Защо са песимисти италианските предприемачи

Италианска пенсионерка в супермаркет. Снимка: диретанюз

Обезпокоени от забавянето на темпа на икономическия растеж и липсата на визия на управляващата популистка коалиция, италианските предприемачи са настроени песимистично, макар да се надяват изпълнителната власт да осъзнае как стоят нещата.

Индексът на доверието на предприемачите в Италия спадна от 102,5 на 101,1 пункта през ноември, отбелязвайки петия си пореден месец на понижение и достигна най-ниското си равнище от декември 2016 година.

Доверието на потребителите също отслабва – от 116,5 до 114,8 пункта през ноември, което е минималната му стойност от сформирането на популисткото правителство в началото на юни.

„Данните на Италианския статистически институт безпристрастно отразяват състоянието на духа на предприемачите, недоверието е важно, макар ние, като предприемачи, да сме длъжни винаги да сме в челните редици“, поясни Фабио де Феличе, основател и ръководител на компанията Protom, която предлага консултантски услуги и по-специално в сектора на съвременния инженеринг.

„За жалост сигналите не са твърде окуражителни. Най-важният проблем е липсата на визия в средносрочна перспектива. (Правителството) функционира със съобщения“, които „се променят през час“, заявява той със съжаление.

„Тази липса на стабилност не ни позволява да организираме инвестициите си и да предвидим стратегията си“, подчертава предприемачът, който е на 47 години и работи в Неапол, Южна Италия.

Логика на оказване на помощ

„Ние искаме по-малко съобщения, битки, прояви на сила и повече промишлена визия за Италия“, третата икономика в еврозоната и втората промишленост в Европа, допълва той.

Председател на сдружението на индустриалците от района на Бреша, в северната част на страната, Джузепе Пазини също подчертава, че „предприемачите са обезпокоени“, тъй като някои „виждат как поръчките им силно намаляват“.

Безпокойството идва, от една страна, от „забавянето на растежа в еврозоната, свързано с протекционистката политика, водена от (президента на САЩ) Доналд Тръмп“.

От друга страна, финансовият закон (бюджетът), съставен от управляващата коалиция, обединяваща „Лигата“ (крайната десница) и Движението „Пет звезди“, който „не е насочен към растежа, а е по-скоро следва логиката на подпомагане“, с въвеждането на граждански доход, предназначен за най-бедните, отбелязва Пазини.

В района Бреша забавянето вече се усеща. Оборотът на двата най-големи сектора за този силно индустриализиран район – металургията и машиностроенето – е намалял съответно с 4,6% и 4,4% през третото тримесечие.

В същото време брутният национален продукт (БВП) остава стабилен, отбелязвайки пауза след над три години на повишение.

Правителството, което освен това предизвика недоволството на предприемачите като направи по-трудно подновяването на временните трудови договори и уволненията, очаква растеж от 1,5% през идната година. Тази прогноза обаче още отсега се оценява като нереалистична, както от Европейската комисията, която води битка с Рим по въпроса за прекомерно щедрия бюджет, така и от международни институции и икономисти.

Последна в еврозоната

„Италия трудно би могла да постигне растеж от 1%“ и ще бъде „отново страната с най-слабо увеличение на БВП в еврозоната“, след като „през последните две години тя бе тръгнала стабилно нагоре“, със съжаление заключава Пазини, който ръководи металургичната група Feralpi.

За него е важно правителството да смени курса при създалата се обстановка. Пазини изрази надежда, че „европейската общност ще успее да накара Рим да направи бюджет, който да е насочен в по-голяма степен към растежа“.

Италианското правителство, което досега изглеждаше непреклонно, сякаш вече е склонно да промени бюджета си за 2019-а, за да избегне сблъсък с Брюксел, но най-вече, за да отслаби напрежението на финансовите пазари.

Правителството е напът да направи нови разчети за социалните разходи (улеснено пенсиониране, граждански доход. . . ) и би могло да разсрочи някои ресурси.

Пазини гледа с добро око на факта, че правителството обмисля да съживи плана Промишленост 4.0, чрез който се дава възможност на компаниите да се модернизират.

Де Феличе също призовава правителството да обърне „по-голямо внимание на инвестициите, инфраструктурата и компаниите: когато това бъде направено, всичко отново ще се задвижи“, защото „компаниите са двигателят на всичко, на икономика, на потреблението, на заетостта“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.