Русия затяга още контрола над интернет

Московският всекидневник „Комерсант“ съобщава днес за внесения от група руски депутати в Държавната Дума пакет от законопроекти за изменение на действащите правила за разпространение на информация в интернет и в медиите. Една от предлаганите мерки предвижда до 15 дни арест за ползватели на интернет за изразяване на „явно неуважение към обществото и държавата“, друга заплашва средствата за масова информация със сериозни глоби за публикация на „недостоверна информация“. И в двата случая се предвижда извънсъдебно блокиране на сведения, които Генералната прокуратура сметне за противоправни.

Вестникът цитира шефа на президентския Съвет по правата на човека (СПЧ) Михаил Федотов, според когото тези предложения са лошо замислени и антиконституционни. А според члена на СПЧ Юрий Костанов поправкиje фактически означават реанимация на нормите на съветския наказателен кодекс за преследване на антисъветизма. „Сегашните формулировки за оскърбления на властта са дори още по-лоши, те не изискват да се доказва, че такива изказвания са лъжливи, и пряко противоречат на нормите на конституцията за свобода на съвестта“, казва Костанов.

„Комерсант“ цитира и председателя на сдружение „Открита Русия“ Андрей Пивоваров, който казва, че предвидените поправки в закона ще позволят той да бъде арестуван за 15 дни „за всяка критика на властта“.

Вестник „Независимая газета“ пише за сериозно изостряне на отношенията между Русия и Беларус в статия под заглавие „Москва притиска Лукашенко до стената“. Поводът са обявените от Русия промени във формирането на цените на нефта и газа за съседната съюзна държава, при което митническата такса се заменя с данък върху добива на полезни изкопаеми. Това ще доведе до рязко поскъпване на горивата, които Москва продава на своя най-близък съюзник.

Предвидените спешни преговори по въпроса между Москва и Минск за някакви компенсации за Беларус очевидно са стигнали до задънена улица, след като руският представител Дмитрий Козак изобщо е отказал да обсъжда темата за нефта и газа „до приемане на принципни решения за движение към по-нататъшната интеграция на Русия и Беларус в рамките на Съюзната държава“, съобщил източник, близък до преговорите. Впрочем, миналата седмица и руският президент Путин заговори, че „е нужно друго равнище на интеграцията“, припомня всекидневникът.

Оптимизмът по този въпрос все повече се изчерпва, а цената, която Русия иска за това според експертите става все по-висока и по-висока. И икономисти, и политолози смятат, че става дума за сериозен натиск върху беларуския президент Александър Лукашенко и даже не изключват да се стигне до някакъв демарш от страна на Минск. Русия притиска Беларус да влезе в нов Съветски съюз, в който тя ще има статут на Чечения на Абхазия, смята икономистът Ярослав Романчук. Това, според него, ще позволи на Путин да претендира за ролята на ръководител на тази държава.

Неговото мнение се споделя и от политолога Юрий Чаусов. „Това е шантаж от страна на Кремъл“, смята той. Според него с такава неочаквано рязка реакция руската страна се опитва да накаже Лукашенко затова, че миналата седмица по време на срещата на върха на Евразийския икономически съюз той си позволи да изнесе в публичното пространство препирнята с Москва за цената на газа. Според Чаусов Москва и по-рано е правила подобни предложения, обаче това е оставало скрито от широката общественост. Сега обаче имало преднамерено подхвърляне на информация (от страна на Лукашенко).

„Русия очаква от Беларус да се откаже от реални елементи на суверенитета си“, смята политологът, цитиран от „Независимая газета“. Той предполага, че е възможно Москва да иска съгласие за разполагане на руска военна база на територията на Беларус.

Позовавайки се на мнение на неназовани експерти, вестникът отбелязва, че макар и да е попаднал на мушката на Москва, положението на Лукашенко не е безнадеждно. Беларус сега има нелоши отношения със Запада и са налице шансове, в случай на разрив на отношенията с Русия при действително посегателство върху суверенитета на Беларус, оттам да бъде получена някаква помощ. Припомня се, че във вторник Лукашенко се е срещнал с посланика на Германия в Минск и е намекнал, че е готов почти на всичко, но имал и някои молби към Германия и ЕС. Нещо повече, икономистите смятат, че моментът сега е много удачен Беларус да излезе от интеграционните формати с Русия, ако тя не желае повече да дотира нейното участие, и да заложи на собствените си сили.

„Беларус трябва да направи силен ход и да обяви мораториум върху участието си в Евразийския икономически съюз, за да започне да гради по друг начин отношенията си с Русия“, смята Романчук. В същото време, според него, страната трябва да започне вътрешни икономически реформи, за да стане удобен партньор за европейския и руския бизнес. Създаването на условия за приток на инвестиции в страната може да спаси Беларус от такава ненадеждна интеграция, заключава икономистът, цитиран от „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.