Спаси София: Убийствено опасен въздух надвисва над града

Към обед на 2 декември 2018 г. въздухът в София е опасно замърсен

Геноцид върху софиянци. Само така може да бъде определен убийствено опасният въздух, надвиснал над града. Вчера концентрацията на ФПЧ 10 в някои квартали беше до над 25 пъти над пределно допустимата граница. Тази сутрин концентрациите вече са около 900 μg/m3 – около 20 пъти над границата. Излагането на подобни нива на канцерогенно замърсяване значително увеличава риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане, дефекти при раждането, преждевременна смърт и др. Само днес в България, като резултат на замърсяването ще умрат 40 човека, а София остава най-замърсената столица в ЕС.

По всички международни стандарти, концентрации над 200 μg/m3 се смятат за много опасни по здравето, а предприемането на мерки за неотложно. Париж например забранява работата на заводите, отопляване на твърдо гориво и употреба на автомобили под Евро 5 при нива между 80 и 150 μg/m3. Столичната община обаче, при концентрации над 1000 μg/m3, продължава да крие информация от гражданите и да бездейства. За днес управляващите са предвидили само две мерки – призив гражданите да ползват градския транспорт и призив при възможност да не се отопляваме с твърдо гориво. Ако не беше престъпно и опасно за здравето, щеше да е смешно!
Г-жо Йорданка Фандъкова, евтиният ПР и призоваването не е решение! Ситуацията изисква спешни, категорични и непопулярни мерки сега!

🔥 Пълна забрана, постоянен контрол и тежки наказания за всички, които горят пластмаса, дрехи, гуми, масла, кабели…
❌ Започнете процеса по пълната забрана на отопление с твърдо гориво. Дайте алтернативи: например разширете топлофикационната мрежа и спрете течовете в дружеството!
🚋 Вместо да унищожавате, започнете да разширявате трамвайната и тролейбусна мрежа като алтернатива за придвижването с личния автомобил.
♨ Върнете измервателната станция на Орлов мост и поставете по една във всеки район на София.
📊 Оправете модела за ранно предупреждение и прогноза, прикриващ реалното замърсяване. Според същия, София никога не е толкова замърсена, че да започнете да предприемате съществени мерки.

Въздухът е тих и невидим убиец, а неговите последствия ще ги почувстваме след години. Затова геноцидът в София трябва да спре! Сега!

От страницата на асоциацията

БългарияЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.