Националистите задават тона срещу Глобалния пакт на ООН за миграцията

Светкавичната мобилизация на европейските националисти срещу световния пакт за регулиране на миграцията разпали отново политически конфликти от източната до западната част на континента по този все още наболял въпрос, който парализира сътрудничеството между страните.

Има опасност документът, договорен под егидата на ООН, да доведе дори до падане на белгийското коалиционно правителство на либерала Шарл Мишел, подложен на натиск от фламандските националисти от Новия фламандски алианс, които се противопоставят на текста.

В Словакия външният министър Мирослав Лайчак, някогашен дипломат в ООН, затръшна вратата на правителството като реакция срещу решението на страната да отхвърли пакта. Консервативният австрийски канцлер Себастиан Курц отправи унищожителни критики, след като се присъедини към възгледите на своите крайнодесни партньори от Австрийската партия на свободата (АПС) в бойкота на текста.

Няколко дни преди международната среща на високо равнище, организирана в Маракеш на 10 и 11 декември за одобряване на пакта за „сигурна, редовна и законна“ миграция, шест страни от ЕС (Австрия, България, Унгария, Полша, Чехия и Словакия) обявиха, че няма да изпратят представители в Мароко за подписване на документа, въпреки че през юли го подкрепиха, както и всички страни от ООН освен САЩ.

Италия, където крайната десница е част от правителството, реши да замрази подписването докато парламентът вземе решение.

Взривоопасна тема

Освен страните, които подкрепят твърда линия към приемането на мигранти, дебатът за пакта на ООН се засили за последните няколко седмици и в множество европейски страни.

„Стигнахме дотук, защото миграцията е силно взривоопасна политическа тема“, констатира Ив Паскуау, изследовател в университета в Нант.

Независимо дали става дума за спасяването на мигранти в морето или за разселването на кандидати за убежище в Европа, европейските страни не спират да изразяват разногласията си след миграционния поток през 2015 година.

„Пактът изважда на бял свят съществуващите между европейците разделения, между тези, които се отнасят благосклонни към координирано управление и тези, които са против“, добавя Паскуау.

Всичко започна добре за проекта на ООН, стартирал преди две години. „Климатът като цяло беше консенсусен, самата Европа поиска този процес от ООН“, припомня Франсоа Жемен, специализиран изследовател на миграцията в Свободния университет в Брюксел. Страните от ЕС искаха по-координиран подход към миграцията, за да не преживяват отново хаоса от 2015 година.

След това, в периода между приемането на пакта това лято в Ню Йорк и предстоящата среща в Мароко, „възникна координирана стратегия на националистическите партии в Европа, които си казаха „ще използваме това като начин за отклоняване на вниманието“, заявява белгийският изследовател, уморен от разпространяваните в социалните мрежи „фалшиви информации и лъжи“ за този текст.

Последен призив

Щефен Лене от фондация „Карнеги Европа“ смята това за „организирани усилия на популистките партии“ за предизвикване на полемика, защото отхвърлянето на имиграцията „е в основата на техния „бизнес модел“.

Необвързващият пакт от 25 страници, първият подобен по темата, засяга общи принципи – права на човека, права на децата, национален суверенитет – и двайсетина предложения, целящи да помогнат на страните да се справят с миграцията, като улесняват информацията, интеграцията на мигранти, обмяната на опит.

Правителството във Виена вижда в него признаване на „право на миграция“ и прекалено неясно разграничение между нелегална и легална миграция. Завоят на Австрия, в момент когато страната е ротационен председател на ЕС до края на годината, развърза ръцете на критици не само в националистическия лагер.

Макар че огромното мнозинство от членовете на управляващата в Германия десница (Християндемократическия съюз) се обявиха в подкрепа на документа, някои политици от ХДС започнаха да изразяват резерви. Френската дясна партия Републиканците отправи критики към текста и поиска парламентарен дебат.

„Става въпрос просто за създаване на динамика, за платформа за международно сътрудничество по миграцията“, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос в „последен призив“ към страните, отхвърлили пакта.

„Европейската комисия вече не може да говори по тази тема от името на 28-те страни“, констатира Паскуау, „защото вече няма консенсус“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.