Как да празнуваме екологично Коледа – съветите на WWF и Магдалена Малеева

„Моята пияна от бира душа е по-тъжна от всички мъртви коледни елхи по света“, пише големият американски поет Чарлз Буковски. Ако и вие се натъжавате от гледката на захвърлените след празниците мъртви елхички, които се търкалят покрай кофите, купете си коледно дръвче в саксия. Украсете го за празника, а след това го изнесете на балкона или в двора.

Международната природозащитна организация WWF започна поредната кампания „Коледна елха в саксия”. Всеки, който закупи дръвче в саксия за празниците, през пролетта ще може да го засади в Природен парк Витоша. Залесяването ще съвпадне с деня на традиционното залесяване, което се организира от gorichka.bg – проект на известната българска тенисистка Магдалена Малеева (по-долу четете интервю с нея).
Статутът на Природен парк Витоша позволява там да се засаждат само местни дървесни видове, така че е добре да се уточни с продавача къде са отгледани елхите, съветват от WWF.
За да оцелее дръвчето до пролетта, трябва да се спазват някои изисквания. Не се препоръчва да стои повече от две седмици на топло. През есента и зимата то изпада в покой, но по-дългият престой при стайна температура го събужда. Добре е дръвчето да се постави далече от източници на топлина и да се полива често. Веднага след коледните празници то трябва да бъде изнесено на балкона или двора, където да изчака деня на залесяването.

Подаръците

“Опитвам се да си опаковам подаръците със запазени, но вече използвани хартии, защото винаги след коледната размяна на подаръци се натрупва огромен куп хартия, произведена, за да я ползваш само няколко минути”, казва Магдалена Малеева. Тя съветва хората да не купуват безсмислени подаръци, а само истински необходими неща. Ако не се сещате от какво има нужда човекът, когото искате да изненадате приятно, може да му направите нематериален подарък като например билети за кино или театър, карта за фитнес и др.

Много добър вариант за еко-подарък е календарът на gorichka.bg, който се продава в повечето големи книжарници. Той е от рециклирана хартия, на всяка страница има съвети как да бъдеш по-отговорен към природата, а приходите от продажбата му ще се използват за засаждането на дървета.

От WWF препоръчват да купувате електроуреди за подарък само от най-икономичната А-класа, да избягвате подаръци с батерии, защото трудно се рециклират и предоставят енергия, която е по-малка от употребената за производството им. В краен случай купете комплект зареждащи се батерии, съветват природозащитниците.

Продуктите на трапезата

По данни на WWF, продуктите за коледната вечеря в Западна Европа са пропътували общо 40 хиляди километра, докато пристигнат на трапезата. Продаваните в България стоки вероятно са изминали по-малко, но въпреки това купувайте продукти, които са произведени в страната, не са опаковани излишно и са характерни за българския зимен сезон, казват от WWF.

Коледните картички

Друг съвет на природозащитниците за по-екологични празници е да изпращате коледни картички от рециклирана хартия или пък такива, които подкрепят благородна кауза. Най-лесно е да изпращате картички по интернет, което пести хартия.

Магдалена Малеева: Бебето ни е на 6 месеца и досега не сме му купили нищо

Магдалена Малеева е най-малката от сестрите Малееви. Започва да тренира тенис на осем годишна възраст. Кариерата й на професионална тенисистка датира от 1989 г., когато е на 14 години. След 16 години в професионалния тенис спира да се състезава през октомври 2005. През юли 2004 г. се омъжва за дългогодишния си приятел Любомир Ноков, а през юни 2007 г. се ражда детето им Юлия. Магдалена Малеева е инициатор на проекта gorichka.bg за екологичен начин на живот.

– Какви мерки може да вземе всеки човек в домакинството си, за да пощади околната среда?

– Всеки, който се интересува и чете, вижда, че може да правиш сравнително малки неща и същевременно да бъдеш отговорен към околната среда. Това, което правя аз например е, че се опитвам като пазарувам, покупките ми да не са много опаковани. Никога не взимам найлонова торбичка – използвам торбичка от плат за многократна употреба, опитвам се да изхвърлям възможно най-малко боклук и да си го разделям, ако е органичен – го нося на един приятел, който има компост (компостирането е процес, при който различни бактерии, насекоми, гъбички и червеи разграждат кухненските и градински отпадъци до подобен на почвата материал, наречен компост). Използвам съвсем малко химия в домакинството си – не чистя с белина и с вредни химикали. Прахът за пране, който използвам, е без фосфати. Опитвам се да не карам кола – карам повече колело или ходя пеша. Старая се да ям биопродукти, каквито в България почти нямаше, затова създадохме фирма-производител на мляко, сирене и хляб. Надявам се догодина да имаме повече продукти. Чрез gorichka.bg се опитваме да убеждаваме фирмите да внедряват нови технологии, които пазят околната среда. Много ми се иска да си сложим слънчеви колектори на покрива на клуба, но още не сме го направили.

