Доц. д-р Людмила Матева: От преяждане по празниците се умира

Един мъж беше погълнал на Нова година половин прасенце и дамаджана вино. Половин година не можа да се оправи, казва специалистката по чернодробни болести

Доц. Людмила Матева. Снимка: архив на e-vestnik

Доц. Людмила Матева е завеждаща на отделението по чернодробни и жлъчни заболявания в клиниката по гастроентерология на болница „Св. Иван Рилски“ в София.

Коледа и Нова година се посрещат край големи трапези. Има ли по празниците хора, „пострадали“ от преяждане?

– Винаги има такива случаи, особено ако празничните дни са повече. Характерно за българския бит и народопсихология е, че където и да отидеш, се слагат едни тежки софри и това да продължава от сутрин до вечер. Много от хората, поради това, че преяждат или не знаят как да се държат по празниците, може да провалят празничната си вечер и почивните си дни, ако получат силни болки, дискомфорт или провокират други свои здравословни проблеми. В тази връзка бих препоръчала на хората никога да не остават прекалено гладни, преди да се нахвърлят върху най-вкусната част от вечерята. Нека да започнат с някакви салати, да не пият алкохол на гладно, да ядат бавно – има време за всичко и това би помогнало за техния комфорт. А от друга гледна точка, ако знаят, че получават киселини или подуване на корема, може да си вземат лекарства от рода на „Ранитидин“, „Фамотидин“ или някой от инхибиторите на протонната помпа като „Омепразол“ или „Нексиум“, за да ги имат в себе си, преди да се случат неприятните им изживявания. Нека хората запомнят, че най-вкусните хапки са първите. Оттам нататък може да спрат, да починат, да се раздвижат. Така ще могат да опитат много повече блюда, с по-голямо удоволствие, отколкото, ако бързо се нахвърлят на някое ядене и след това да си развалят празника заради преяждане.

Какво може да го сполети човек, когато преяде?

– Ако човек има жлъчно-каменна болест, той може да получи жлъчна криза от по-мазна храна. Започва да изпитва силна болка в дясното подребрие и ако има жлъчна кал или дребни песъчинки, може бързо да се озове за оперативна интервенция с остро възпаление на жлъчния мехур и да прекара празниците в болница.
Другата опасност, която съществува, е комбинацията на по-мазна храна с алкохол – може да провокира остро възпаление на задстомашната жлеза, което ние наричаме панкреатит. Понякога това възпаление е толкова силно и драматично, че може да коства дори живота на човек. Ако много бурно се проявят най-различни медиатори, които поддържат възпалителния процес, смъртността не е малка, така че е желателно хората да не консумират мазна храна с алкохол.
Друга форма на оплаквания е да се появи силна болка зад гръдната кост – т. нар. рефлуксоподобна болка, която се предизвиква от повишеното коремно налягане, когато хората са приели повече храна. Болката е толкова силна, че понякога наподобява симптомите при инфаркт на миокарда. Хората са силно притеснени и може да прекарат празниците в някоя амбулатория, докато се отхвърли съмнението за инфаркт на миокарда или за ритъмна патология на сърцето и се установи, че всъщност да се касае за връщане на киселина нагоре по хранопровода и това е предизвикало симптомите.
Освен изброените проблеми, при преяждане хората може да получат силна болка в горната част на корема, която да бъде подобна на язвената болест – да се засилва, да бъде по-постоянна и също да провали хубавите празници на хората.
Не малък проблем за човека е и дискомфортът при подуването на корема, което особено сега, след постните храни, при преминаване веднага на мазна храна, може да доведе до образуване на повече газове. Това е доста неприятно, особено за жените, защото дрехите им стават тесни, коремът им изпъква напред и те не се чувстват щастливи и доволни по време на празниците.

По телевизиите рекламират хапчета, които се пият при преяждане и освобождават място за още храна. Препоръчвате ли тази „терапия“?

– Не е препоръчително. По-добре е всеки от нас да внимава колко изяжда, да се храни по-бавно и да не сяда много гладен на масата, защото най-порочното е да стоиш гладен цял ден и вечерта, вече прегладнял като вълк, да се нахвърлиш на хубавите блюда. Това не е желателно и не може да се разчита, че като вземеш едно хапче, после ще преядеш без никакви проблеми.

– Има ли пациент, който ви е изумил с количеството храна, което е погълнал?

– Имаше един мъж, който не беше пълен – около 90 килограма, но висок, едър. На Нова година той беше изпил една дамаджана вино и след това беше изял половин печено прасенце. На другия ден, разбира се, беше прежълтял и дойде с много силна болка в корема, която му се появила още през нощта. Оказа се, че е направил много остър панкреатит. След 3 месеца лечение в болницата беше настанен в хирургично отделение. Наложи се да му правят дренажи – кожата се пробива и през нея се изкарват едни тръби – дренове, за да бъде ликвидирана тъканта, която е некротизирала и се е самосмляла. Човекът около 6 месеца до 1 година не беше в състояние да се грижи за себе си – беше в много трагично състояние и мисля, че запомни за цял живот тази Нова година, на която беше прекалил с храненето по най-наивния начин.

При друг случай преяждането с много мазна храна – печена пуйка в комбинация с ядки, беше предизвикало много тежка жлъчна криза при една жена. Кризата е придружена с болка, която започва в горната част корема, постепенно минава към кръста, назад по гърба и към плешката. Жената беше доста волева и отначало решила да не притеснява семейството си, но на четвъртия час вече беше повикала Бърза помощ, прикована от болката, без да може дори да се движи. При една жлъчна криза след четвъртия час обикновено болката започва да намалява и хората могат да се движат, но когато се получи остро възпаление на жлъчния мехур, всяко движение дразни коремницата. Тя също прекара празниците и новогодишната нощ в болничното отделение.

И най-здравите хора ги боли корем, когато преядат. Какво да направят, за да си помогнат?

– На всеки, който преяде, му става тежко и дискомфортно, а може да се появи и болка. Най-доброто е да внимаваме да не стигаме до преяждане. Разбира се, ако се случи, трябва да се изчака храната да се обработи. Ако самооценката на лицето е, че е поело много голямо количество храна, необичайно за него и за начина му на живот, то след известно време, при смилането на храната, част от оплакванията може да изчезнат. Но ако оплакванията не изчезват, а напротив, те се засилват във времето, тогава е по-опасно.
Бих искала да предупредя вашите читатели, че много хора търсят Бърза помощ или лекарска помощ по празниците. Това понякога създава затруднения на болниците. Отделенията, които се занимават със спешна помощ, понякога имат толкова много повиквания, че не могат да обърнат внимание на някой по-тежко болен или на човек с неотложна нужда от помощ. Така че празниците не са подходящ момент за постъпване в болница и най-добре е човек сам да се погрижи за себе си, за да не му се случват неприятности.
Пак казвам – нека има почивки между храненията, малко движение – хората да се поразходят или да потанцуват, или да направят нещо, което обичат. Нека има прекъсвания, не е задължително цялото ни прекарване на празниците да е заковано на масата, защото човек инстинктивно, дори и да не му се яде, гледайки храната пред себе си, преяжда.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.