Синдромът Йерусалим, който мъчи вярващите по Коледа

Гледка към Стария град на Йерусалим. Снимка: Ройтерс

Всяка година хиляди християни от цял свят избират да прекарат коледните празници в Йерусалим. По време на обиколката си из Свещения град някои от тях започват да цитират пасажи от Библията и да твърдят, че са цар Давид, Иисус или Дева Мария. В медицината това състояние е популярно с името “синдром Йерусалим”.

Психиатрите така и не могат да постигнат съгласие по въпроса дали той може да се прояви при здрави хора. Но е факт, че не са един или двама туристите в Йерусалим, които внезапно започват да си въобразяват, че са персонажи от Библията. В местните болници дори вече има специални отделения, в които се лекуват тези хора.

Туроператорът Ави Грийн разказва, че докато развеждал група туристи из Стария град на Йерусалим през 2003 г., един от тях – американец на 19 години, заявил, че вижда Месията. “Това момче каза, че му се е явил Иисус и е говорил с него – разказва Грийн. – Започна да халюцинира, стана агресивен и трябваше да бъде откаран в болница.”

“Между 30 и 40 туристи биват хоспитализирани всяка година заради подобно поведение”, казва д-р Грегъри Катц от Центъра за лечение на психични разстройства в Йерусалим. Но на единици от тях се поставя диагноза “синдром Йерусалим”. “Той е изключително рядък – обяснява д-р Катц. – Появява се само при хора, които преди това не са имали психични проблеми. Обикновено се проявява при първо посещение в Йерусалим.”

Евреи се молят на Стената на плача. Снимка: Ройтерс

Д-р Катц разказва, че голяма част от хората, при които се проявява синдромът, са на средна възраст, силно вярващи и живеят в малки градове в САЩ или скандинавските страни. Обикновено са част от големи групи и когато видят местата, описани в Библията, изпадат в екстаз. “Прибавете към това неразположението, предизвикано от смяната на часовите пояси, и продължителното безсъние и ето ви синдром Йерусалим – казва д-р Катц. – Това поведение може да бъде много опасно.”

В статия, публикувана през 2000 г. в Британския журнал по психиатрия, Катц е описал синдрома в най-големи подробности. В нея той разказва за 35-годишна жена, която на третия или четвъртия ден от престоя си в Йерусалим започнала да вярва, че е Дева Мария. Жената излязла от хотела си, увита в бял чаршаф, и започнала да изповядва греховете си. След няколко дни изобщо не си спомняла да е правила подобно нещо.

При друг случай жена към 60-те изчезнала по време на Великденските празници. Съпругът й започнал да я търси с полиция. Намерили я на другата сутрин във Витлеем близо до гробницата на Рахил. Била изминала 9 км сама през нощта. После не си спомняла нищо и казала само, че й бил даден знак.

Снимка: Ройтерс

Не са малко психиатрите, които са на мнение, че синдромът Йерусалим сам по себе си не е психично разстройство, а признак на други психози. В статия по въпроса психиатърът д-р Моше Калиан пише следното: “Ексцентричното поведение и странните постъпки на тези туристи се проявяват драматично в момента, в който пристигнат в Свещения град. Той е нещо като географски израз на техните религиозни вярвания.”

Седемте фази на синдрома Йерусалим, описани от д-р Грегъри Катц

Засегнатият от синдрома:

1.става превъзбуден, нервен и напрегнат.

2.изразява желание да се отдели от групата си и да се разхожда сам из Йерусалим. След настъпването на тази фаза процесът става необратим.

3.изпитва нужда да е чист и започва да се къпе постоянно и да реже ноктите на ръцете и краката си.

4.облича бяла и дълга до глезените дреха, подобна на тога, направена най-често от чаршаф.

5.изпитва нужда да рецитира псалми, стихове от Библията или религиозни химни.

6.отива до някое от свещените места в Йерусалим, най-често на Стената на плача.

7.държи проповед на мястото, на което отива. Обикновено тя е объркана и базирана според Катц на “нереалистична молба към човечеството да възприеме по-благоприличен, морален и прост начин на живот.”

(по агенция “Ройтерс”)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.