– С енергоспестяващи крушки ли е оборудван апартаментът ви?

– Някои са енергоспестяващи, други не, защото преди 4 години, когато си го правихме, не знаех за тези неща. Сега ще чакам да изгорят тези и тогава ще си ги сменя. Имам и други грехове, но това е положението – с глобалната екологична криза, с решенията, които трябва да вземем и изборите, които трябва да правим, нещата са много сложни и често няма идеално решение. Трябва да си много информиран, за да знаеш как да направиш верен избор. Аз например имам огромен хладилник, който стои почти празен и знам, че това е страшно енергоемко. Ще се опитам да си го сменя, но междувременно следвам съветите за енергоспестяване. Фризерът ми е пълен с шишета вода, които са замръзнали и така той харчи по-малко енергия.

– Казахте, че не миете с химически препарати. С какво си почиствате пода например?

– В момента ползвам един препарат, който ми донесоха от Гърция. Направен е от индийски кестени, в които има сапун. В България има една марка Фрош – не съм сигурна колко е автентичен етикетът, но пише, че препаратът е 98% биоразградим. Като цяло не използвам белина.

– Вместо белина какво използвате?

– Не използвам нищо, за какво ми е белина – когато човек си чисти редовно, не се цапа. Ние живеем в едно толкова дезинфекцирано общество, че повечето алергии, които се случват на децата днес, са свързани с това. С битовата химия не трябва да се прекалява.

– Имате малко бебе. Как успявате да се грижите за него и за околната среда едновременно?

– С мъжа ми, преди да се роди бебето ни, искахме да направим няколко неща. Едното от тях беше да видим дали може да не му купим нищо. И наистина, бебето е вече почти на 6 месеца и няма нито едно купено нещо. Толкова много неща ти дават и ти подаряват близките, приятелите и приятелките, че няма нужда да купуваш още. Имахме 4 колички, столче за кола и толкова много дрехи. Изобщо не е скъпо да имаш бебе според мен и тези списъци, които се правят преди да родиш, с всичките му глупави неща, които не ти трябват – това според мен е някаква мания. Другото, което държах, преди да родя, беше да я кърмя – за нея е по-добре и за мен е по-лесно. Това е един възобновим източник, така че досега не съм купувала никакви адаптирани млека, не съм използвала шишета, стерилизиране и др. За памперсите – използвам варианта на италианската фирма Бамбино мил – тяхната пелена се състои от пластмасови гащички, вътре се слага памучен плат и отгоре се поставя една хартиена подложка. Памучният плат се изпира, а хартиената подложка, която държи бебето сухо, се изхвърля в тоалетната. Тоест, аз пак изхвърлям нещо, но то е съвсем тънко, все едно – лист хартия, а пък пелените си ги пера. Това не ме затруднява, в същото време не изхвърлям памперси.

– Кои прахове в България са без фосфати, откъде се купуват и колко струват?

– Моят прах ми го донесоха от Гърция, но в България има бебешки препарати, които са по-изчистени. Има и няколко израелски марки.

– Трудно ли е в България да си еко-отговорен?

– Мисля, че е въпрос на информация и на навик. Много хора изобщо не са се замисляли за тези неща и може би, ако имат повече информация, ще разберат, че това не е трудно и е необходимо да се прави. На сайта ни има едно филмче – The story of stuff (Историята на нещата), което обяснява как са направени някои от нещата, които си купуваме. Например, ако си купиш радио, как една част от него е направена в Африка, друга в Китай, трета – в Индия, после е сглобено в Германия, докарано е до България. Заради цялото това пътуване, вече са изхвърлени много въглеродни емисии, а петролът идва от държави, които не са демократични. Наистина, трябва да си даваме сметка за нещата, които си купуваме – как са направени, как са достигнали до нас и защо са толкова евтини – те по някакъв начин са замърсили, но никой не е платил екологичната цена за това.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.