Путин се насочва към изтока

Руски кораб в Арктика. Снимка: Про арктик

Новатек, близкият до Кремъл руски газов концерн, започна производството на втечнен природен газ в руската част на Арктика. Сигнал за отдавна пропагандираното пренасочване към Азия.

На един час път със самолет преди Сабета слънцето изчезва от хоризонта. За няколко минути заревото на залеза се отразява в облаците и след това настава тъмнина. Самолетът на Аерофлот каца в най-северната част на Сибир, на полуостров Ямал, в 2 часа следобед, но малко по-късно вече цари непрогледен мрак.

„За последен път видях слънцето преди месец и половина“, разказва сервитьорът Евгений, който работи в столовата на промишленото градче.

Слънцето ще се появи отново в края на януари.

„На 25-26 януари празнуваме слънцестоенето“, обяснява геологът Василий. Той е стара „полярна мечка“, пристигнал на Ямал за първи път през 1982 година.

„Тогава живеехме в палатки при температури 46 градуса под нулата“, спомня си мъжът.

Навремето, в съветската ера, геолозите открили газовото поле Южно-Тамбейское, което с оценените си резерви от 1,4 трилиона кубични метра газ става суровинната база за огромния проект за втечнен природен газ Ямал СПГ. Експлоатация на залежите обаче започва едва сега.

Дори за разбиранията на Ямалския полуостров, Южно-Тамбейское е разположено далеч на север – над 71 градуса северна географска ширина. Там, където река Об се влива в арктическото Карско море, а по брега от време на време се появяват полярни мечки.

Камък по камък

Тук вече никой не живее в палатки. За седем години Новатек, вторият по големина руски газов концерн след Газпром, издигна върху замръзналата земя завод за втечнен природен га, построи пристанище, летище и селище за хиляди работници. В градчето, наречено Сабета и разположено по-северно дори от норвежкия Хамерфест, има дори православна църква. Тук има всичко, от което човек се нуждае – ток, топлина, изобилна храна, фитнес зала, интернет. Въпреки това Сабета почти няма постоянни жители. Жилищните сгради са частично населени. Работниците остават за около 30 до 45 дни, след което се връщат „на континента“ за още толкова време.

Тук обаче се строи, сондира и товари дори през зимата, или поне докато температурата не падне под минус 32 градуса.

Така че при минус 10 градуса за Сабета е сравнително мек декемврийски ден, когато, греещ като коледна елха в мрака, започна работа трети терминал на завода за втечнен природен газ* и заводът заработи с пълния си капацитет. Това се отразява в грохота, с който започват да се пълнят газовите хранилища на ледоразбивача Christophe de Margerie. ВИП гостите, сред които премиерът Дмитрий Медведев, основният акционер на Новатек Леонид Михелсон, шефът на Total Патрик Пуяне и икономически делегации от Китай и Япония, проследиха церемонията в общата зала. Има причина за аплодисменти – Ямал СПГ е готов година по-рано от планираното въпреки екстремните условия.

Медведев отбеляза насочването към Азия, подчертавайки стратегическата важност на проекта.

„Вече половин век страната ни работи успешно със западните ни съседи, сега влизаме и на азиатския пазар“, каза той.

Точно това е стратегическата цел на завода за втечнен природен газ, който струва 27 милиарда долара. Азиатският пазар се оценява като особено доходоносен, тъй като азиатските потребители плащат повече заради отдалечеността си от източниците на суровини.

Ямал СПГ може да втечнява 16,5 милиона тона газ годишно. Това се равнява на 23 милиарда кубични метра. За сравнение, по газопровода Ямал-Европа постъпват 33 милиарда кубични метра. Тръбопроводите обаче са неподвижни, а танкерите за втечнен природен газ могат да пътуват по целия свят – благодарение на затоплянето на климата вече е възможно по Северния морски път да се стига още по-далеч, до Китай и Югоизточна Азия.

Макар Пуяне да подчерта, че част от газа ще стига и до Европа, а неговият концерн Total държи 20 % от Ямал СПГ, делът на китайците е по-голям. CNPC има 20 %, а фондът на инициативата „Път на коприната“ – 9,9 %.

Освен това чрез кредити за основния акционер Новатек китайците си осигуриха дългосрочни договори за огромни количества газ.

Това е първият голям проект на Русия, който наистина превръща в действителност реториката на Кремъл за отдавна желаното диверсифициране на енергийните доставки. Построеният от Газпром тръбопровод „Силата на Сибир“ ще заработи едва през 2019 година.

Надпревара с Газпром

Почти символичен е фактът, че Новатек излезе пред Газпром и в надпреварата към изтока. По дисциплината „втечнен природен газ“ концернът, в който акции има и довереникът на Путин Генадий Тимченко, вече е далеч пред трудноподвижния държавен конгломерат Газпром. Михелсон планира да увеличи още капацитета на Ямал СПГ. Освен него мултимилиардерът развива и друг многомилиарден проект – Арктик СПГ-2, на източния бряг на река Об, на Гиданския полуостров. До 2030 година Новатек планира да увеличи производството на втечнен природен газ до 70 милиона тона, посочва Михелсон. Това се равнява на близо 100 милиарда кубични метра – почти два пъти повече от количествата, които газопроводът „Северен поток“ пренася до Германия.

Към този момент се очаква да бъде увеличена и флотилията от танкери ледоразбивачи. Кремъл иска да построи терминали в Мурманск и на Камчатка, за да могат скъпите ледоразбивачи да се движат само по Северния морски път, след което синьото гориво да бъде прехвърляно на обикновени танкери за пазарите, където е най-скъпо.

Ще бъдат необходими още няколко години, докато Русия постигне окончателно диверсификацията на енергийните си доставки. Началото обаче вече е поставено.

БТА

*С пускането в експлоатация на трети терминал заводът Ямал СПГ започна работа с пълен капацитет на 11 декември

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.