне на Брекзит

Правителството може да се опита да удължи преговорния период с ЕС, за да даде време за постигане по-добра сделка, да свика общи избори или втори референдум.

Правителството може също да се опита да оттегли заявлението за напускане на ЕС.

Мей каза, че не иска да отлага излизането на Великобритания от ЕС и няма да изтегли заявлението за напускане.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.