Най-добрите Коледни картички по Интернет

Картичка от български сайт. Повечето обаче не са като тази, а стари, с дизайн от 60-те години.
Картичка от български сайт. Българските сайтове не предлагат интерактивни и движещи се коледни поздравления.

В Интернет съществуват стотици сайтове, предлагащи електронни коледни картички (виж по-долу линкове към 5 от най-добрите). Вариантите са много, а някои оценяват предимството, че избраната картичка може да се изпрати едновременно на много хора. Така поздравленията по имейла изместиха писмата по пощата.

Виж тук нови линкове за коледни и новогодишни картички 2009-2010 г.

Много сайтове предлагат услугата “направи си сам”. Човекът, който желае да изпрати картичка, може да я оформи по свой вкус – да избере цветове, да напише пожелание, дори да добави коледна музика, своя снимка или кратко видео.

Повечето сайтове са на английски, но вече има доста и на български. В българските сайтове обаче се намират картички със стар дизайн или изборът не е голям (виж линкове по-долу).

Картичка с дядо Коледа от български сайт. Стилът е доста стар.

Почти не предлагат възможности за надписи, улеснения за изпращане и др. Повечето картички в българските сайтове са взети едно към едно от западните сайтове, някои дори са с надписи на английски. А някои не се поддържат, например http://koleda.usmivka.com, дават грешки при опит да избереш картичка.
Електронната поща в тези дни се пълни и с т. нар. картички–анимации. Те представляват 10-15 секундно клипче на коледна тематика, към което върви подходяща музика или някакво пожелание.

Електронните картички съществуват още от 1996 г., но през последните години технологията на правенето им се подобри и разнообрази. Повечето от тях се изпращат по еднакъв начин, който не удовлетворява напълно някои потребители: имейлът обикновено не съдържа самата картичка, а линк, който трябва да се натисне, за да се види самата картичка.

Статистиката в търсачките показва, че един от най-посещаваните сайтове в глобалната мрежа през последните дни е http://elfyourself.com/. Той дава възможност да сложиш своя снимка и на свои приятели върху танцуващи на коледна музика и снежен пейзаж елфове.

Един от най-посещаваните в последните дни сайтове в глобалната мрежа е http://elfyourself.com/. Той дава възможност да поздравиш приятел или двама приятели, като сложиш своята и неговата снимка на танцуващи върху снежен пейзаж елфове.

5 от най-интересните сайтове за коледни картички:

http://www.123greetings.com/events/christmas/

Картичките са разделени в 23 категории, сред които семейни, любовни, за приятели, религиозни, бизнес и др. Някои са под формата на кратки анимационни филмчета, други представляват снимка, върху която текат поздравителни надписи под звуците на коледна мелодия. Този, който изпраща картичката, има възможност да избере фона, на който да се появява тя и да напише собствено послание, като избере цвета на буквите, шрифта и размера им.

http://www.free-christmas-cards-online.com/

Сайтът предлага над 200 варианта за коледни картички. Разделени са по категории – забавни, смешни, викториански, християнски, патриотични, с животни и др. Когато се избере някоя от картичките, може да се нагласят цветовете, да се избере мелодия измежду популярни коледни песнички, после да се прибави заглавие, да се напише пожелание, а накрая да се избере и датата, на която да бъде получена картичката.

http://www.e-cards.com/catalog/cat-selection.pl?cat=Christmas

Картичките в сайта не са много, но към тях могат да се добавят най-различни мелодии. Сред тях са произведения на Моцарт, Бах, Шопен, Бетовен, Шуман, Корсаков, Бизе и др.

Сайтът е-cards.com предлага движещи се картички с възможност да се избират цветове и др.

Има възможност да се подбере цветът на картичката, да се напише пожелание или да се използва някое от готовите. Картичките могат да се изпращат веднага или да бъде избрана друга дата.

http://www.100christmascards.com/

Картичките в този сайт са разделени я няколко категории и представляват кратки анимационни клипчета, които текат на фона на коледна мелодия. Към тях има възможност да се добави различно обръщение и пожелание.

http://www.riversongs.com/christmas_cards.html

И тук картичките са разделени по категории. Направени са с голямо въображение и са изключително красиви. Наподобяват рисуваните филмчета от едно време и се появяват на целия екран на компютъра. Клипчетата вървят на фона на популярни коледни мелодии. Към тях може да се добави някакво пожелание, а изпращането е изключително лесно – просто се кликва върху линка под картичката.

Български сайтове с картички:

Картички от пощата abv.bg – http://kartichki.abv.bg/praznici/koleda/index7.htm

Дава известни удобства за изпращане от потребителите на пощата abv.bg, но няма голям избор, някои картички са стари като дизайн.

http://yoocards.com/ – избор от над 100 коледни картички.

Картичка от български сайт. Повечето подобни са копирани от западни сайтове и са стари като дизайн.

Всички изредени български сайтове използват основно картички от западни сайтове, но някои са стари като дизайн:

http://kartichki-bg.com – има сравнително добър избор, подредени са тематично: елхи, дядо Коледа, библейски, пейзажи и др.
http://www.bulcards.com

http://koleda.brayanzone.org

http://www.dechica.com – има проблеми с надписите на кирилицата на някои компютри.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.