Какво стана с есемесите по Коледа и Нова година? И как технологиите се сменят, но все ни бъркат в джоба

Преди време по Коледа и Нова година мобилните оператори блокираха, натрупваха се неизпратени есемеси. Всяка компания се хвалеше, че през нея изпратили 6-7-8 милиона есемеса на Нова година.

Есемес пратен преди Нова година, стигаше след Нова година, като се разтовари малко мрежата. Към полунощ не можеше и да се свържеш да говориш, клетките блокираха.

Някои пращаха поздравителните си есемеси едновременно до 10-20 души по 3-4 пъти – като виждат, че не става. И после пристигаха по 3-4 еднакви есемеса до получателите. И се набутваха в сметката, защото, който помни, есемесите струваха по 30-ина стотинки.

Сега всемогъщите мобилни оператори са изоставени за сметка на Уотс ап, Туитър, месинджъра на Фейсбук, Вайбър, Скайп, Инстаграм и др.

Дори мейлите го закъсаха. Вместо мейл, поздравленията и картичките идват през социални мрежи.

И мобилните оператори видяха че разговорите и есемесите все по-малко минават през тях и се ориентираха бързо – станаха доставчици на интернет и кабелна телевизия.

Но има и лоша новина – когато те монополизират пазара, изкупувайки малките доставчици, ще ни дерат кожата с по 60-70 лв. на месец за интернет. Като за начало. У нас вече поизкупиха доставчиците на интернет и кабелна телевизия. Няколко са останали да се борят и те не могат да направят големи инвестиции да си разширят мрежата, работят с вече направената инфраструктура. Рано или късно ще се предадат на големите телекомуникационни компании.

В Щатите е така – няколко големи държат високи цените на интернет. И покритието е калпаво. Няма на кого друг да се закачиш. Няма малки, средни.

Засега натам отиват работите и в България.

После пък ще дойде друга нова технология, която да поевтини интернета и компаниите ще се прехвърлят да ни скубят с друго… Всяка нова технология се изплаща не от инвеститора, ами от потребителя.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.