Имотният балон в Банско надут и с Марк Жирардели. Трима министри пред него на килимчето…

Ангелкова представи бившият шампион по ски като свой съветник още 2014 г. - конфликт на интереси

„Ново“ Банско отдалеч – Слънчев бряг през зимата. Снимки: сайтове за недвижими имоти

Няма сензация, че бившият шампион по ски Марк Жирардели се оказа собственик на офшорната фирма, притежаваща на практика ски зоната в Банско. Кога му е прехвърлена, не става ясно, някои твърдят в края на тази година, той казва от 2016 г. Предишният краен офшорен собственик беше незнайният кипърец Георгиус Георгиу, както показаха документи, разпространени от сайта „Бивол”.

Различни публикации разкриваха, че фирмата „Юлен”, концесионер на ски зоната в Банско, е собственост на Цеко Минев, шеф на федерацията по ски и на неговата Първа инвестиционна банка. Самият премиер Борисов в едно изказване посочи Цеко Минев като собственик. Сега собственик се оказва Марк Жирардели. Можеше да се окаже и някой друг. Фирмите се купуват и продават. Възможни са реални или фиктивни сделки. Не е в това проблемът.

Първа инвестиционна банка е основен кредитор на хотели и хотелчета в Банско, които не могат да се напълнят и още не могат да изпродадат построените апартаменти. Тоест, не могат и да изплащат кредитите към банката. И там има спешна нужда от още лифтове.

Комплекс „Божур ленд“ в Банско – апартаменти за продан. Снимки: сайтове за недвижими имоти

Банско е Слънчев бряг, само че на планина. Банско беше курорт с 5 хил. легла, съобразено с възможностите на градчето и планината (виж тук как е проектиран и създаден курортът). Сега е вече над 25 хил. легла (върху същата инфраструктура), с перспектива да добави още 40 хил. легла, вече има проект и разрешение, определен район. Преди 10 години Българска стопанска камара, давайки примери за бизнеса у нас, съобщи, че в Банско има непродадени 20 000 апартамента, а на морето – 200 000. Колко се продадоха? И в момента градчето е окичено с табели за продажба на недвижими имоти. Балонът се надува.

Каквото се вижда на „Слънчака“, както му викат, това става на Банско. Презастроено. На Слънчев бряг изчезнаха дюните, широки плажни ивици, стопи се парковата част, хотели поникнаха почти във водата. Властта прави същото с Банско, с поредица от разрешения.

За сравнение, как изглеждат ски курорти в Алпите, които все дават да пример у нас – колко много километри писти имало. Алпите са (буквално) 100 пъти по-голяма планина от Пирин. И са в регион с повече сняг, и с по-голяма надморска височина. И много от пистите са във високопланински пояс, където няма растителност.

Обява в сайт за недвижими имоти за продажба на сграда в груб стоеж в Банско. Снимки: сайтове за недвижими имоти

Бегла справка показва следните примери – в курорта Лех, Австрия има 8200 легла, на които се падат 305 км писти. В курорта Майрхофен, Австрия има 8600 легла и 157 км писти, но всъщност в целия район Цилертал наоколо пистите са 605 км. В Давос, Швейцария на 14 500 легла се падат 300 км писти.

Как е в Банско? Пистите са между 60 и 70 км, според различни сметки. А в града има вече над 25 000 легла. Даже не може да им се хване бройката поради някои български хитрини. Може да се окажат много повече. Така че, ако в Банско построят още 40 хил. легла, няма да им стигне и трети, и четвърти кабинков лифт. Цялата планина няма да им стигне. И това при положение, че на много други места в България може да се развиват ски зони.

Ски писта лятно време – ски пистите не увреждали околната среда, твърди министърът на околната среда Нено Димов. Снимка: За да остане природа в България

Банско е реален имотен балон. Но вместо да успокоят страстите и се ограничат до вече построеното, инвеститорите надуват балона още. Сега е включено името на Марк Жирардели. Пред него се наредиха по команда трима министри (знае се по чия команда). Да го успокояват и дават обещания как ще развиват ски спорта. Демек – чужд инвеститор им е дошъл на крака, да го уважат.

При толкова избягали чужди инвеститори (в последните три години преките чужди инвестиции са катастрофални), се появи един, пред който застават мирно на килимчето трима министри заедно. Такава чест на никого не е оказвана. С какво ги държи всички „Проклет да е Цеко?”
Има и „малък“ проблем – министърката на туризма Ангелкова преди 4 години обяви Марк Жирардели за свой съветник. Явен конфликт на интереси, който по морал и закон трябва да доведе до оставката й.

За каквото и да ти говорят, става дума за пари, гласи стара поговорка.

Министърката на туризма Ангелкова представи като свой съветник Марк Жирардели преди 4 години, което е явен конфликт на интереси.

Всичката тая загриженост за ски спорта става на фона на затворената за ски спорт планина Витоша, вече от години. Витоша е планина, където софиянци се качват, карат ски един ден и си спят вкъщи. На Банско има хотели за изплащане и апартаменти за продаване. Така цекоминевата „Витоша ски” държи затворени лифтове и съоръжения, не иска да ги ремонтира и обновява. Иска нови писти и нови лифтове. Или поне това е обяснението защо те не работят от години.

И това положение се поддържа от столична община и усмихнатата кметица.

Апарт хотели „Корнелия“ в Банско. Снимки: сайтове за недвижими имоти

Ски писти има на много места у нас и в Европа. Но девствена природа няма на много места в Европа. Тя е по-голяма ценност. И ще става все по-голяма. В България точно това ще пропилеем. Пирин не е Алпите.

И на всичко това му викат бизнес. Да подкрепяме бизнеса, да му даваме да се развива. Няма да създадат някакво производство, ами искат да разграбят каквото има като природен ресурс, да строят имоти сред него. Дотам им стига въображението и иновативността.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.