Във Фейсбук мощно се рекламират измамни сайтове за обувки, дрехи, фотоапарати. Ето някои от тях

Как да ги разпознаваме?

Така изглеждат няколко сайта за продажба на престижната марка Timberland. Те са с адреси:
timberlandushops.com, timberlandukshops.com, timberlandestores.com, timberlandeushops.com, timberlandeshoes.com. Някои от тези сайтове съществуват само по 3-4 седмици.

Фейсбук е пълен предколедно с реклами на измамни сайтове за дрехи, обувки, фотоапарати (по-долу списък от няколко такива сайта).
Познават се по това, че предлагат ненормални намаления по 80-90%. Примерно обувки за 160 евро, намалени на 23. Или от 200 на 30 евро. Фотоапарати „Canon“, намалени от 1500-2000 евро на 50-60.

Сайтовете са регистрирани в края на октомври, началото на ноември, някои съществуват само по 3-4 седмици. Фирмата, който прибира парите е някъде в Сингапур и др. в Азия. Поръчалият не получава нищо в указания срок. Измамниците разчитат, че не всеки ще реагира навреме да поиска от банката да се анулира транзакцията и въобще не е ясно дали е възможно измаменият да си възстанови парите.

Реклама във Фейсбук на сайт менте за продажба на дрехи и обувки с престижната марка
Timberland.

Ето някои от най-натрапчиво рекламираните измамни сайтове:

За обувки и дрехи със скъпата марка Timberland:

https://www.timberlandushops.com/
https://www.timberlandukshops.com/
https://www.timberlandestores.com/
https://www.timberlandeushops.com/
https://www.timberlandeshoes.com/

Рекламиран във Фейсбук сайт,който предлага фотоапарати „Канон“ намалени от 1900 евро на 65.

За фотоапарати:

https://www.cameraushops.com/

https://www.cameraeastore.com/

Предлага фотоапарати намалени приблизително от 1500 евро на 60-70. Всякакви подобни наименования на домейн трябва да се проверяват при съмнително големи намаления. Има и други сайтове с подобни наименования, потребителят трябва да ги проверява.

За обувки и спортна екипировка с марка Salomon
https://www.salomoneshops.com/
https://www.salomoneustore.com/

За обувки и др. с марка Ecco:
https://www.eccoesale.com/
https://www.eccoeonline.com/

Тези сайтове са рекламирани мощно във Фейсбук преди и след Черния петък, и в момента преди Коледа.
Проверка показва, че домейните им са регистрирани сега в края на октомври и началото на ноември за срок от 1 година. Но някои вече са закрити само след 3 седмици съществуване.

Според експерти, това е типично за измамни сайтове, които се появяват преди Черния петък. Поръчките са с дълъг срок на безплатна доставка – 2 седмици и повече, така че потребителят да не реагира веднага да иска възстановяване на сумата по кредитната си карта, с която е платил.
Фирмите, на които е платено вероятно също изчезват в кратък срок. Една от измамните фирми се казва HANHAI-EC SINGAPORE SG, за която потребители вече са се убедили, че продава, но не доставя нищо. Всеки може да си направи справка в банката на кого е платил с поръчката с кредитната си карта.

Всеки може сам да провери и кога е регистриран един сайт през сайтовете Who is, където пише дата на регистрация, име на регистрант и срок на регистрация. Ето един сайт за проверка: centralops.net/co/

Според новите изисквания на ЕС за лични данни, тази информация за регистранта вече няма да се предоставя, освен датата и срока.
Оцеляването на потребителя в измамния интернет пазар е на принципа „Кьорав карти не играе”.

Ето друг сайт, който проверява сайтове и съветва дали са измамни:
scamadviser.com

В него освен дата на регистрация и някаква информация, ако има такава за по-стари сайтове, за всеки има и коментари на потребители.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.