САЩ дават на Русия 60 дни, за да спази договора за ракетите със среден обсег

Ядрена ракета ЯРС. Снимка: известия

САЩ дадоха на Русия вчера 60-дневен ултиматум да спази задълженията си по (ключов) договор за контрол на въоръженията, благодарение на който в Европа няма ядрени ракети (със среден и малък обсег). Според Вашингтон Москва е в нарушение на този договор и само тя може да го спаси.

Съюзниците от НАТО начело с Германия, опасявайки се от нова оръжейна надпревара в Европа, притиснаха държавния секретар на САЩ Майк Помпейо на среща в Брюксел да даде последен шанс на дипломацията, преди Вашингтон да се изтегли от договора от 1987 г. за ракетите със среден обсег.

„Русия има последен шанс да покаже до удостоверим начин, че спазва договора,… но ние също така трябва да започнем да се подготвяме за факта, че този договор може да се разпадне“, каза пред репортери генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Външните министри от НАТО се разбраха формално да обвинят Русия в „материално нарушение“ на договора за ракетите със среден обсег и в съвместна декларация изразиха подкрепа за САЩ, след като Помпейо ги информира в централата на алианса в Брюксел за руските нарушения и за намерението на президента Доналд Тръмп да се изтегли от него. Русия отрича да е разработвала наземно базирани крилати ракети със среден обсег, способни да носят ядрени бойни глави, които могат да поразяват европейски градове с минимално време за ответна реакция.

Германия, Холандия и Белгия се опасяват от разполагането на американски ракети в Европа, както това стана през 1980-те години, предизвиквайки големи антиамерикански демонстрации, и от риска да се окаже въвлечена в ядрена надпревара между Москва и Вашингтон.

Излизане на САЩ от договора за ракетите със среден обсег би създало нови грижи на съюзниците от НАТО, които вече са под натиск заради исканията на Тръмп за повече военни разходи. Според дипломати те не са наясно накъде води американската стратегия по този въпрос.

Столтенберг каза, че сега ще тръгне интензивна дипломатическа офанзива в опит да бъде убедена Русия да се откаже от „многобройните батальони от ракети SSC-8“ (Ес Ес Си 8), по думите на Помпейо.

Вашингтон е обявил, че ще започне (процедурата по) изтеглянето през февруари, което изисква шестмесечно предизвестие период според договора, казаха дипломати. „Техният обсег е директна заплаха за Европа“, посочи Помпейо, визирайки въпросните ракети, които назова с името „Новатор 9М729“. Той добави, че руските действия „силно подкопават американската национална сигурност и тази на нашите съюзници“.

Бидейки трудни за засичане и изстрелвани от мобилни установки, тези руски ракети са особено опасни, защото намаляват времето, което противовъздушната отбрана на НАТО ще има, за да ги свали, твърдят военни експерти.

Помпейо каза, че правителството на САЩ е поставило въпроса пред Москва най-малко 30 пъти от 2013 г. насам, но тя само отричала или предприемала контра мерки. Той посочи също, че САЩ разполагали с доказателства, че пробните изстрелвания идвали от един-единствен полигон в Русия – останалата от съветско време база „Капустин Яр“ край Волгоград, югоизточно от Москва. „В светлината на тези факти САЩ заявяват, че Русия е в материално нарушение на договора и ще прекратим да изпълняваме нашите задължения . . . след 60 дни, ако Русия не се върне към пълно и проверимо спазване“ (на договора), обяви държавният секретар.

ЕВРОПА Е ХВАНАТА НА ТЯСНО

Вашингтон вече заяви, че ще бъде принуден да възстанови военния баланс в Европа след изтичането на 60-дневния период, но Помпейо не пожела да коментира въпроса, като каза само, че изпитанията и разполагането на нови (американски) ракети ще бъдат задържани дотогава.

Той посочи също, че тъй като Китай, Иран и Северна Корея не са подписали договора за ракетите със среден обсег, САЩ се оказват в неизгодно положение, ако на разработят свои ракети със среден обсег, и добави, че Вашингтон е правил три неуспешни дипломатически опита за разширяване на обхвата на договора. Експерти обаче смятат, че за САЩ би било по-изгодно да модернизират дългобойния си възпиращ ракетен арсенал така, че той да може да пробива усъвършенстваната руска противовъздушна отбрана, вместо да разработват ракети със среден обсег от нов клас.

Договорът за ракетите със среден обсег, сключен от тогавашния президент Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов и ратифициран от сената на САЩ, елиминира арсенала от такива ракети на двете най-големи ядрени държави в света и намали тяхната способност да нанасят ядрен удар с кратко време за ответна реакция. Американските ракети „Круз“ и „Пършинг“, разположени във Великобритания и Германия, бяха премахнати в резултат на договора, а Съветският съюз изтегли своите ракети SS-20 от европейския обхват.

Договорът изисква САЩ и Русия „да не притежават, произвеждат или да изпробват в полет“ наземно изстрелвани крилати ракети с обсег между 500 и 5500 км, „или да притежават и да произвеждат пускови установки за такива ракети“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.