Край на надпреварата в разоръжаването

Ядрена ракета ЯРС. Снимка: известия

Изявлението на властите в САЩ, че страната скоро ще излезе от руско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО), се нареди сред най-значимите международни събития през отминаващата година.

Крахът на това споразумение – а шансовете да оцелее фактически са нулеви – ще предизвика нова оръжейна надпревара и ще влоши сигурността в Европа и Азия. Стане ли жертва на конфронтацията между Москва и Вашингтон също и Договорът за ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (СНВ), това ще означава системата за контрол над въоръженията да бъде погребана окончателно. По данни на „Комерсант“ впрочем Белият дом е предупредил Кремъл, че „нещата навярно много ще се влошат, преди да тръгнат към по-добро“.

Думите на президента Доналд Тръмп, че смята да изтегли САЩ от Договора за РСМО, бяха колкото очаквани, толкова и изненадващи. От 2013 г. насам Вашингтон обвинява Москва, че нарушава това споразумение, забраняващо на страните да произвеждат и тестват ракети (с наземно базиране) със среден и малък обсег (от 500 до 5500 км), а също така да притежават и произвеждат пускови установки за тях. Щатите скоро ще напуснат договора, решиха експертите, съзрели признак за това в отбранителния бюджет – там бе включена точка за разработване на неядрена крилата ракета с наземно базиране и обсег от 500 до 5500 км. А предпоставка според тях е назначаването на Джон Болтън – противник на всякакви договори, ограничаващи САЩ, за съветник на Тръмп по националната сигурност.

Източник на „Комерсант“ в руското външно министерство каза още през лятото, че САЩ движат нещата към скъсване на Договора за РСМО, но впоследствие призна: Москва не е очаквала Доналд Тръмп да обяви намерението си толкова скоро. Източник на „Комерсант“, близък до Държавния департамент на САЩ, уточни, че по принцип е трябвало Кремъл да бъде информиран за плановете на Белия дом от Джон Болтън, чието посещение в Москва бе планирано за 21-23 октомври. В навечерието на визитата обаче в американски медии изтекоха данни от източници, че САЩ може да напуснат Договора за РСМО, а на 20 октомври Тръмп публично потвърди тази информация.

Междувременно Русия, натрупала цял ред собствени претенции по този договор към Щатите, се надяваше все пак да не се стигне до скъсването му. На юлската среща на върха в Хелзинки президентът Владимир Путин предложи на Доналд Тръмп страните да препотвърдят, че споразумението е в сила, и да активизират консултациите за стратегическата стабилност, засягали между другото и тази тема.

Щом властите на САЩ заявиха, че смятат да напуснат споразумението, някои експерти в двете столици предположиха, че това може всъщност да е добре дошло за Русия. Още през 2007 г. тогавашният министър на отбраната Сергей Иванов нарече Договора за РСМО отживелица от студената война. Той припомни, че редица страни около Русия притежават наземни ракети със среден и малък обсег, докато тя не бива да има такива. „Това не може да трае вечно“, каза министърът. А днес нещата се стекоха така, че вината за скъсването на споразумението, от което самата Русия се канеше да излезе, ще легне върху САЩ.

Руските официални лица обаче не демонстрираха някаква радост от решението на Доналд Тръмп. Най-малкото публично. По думите на Владимир Путин, „евентуалният отказ на САЩ от ангажиментите им по Договора за РСМО и неясната им позиция по въпроса с Договора за стратегическите нападателни въоръжения създават рискове от неконтролируема оръжейна надпревара“. А шефът на външното ведомство Сергей Лавров предупреди в интервю за РИА Новости, че курсът на САЩ „неизбежно разбалансира още повече архитектурата на глобалната сигурност“, и предположи, че „може да настъпи ситуация, в която цената на една грешка или недоразбиране ще стане съдбоносна“.

Освен това Вашингтон до голяма степен успя да се оневини за наближаващия крах на договора. Отначало много страни, включително съюзници на САЩ в НАТО, посрещнаха критично изявлението на Тръмп. През следващите седмици обаче американците предприеха нещо, което избягваха преди: предоставиха на европейците доказателства за руското „нарушение“. Остава не съвсем ясно какво точно са демонстрирали на скептиците. Според сп. „Шпигел“ са им били показани по-специално сателитни снимки.

Експерти впрочем изтъкват, че такива кадри сами по себе си трудно биха доказали категорично руското „нарушение“. При всяко положение в крайна сметка позицията на Вашингтон по Договора за РСМО бе подкрепена от всички членки на Северноатлантическия алианс. Но САЩ не спряха дотук. За да не може със сигурност никой да ги упрекне, че развалят тъй важна спогодба, те отложиха с два месеца решението си за напускане и поставиха на Русия ултиматум: до 2 февруари да унищожи или модифицира „ракетата нарушителка“.

Условия, които в Русия бяха наречени шантаж. Москва настоява, че ракетата е изпробвана максимално на 480 км и не нарушава никакви договори. Същевременно не вижда смисъл да демонстрира спорната ракета на американците. По думите на външния зам.-министър Сергей Рябков, „САЩ вече всичко са решили за себе си“. Москва предложи на Вашингтон консултации по военна и дипломатическа линия, но Щатите настояват Русия първо да признае, че е извършила нарушение, а федерацията няма такова намерение. Съответно най-вероятният сценарий е през февруари Вашингтон да уведоми Москва, че напуска Договора за РСМО – и след шест месеца вече да няма споразумение.

Ще остане Договорът за СНВ. Той изтича през 2021 г., но Русия вече неведнъж предложи на САЩ предварително да договорят удължаване с още пет години. Вашингтон засега не скланя. В разговор с „Комерсант“ Джон Болтън отправи сигнал, че решение може да бъде взето и „в последния момент“.

Но ако то е отрицателно, от действащата система за контрол над въоръженията всъщност нищо няма да остане (има и редица многостранни договорености, но слабо ефективни и също на ръба на провала). Не е изключено впрочем в крайна сметка действащите договори да бъдат сменени с нови. Според източник на „Комерсант“, близък до Държавния департамент на САЩ, при една от срещите им тази пролет Фиона Хил – съветник за Русия в Съвета за национална сигурност, е казала на руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов: „Нещата навярно много ще се влошат, преди да тръгнат към по-добро“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.