Украйна: Когато оръдията замлъкнат, културата се завръща

Жители на Луганск живеят в мазе, останали без дом след артилерийски обстрел. Снимка: Гласът на Русия

В претъпкан до пръсване бар стотина младежи запяват дружно украинска песен. Тази сцена би била нещо съвсем обичайно, ако не се разиграваше в контролираната от проруски сепаратисти Източна Украйна.

„Обещай ми, че ще има утре“, отеква гласът на певицата на групата в бара в Донецк – най-големия град в сепаратисткия район – пред публиката от мъже в униформа.

Това е украинска вечер – немного популярна тема в тази рускоезична територия, където, откакто преди четири години избухна войната, използването на украинския език на практика е забранено.

Местни музиканти изпълняват популярни песни на украински групи, чиито концерти, от другата страна на фронтовата линия, са труднодостъпни за жителите на сепаратистките зони.

„През 2014 г., когато война едва започваше, подобен концерт би бил невъзможен“, признава 20-годишният китарист Олег.

Част от Източна Украйна е контролирана от проруските сепаратисти, чиято война със силите на Киев, взе над 10 000 жертви.

Според Киев и Запада Русия, която през 2014 г. анексира украинския Кримски полуостров, оказва военна помощ на сепаратистите – нещо, което Москва отрича въпреки многобройните свидетелства, събрани от медии.

Сключените през февруари 2015 г. в Минск мирни договорености спомогнаха за съществено намаляване на боевете, но в района продължава редовно да избухва насилие, като само през ноември негова жертва са станали девет украински войници.

В края на ноември се стигна до първата открита военна конфронтация между Киев и Москва край Крим, в Черно море. Русия плени три украински военни кораба и 24-ма души, събуждайки отново опасенията от по-мащабно ексалиране на напрежението.

Да забравиш за войната

Случилото се накара Украйна да въведе военно положение в пограничните и крайбрежните си области, но то не наруши относителното успокояване на фронта, дало възможност на хората да мислят и за нещо друго освен ежедневното оцеляване.

„Хората се страхуват по-малко и участват повече в културни събития“, казва Павел, съосновател на „Контрабанд груп“, импресарска агенция, която организира десетки концерти на местни групи всеки месец. „Тук забравяш за военния конфликт, за политиката, просто слушаш хубава музика“.

И ако тази агенция организира концерти с украинска музика, то сепаратистките власти се опитват да популяризират преди всичко руската култура, като организират безплатни концерти с руска попмузика на открито.

От другата страна на фронтовата линия, на територията, контролирана от Киев, артисти и активисти на различни организации организират все повече фестивали, създавайки необичайно активен за тези бедни промишлени райони културен живот.

Украинците „започнаха да си дават сметка, че културата определя идентичността“, обясни пред АФП известният режисьор Влад Троицки, организирал тази година ново издание на своя фестивал на модерното изкуство „ГоголФест“ в Мариупол, последния контролиран от Киев голям град в Източна Украйна.

Кинорежисьорът вижда в този кипеж желание да се отговори на една „агресивна пропаганда на руския свят“.

Това пристанище и промишлен център на Азовско море, окупирано за кратко през 2014 г. от сепаратистите, а после отвоювано от Киев, беше домакин през май на спектакли, концерти, арт инсталации, привлекли според организаторите около 30 000 зрители.

„Страхът е тук“

„Страхът присъства, всички знаем какво става тук“, признава Марко Халаневич, музикант от популярната група „ДахаБраха“. „За нас е важно обаче да идваме да подкрепяме хората, които живеят тук и искат този град да остане украински“, отбелязва той.

Въпреки военното положение, „хората продължават да водят нормален живот, да посещават публични лекции и концерти“, уверява на свой ред Диана Берг, артист от Мариупол.

В сходен дух писателят и поет Серхий Жадан, наречен „барда на Източна Украйна“ от американското списание „Ню Йоркър“, създал преди два години пътуващ театрален и литературен фестивал.

Родом от Луганска област, част от която е в ръцете на сепаратистите, Жадан започнал този проект, след като бил впечатлен от това колко много украинците посещават концерти в засегнатите от бомбардировките места.

„Музиката и поезията са необходими навсякъде и най-вече в Донбас“, отбелязва той.

Тази културна офанзива придобива политически измерения, предвид това, че много украинци смятат конфликта на изток за война за независимост след векове на политическо и културно руско господство.

„Културната война далеч не е спечелена“, предупреждава обаче певецът на украинската хип-хоп група ТНМК, Фози, който редовно участва в изяви пред украинските войници на изток.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.