Готви ли се Албания да става Велика?

Бивши служители на албанските спецслужби се подвизават в българските казина

Докато косовският възел продължава да се заплита, официална Тирана с всеки изминал ден все по-ясно и силно оповестява намерението и възможността да създаде Велика Албания. Така например албанският премиер Сали Бериша в интервю за държавната телевизия разкри, че в случай на независимост на южната сръбска област Косово, ще бъде подготвено ново знаме, което ще бъде предназначено не само за косовските албанци, glas-javnosti-logo.gifно и за албанците от Македония, Черна гора и южната част на Сърбия. И не само това, подтикнат от изявленията на официален Белград за възможна икономическа блокада на областта в случай на едностранна стъпка на Прищина, Бериша обеща, че ще се жертва за своите сънародници в Косово. И въпреки проблема с недостига на електрическа енергия в Албания, ще отвори границите и великодушно ще подарява ток на Косово.

Изявлението на албанския лидер, че решението на косовския въпрос би могло да доведе до създаването на ново знаме в региона, очевидно албанско, опакова в пристоен език старата идея за Велика Албания – в изявлението на Бериша се споменават и албанците в съседни суверенни държави. Изявлението не е единственото в този чувствителен за целия регион момент, когато в ООН дебатират дали да се легализират сепаратистките идеи за независимо Косово. То е показател за намеренията да се осъществи този проект от 19 век.

Научаваме, че албанският бизнесмен Беджет Пацоли, близък до бъдещия косовски премиер Хашим Тачи, е активизирал връзките си в Гърция, тъй като иска да основе компания, която ще внася газ в Албания от Иран през Турция и Гърция. И макар гръцките власти още да не са му позволили това, Пацоли със своите световни партньори (а е известно, че той е доста влиятелен в компаниите ОМВ и в Райфайзен банк), оказва върху гърците натиск от няколко страни. В това силно лоби несъмнено са и членовете на бившата албанска разузнавателна служба, които, както твърди източник на вестника, след като бяха освободени от Бериша миналото лято, са се пръснали из Балканите. Те са навсякъде и са свързани. А най-голямата група от тях е намерила препитание в българските казина, казва събеседник на „Глас явности“.

Същевременно източници на „Глас явности“ от Гърция свидетелстват за връзки на спорни индивиди от Чечения с албанския корпус в нашия регион и за центъра на тази връзка в Босна и Херцеговина, по-точно в Мостар. Изглежда тук става дума за исторически компонент, който свързва региона на Кавказ и Каспийско море с албанския народ изобщо. Според карта, която тогавашните британски картографи направили в района между Кавказ и Каспийско море още през девети век, е съществувала държава Албания, населена с албанци.

За това, че албанците не само не са се отказали от Велика Албания, а с големи стъпки вървят към осъществяване на тази цел, предупреждава и косовският анализатор Милован Дрецун. Независимо Косово е само преходна фаза към Велико Косово, което би включило албанците от Македония, Южна Сърбия и Черна гора, а след това би се присъединило към Албания. Това би била ключова фаза във формирането на т.нар. естествена Албания, която е друго име за Велика Албания, чийто първи проект е направен още през 1878 г. Бившият албански външен министър Бесник Мустафай още миналата година открито заяви, че Тирана планира да осъществи проекта „естествена Албания“ до 2013 г., казва Дрецун и добавя, че ако се стигне до независимо Косово, съществува реална опасност от прекрояване на границите на Балканите.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.