Арабски кланове създават паралелни общества в сърцето на Германия

Бежанци в Германия. Снимка: от тв екрана

Арабски бежанци, пристигнали в Берлин от 2015 г. насам, са станали мишена за вербуване от криминални кланове, произхождащи от Ливан. Този процес тревожи властите, които вече бяха обвинени, че са подценили тези групи, известни с често бруталните си методи.

Тези родови криминални организации „търсят друг, който да им върши мръсната работа“, като продажба на наркотици или обири, казва Бенямин Йендро от полицейския синдикат Германска полицейска федерация (GDP).

Мнозина от въпросните бежанци са „мъже, пристигнали в Германия сами, които все още не са имали работа с правосъдието, така че ако ги заловят, няма да влязат в затвора“, допълва той.

Над един милион бежанци, повечето говорещи арабски, са пристигнали в Германия от 2015 г. насам, без да владеят езика и без препитание.

Тези кандидати за убежище представляват почти гарантирана среда за вербуване за фамилните кланове, които също са пристигнали от Ливан без пари преди три десетилетия.

„Младите и физически здрави мъже са най-вече на прицела на клановете“ обяснява пожелал анонимност разследващ пред в.“Велт“.

„Арабските кланове“, както ги нарича пресата в Германия, са се прочули с дързостта си, умножавайки броя на зрелищните въоръжени грабежи, поръчковите убийства и изобщо демонстрациите на сила. Първите страници на местните вестници редовно са пълни с подвизите им.

На 13 септември около 2000 души, главно мъже, се събират в мюсюлманското „каре“ на берлинско гробище, за да отдадат последна почит на Нидал Рабих. Този 36-годишен престъпник рецидивист е убит с осем куршума предишната неделя близо до популярен парк. Сто и петдесет полицаи са изпратени да охраняват погребението, кадрите от което, излъчени в цяла Германия, изглеждат „достойни за филм за мафията“, коментира седмичникът „Щерн“.

Палестинецът, роден в Ливан, беше една от видните фигури от тези кланове, които „царуват“ в сенчестия свят на Берлин. Те наброяват стотици членове и функционират като влиятелни и мощни криминални организации, способни да платят за услугите на най-добрите адвокатски кантори.

Тези фамилии, чиито корени са от Ливан, са пристигнали в Германия, прокудени от гражданската война, още в края на 70-те години. По онова време не е действала никаква политика за интеграция. Тези лица – с палестински произход или бежанци в Ливан, произхождащи от арабскоезичното малцинство в Турция, освен това са били смятани за апатриди и затова не са получавали разрешителни за работа.

„Тук те не са имали достъп нито до обучение, нито до работа“, което също е фактор, допринасящ за превръщането им в нарушители на закона, твърди експертът по исляма Матиас Рохе. Други фактори според него са „изключително затворените патриархални структури“ на тези родове.

Днес тези кланове се състоят от десетина фамилии според полицията. Те контролират част от трафика на дрога и от мрежите за проституция в Берлин и действат главно в западните квартали на германската столица, избягвайки по този начин конфронтацията с конкурентните руски, чешки и виетнамски банди.

Заради използването на оръжие, вкуса към луксозните коли и често предизвикателното си поведение тези групи се сдобиха с печална слава чрез местната преса, измествайки т. нар. „руски“ и „турски“ организации, които нарочно запазват по-голяма дискретност, както и калабрийската мафия, която урежда сметките си в пълна тайна. „В средите на Ндрангета убийството на публично място се смята за крайна мярка“, обяснява Йендро.

„Арабските кланове“ привлякоха общественото внимание по-специално със сензационната кражба през март 2017 г. на 100-килограмов къс самородно злато от престижен музей в Берлин. Крадците го изнасят през нощта от музея „Боде“ с помощта на ръчна количка, възползвайки се от обстоятелството, че един от прозорците на музея не бил свързан с алармената система. Скъпоценното „Голямо кленово листо“, оценено на 3,5 милиона евро, така и не е открито. В крайна сметка трима членове на една от фамилиите са обвинени през октомври 2018 г., но остават на свобода.

При друг случай, в края на август полицията конфискува 77 недвижими имота, собственост на една и съща група. Според полицията инвестициите са били финансирани с плячката от банков обир.

И другите кланове не стояха със скръстени ръце: през 2014 г. обирджии задигнаха посред бял ден от голям магазин часовници и бижута за над 800 000 евро.

Ако тези групи са могли да действат толкова нагло, то е защото властите са проявили небрежност – от страх да не бъдат обвинени в расизъм, смятат експерти.

„От страх да не бъдат заклеймени или дискриминирани определени малцинства, е забранено да се говори за етнически кланове“, обвинява изследователят от ливански произход Ралф Гадбан, автор на книга по темата.

„Това са паралелни общества в сърцето на Германия“, възмущава се в интервю за седмичника „Щерн“ Ана-Мария Феркики, съпруга на известния германски рапър Бушидо, който дълго време е бил под закрилата на един от тези кланове.

Изпълнителят и съпругата му решиха публично да порицаят лицемерните методи на бившите си покровители, като заявиха: „Те ходят на поклонение в Мека и на молитви в джамията, а в същото време оставят проститутките да се продават на улицата“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.