За Израел главна тревога представлява тежко въоръжената Хизбула в Ливан

Около 25 израелски войници в пълно бойно снаряжение патрулират под лунната светлина близо до село на ливанската граница заедно с куче, обучено да открива бомби, търсейки експлозиви и диверсанти.

Внезапно групата спира. Очилата за нощно виждане засичат двама подозрителни мъже, които се появяват зад хребета и държат нещо като бинокли. Може ли това да са партизани на Хизбула? Ливански войници на нощен патрул? Или може би миротворци на ООН? Мъжете изглеждат невъоръжени и тъй като са от другата страна на международно признатата „синя линия“, която разделя двете държави, израелските войници продължават нататък, приключвайки още един рутинен пеши патрул по живописната граница, където обстановката остава спокойна, но напрегната след кръвопролитните битки по време на войната през лятото на 2006 г.

Въпреки че сега вниманието е съсредоточено върху еткстремистите в Газа на южния фронт, главната тревога на Израел по отношение на сигурността е на север – по границата с Ливан.

Израелски служители отдавна предупреждават, че заплахата от управляващата Газа организация Хамас бледнее в сравнение с тази от подкрепяната от Иран ливанска въоръжена групировка Хизбула – тежко въоръжена мини-армия с ценен боен опит и арсенал от около 150 000 ракети, които могат да достигнат почти всяка част на Израел.

Именно на този северен фронт израелските войници се изправят лице в лице срещу партизаните от Хизбула и там всяка престрелка може да разпали пълномащабна война.

„Правилата на играта са много ясни. Те знаят, че аз съм тук, а аз зная, че те са там“, каза местният батальонен командир подполковник Авив. „Но ако развалят уравнението, те ще бъдат ударени.“ От своята база по границата близо до израелската селскостопанска община Авивим той може да види разположеното на хълм ливанско село Марун ал Рас, наблюдателен преден пост на ООН и нова квадратна къща в земеделско поле, за която се предполага, че е наблюдателен пост на Хизбула.

Договореното с посредничеството на ООН примирие, с което приключи войната през 2006 г., забранява на войските на Хизбула да се приближават до границата. Но израелското разузнаване твърди, че бойците на Хизбула действат свободно, обикновено невъоръжени и в цивилни дрехи. Понякога те идват само на няколко метра от израелските войски, казва то. Разделя ги само ограда от бодлива тел, но активни действия няма.

„Те са много дисциплинирани войници. Няма да започнат нищо“, каза Авив, който според военните правила може да бъде идентифициран само с малкото си име.

Когато наскоро министър-председателят Бенямин Нетаняху реши да не предприема пълномащабно настъпление в Газа, той посочи като основание сегашния „деликатен за сигурността период“ и до голяма степен се смяташе, че става дума за северния фронт.

Израел като цяло се въздържа от замесване в гражданската война в Сирия, където Хизбула води ожесточени сражения рамо до рамо с войските на президента Башар ал Асад. Израел обаче нанася множество въздушни удари срещу, както смята той, ирански доставки на модерни оръжия, предназначени за Хизбула.

Доскоро израелските изтребители летяха безнаказано в сирийското небе. Но това беше строго ограничено, след като руски самолет беше свален от сирийските сили през септември в отговор на израелски въздушен удар. Този инцидент с приятелски огън разпали гнева на Русия към Израел и ускори доставката на усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана „С-300“ за Сирия.

След като гражданската война в Сирия затихна, получилата възможности за действие Хизбула сега е свободна отново да утвърди позициите си у дома в Ливан и пак да се съсредоточи върху Израел, каза депутатът и пенсиониран генерал Еял Бен-Реувен, командвал израелски сухопътни войски във войната през 2006 г. Хизбула, която е въоръжена с по-точни ракети и боеприпаси, сега представлява доста по-опасна заплаха, каза той.

„Една терористична организация, за разлика от една държава, не трупа оръжия за възпиране, а за да ги използва някой ден“, каза той. „Подозирам, че сега те ще се опитат да предизвикат Израел. Войната, за която трябва да се подготви израелската армия, е с Хизбула.“ Никоя от двете страни не изглежда заинтересована за момента от нова пълномащабна конфронтация като едномесечната война през 2006 г., която завърши с патова ситуация и при която бяха убити над 1200 ливанци и 160 израелци.

Със своята изоставаща икономика и парализирано правителство Ливан изглежда едва ли би понесъл нова война. Въпреки че е окуражена политически от войната в Сирия и се добра до властта на парламентарните избори в Ливан по-рано тази година, Хизбула преживява финансова криза. Тя също така се възстановява, след като стотици нейни бойци бяха убити или ранени в Сирия.

Все пак Израел я обвинява в разпалване на напрежението.

Армията казва, че наскоро е открила бойни предни постове за наблюдение по границата, изградени под прикритието на кампания за засаждане на дървета от организация за опазване на околната среда, наречена „Зелено без граници“. Организацията признава, че е свързана с Хизбула, но казва, че дейността й е чисто природозащитна. Нетаняху също обвини Хизбула в изграждане на тайни обекти за изстрелване на ракети близо до международното летище на Бейрут.

Армията казва, че Хизбула създава нови пускови площадки сред гражданското население – капан, който може да затрудни Израел да предприеме силов отговор.

Армията обаче казва, че главната й тревога са подкрепяни от Иран усилия за превръщане на някои от неуправлявани ракети на Хизбула в прецизни боеприпаси, които могат да причинят много по-голямо разрушение на израелски цели.

Хизбула отказа да отговори на обвиненията. Нейният лидер Хасан Насралла каза, че напоследък групировката е „по-уверена отвсякога“ и готова за война по всяко време.

На място възможността за неприятности е ясна. Израел окупира части от Южен Ливан, преди да се изтегли през 2000 г. до определената от ООН демаркационна „синя линия“. Но Ливан и Хизбула оспорват части от картата на ООН, а двете враждуващи страни така и не са договорили официална граница.

Заради неравния терен усъвършенстваната северна ограда на Израел не минава точно по границата, което създава анклави израелска територия, които са вътре в синята линия, но извън оградата.

Израел по-рано пренебрегваше тези райони, а войските му попаднаха в засада там през 2006 г. Сега той засилва своето присъствие, укрепва оградите и разчиства растителността, за да подобри наблюдението.

Той също така изпраща сигнал, че няма да търпи нарушения – дори при нощен патрул израелските войски не крият присъствието си.

„Аз съм заинтересован те да видят, че съм тук“, каза подполковник Авив и показва заредения си модифициран автомат „М-16“. „Няма изненади.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.