Малко преди исторически вот за Брекзит британците са по-разделени от всякога

Брекзит. Илюстрация: Бизнес ъф фашън

Докато британските депутати се готвят за историческо гласуване по Договора за излизане от Европейския съюз, Обединеното кралство пак е в агитационна кампания и разделенията относно референдума от 2016 г. изплуват отново.

Докато активистите в полза на втори референдум поставят щандове по коледните базари, най-пламенните поддръжници на Брекзит кръстосват страната, за да възхваляват ясно и окончателно излизане от ЕС.

„Все едно сме отново през 2016 г.“, пише редакторът на „Политико“ Джак Бланчард, като подчертава неотдавнашната поредица катастрофични икономически прогнози и настоящите разгорещени политически дебати.

Двете страни са единодушни поне в едно нещо: да оказват натиск върху депутатите преди вота на 11 декември с надежда, че тяхното виждане за бъдещето на страната ще спечели мнозинството от гласовете.

Някои анкети показват, че са малцинство британците, които подкрепят споразумението, сключено с Брюксел от министър-председателката Тереза Мей, и желаят да се сложи край на този безкраен дебат. Но привържениците на твърд Брекзит искат да се изплъзнат от „пипалата“ на Европа веднъж завинаги, а по-умерените агитират за споразумение, запазващо по-тесни връзки с ЕС.

Други пък се надяват, че евентуално отхвърляне от депутатите на споразумението, сключено от Тереза Мей, ще доведе до втори референдум, срещу който тя яростно се противопоставя.

За момента всички варианти са възможни

„Няма напредък към помирение“, признава Том Кларксън от консултанската компания „БританТинкс“(BritainThinks). „Брекзит води до огромно разделение“, заяви със съжаление той, подчертавайки, че темата предизвиква семейни кавги, руши приятелства и създава „общо песимистично настроение“.

Уморени от Брекзит Според проучване, реализирано от социологическата агенция „Сървейшън“ (Survation) сред 1030 души, 46 процента от британците сега биха предпочели да останат в ЕС, срещу 37 на сто, които са за напускане. Все пак, 41 процента биха желали техният депутат да гласува в полза на споразумението, предложено от Тереза Мей, срещу 38 на сто, които биха желали той да му се противопостави.

„Има разлика между това, което хората желаят и това, което мислят, че е желателно в сегашната политическа обстановка“, изтъква Деймиън Лайънс Лоу от „Сървейшън“. Това противоречие създаде „безизходица, която може да бъде преодоляна само с връщане при урните за нов референдум или нови избори“, заключава той.

Въпреки това, дори привържениците на втори референдум признават, че резултатите може да се окажат подобни на тези от 2016 г., с 52 процента от гласовете за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Правителството твърди, че по-голямата част от британците сега желаят Брекзит да се случи, за да могат да продължат напред.

Министърът на външните работи Джереми Хънт дори въведе термин за уморените от Брекзит – „БоБс“ (от Bored of Brexit, съкратено BoBs). „Те желаят да приключим с дебатите и да приложим онова, за което е гласувано“, казва той.

Коледен календар

„Проблемът е, че две години и половина след референдума и няколко месеца (до излизането от ЕС, определено за 29 март 2019 г.) все още не знаем какво бъдеще искаме“, казва от своя страна Джереми Уорнър, редактор на „Дейли телеграф“.

Според проучване на университета Кингс колидж, общественият дебат е доминиран от двете крайности от всяка страна, създавайки „нестабилна и непредсказуема атмосфера“.

Всъщност правителството може да падне във всеки момент, страната рискува да излезе от ЕС без споразумение и е надвиснала сянката за евентуален втори референдум.

„Подгответе се за „коледен календар“ преди Брекзит, в който всеки ден се разкрива нова ужасна картинка“, пише редакторката на „Гардиън“ Марина Хайд.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.