САЩ – новата геронтокрация

Нанси Пелоси. Снимка: от тв екрана

През 2018 г. в страната на Джон Ф. Кенеди и Барак Обама властта падна в ръцете на седемдесет-осемдесетгодишни хора.

Доналд Тръмп, който е на 72, е най-възрастният президент, избиран някога в САЩ, а Сената ръководи с твърда ръка четири години по-възрастният от него всяващ респект Мич Макконъл.

Нанси Пелоси, която съпартийците й демократи вчера избраха за председател на Камарата на представителите от януари, ще празнува през март 79-ия си рожден ден.

Годините на тази дребна, хиперактивна жена не личат. Това впечатление се подсилва от обувките на висок тънък ток, в които тя снове по безкрайните коридори на Конгреса във Вашингтон. Тя смая аудиторията, когато остана на тези токчета през маратонска осемчасова реч, на крак, при положение, че колегите й парламентаристи в такива случаи обуват удобни маратонки.

Калифорнийката Пелоси вече беше „председател на камарата“ – третият по ранг човек в САЩ – от 2007 до 2010 г., но тя така и не изостави ръководството на групата на демократите и изглежда изобщо не възнамерява да се пенсионира, след като изведе демократите до победа на състоялите се на 6 ноември междинни избори.

Пелоси ще замени начело на Камарата на представителите 48-годишния републиканец Пол Райън. Нейният заместник е на 79 години, а третият по ранг – на 78.

Връх в кариерата

Каква е тайната на дълголетието им? Според гериатрите ангажираността, амбицията и интелектуалната динамичност несъмнено играят определена роля. „Научната литература показва, че хората, които имат някаква цел и страст, остаряват по-бавно“, казва за АФП Мария Тороела Карни, ръководител на гериатричната служба в болница „Нортуел хелт“ край Ню Йорк.

„Виждам това при куп професии“ – продължава тя – най-вече при хора, които заемат отговорни постове, както в компании, така и в политиката. Да не говорим, че политическите и икономическите лидери имат достъп до най-добрите медици. Увеличаването на продължителността на живота, което се наблюдава като цяло, подчертава това явление.

Как тези хора запазват формата си? Като ходя бързо и правя джогинг край река Потомак, довери през 2011 г. Пелоси в интервю за сп. „Ню Йоркър“.

Лекарят Ерик де Йонге ръководи гериатричната служба в университетска болница „МедСтар“ във Вашингтон. Той се е грижил за важни американски политически личности, но не казва кои.

Добрият сън, правилното хранене, физическите упражнения, „балансираният“ живот представляват стълбовете на здравето за по-възрастните хора“, обяснява той пред АФП.

А стресът в политическия живот, срещите, пътуванията, нощните преговори. . .Всичко това не е ли вредно?

Напротив, отвръща медикът и добавя: „Ако харесвате това, което правите, ако ви харесва да имате влияние, това не е толкова стресиращо, колкото при хората които са нещастни, имат психически или здравни проблеми“.

„Те черпят много енергия от факта, че най-сетне са достигнали върха на пирамидата след 30-40-годишно изкачване на йерархическата стълбица. Защо им е да се отказват?“, пита Де Йонге.

Деменция

В Сената (влиятелен клуб от 100 души) възрастта е безусловен критерии, за да оглавиш комисия, така че много сенатори са търпеливи.

Чък Грасли, председател на юридическата комисия, през когото минава утвърждаването на съдиите във Върховния съд, е на 85 години. На толкова е и влиятелната демократка Даян Файнстайн, която беше преизбрана за шест години.

Понякога преизбирането е в повече. През април председателят на особено желаната комисия, която определя разходите на федералната държава на стойност от милиарди долари – 80-годишният Тад Кокрън – в крайна сметка се оттегли след проблеми със здравето, отсъствия и няколко седмици колебания.

„Притеснявам се повече за хората над 85-годишна възраст, отколкото за тези, които са на 75“, казва Ерик се Йонге. Над 85 години опасността от деменция е 50 процента, напомня той. При това положение амбициите на седемдесетгодишните остават непокътнати.

Доналд Тръмп, който обожава хамбургери, но играе голф и твърди, че нито пуши, нито пие, повтаря, че ще се яви на изборите през 2020 г. През 2016 г. той победи 69-годишната Хилари Клинтън и може отново да се изправи срещу съперници от нейното поколение.

Разбира се, надига се нова гвардия от петдесетинагодишни демократи, но 69-годишната Елизабет Уорън, 76-годишният Джо Байдън и 77-годишният Бърни Сандърс лъскат оръжията си и се готвят за война.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.