Да свалим розовите очила за новата година – какъв растеж, какво потребление, като се топим?

Да се говори за икономика и растеж, а да не се коментира раждаемост и нарастване на населението?

Ако има благоденствие (разбирайте увеличение на Брутния вътрешен продукт – БВП), то и населението ще се множи.

Сега малко за химерите и заблудите. В България има срив в ражданията от 81 хил. през 2009 г. до 63 хил. през 2017 г. (Министерство на здравеопазването дава данни, че през 2018 г. са родени 11 хил. деца по-малко в сравнение с предишната година – бел. ред. Виж тук данните на НСИ за 2017 и данните на министерството за 2018 г.).

Отделно не знаем колко хора са напуснали страната, но се топим с около 30 хил. на година. (Ако сте били в Петрич, с толкова се топим на година – с един Петрич).

Обяснение за неикономисти:

БВП = потребителските разходи + инвестициите + правителствените разходи + разликата между износа и вноса.

Имайте предвид, че потребителските разходи в България формират около 70% от БВП.

Оттук всеки може сам да прецени дали ни лъжат или не. Очаква се ръст на БВП с 3% през 2019.

Това значи че горните компоненти ще се увеличат с около 3%, Обаче…

1. Инвестициите се сриват (терминът е точно СРИВАТ, а данните са на БНБ)

2. Правителствените разходи – ако може някой да ги хване, ще го черпя. Около 30% от тях се преразпределят без закон. Тоест извън Закона за бюджета, по спешност, за да могат да бъдат отклонени.

3. За износа и вноса не съм се ровил подробно. Знам, че изнасяме например електроника за коли и програмистки труд, а внасяме автомобили и софтуерни продукти…

4. Остава да потребяваме повечко, ама нали се топим?! С колко да расте това потребление тогава? Дали парите сме ги заработили или са на кредит… не знам. За това точна статистика няма. Знам, че банките кредитират, а хората идват и питат дали могат да си направят Гражданската отговорност след Нова Година.

Но да се върнем на раждаемостта. Ако за 10 години е паднала толкова, как си мислите че потреблението ще расте? Кой точно ще потребява?

Изобщо сериозно ми объркват икономиката някои твърдения.

От една страна хората бягат в чужбина (разбирайте не потребяват) и не раждат, от друга потреблението расте, от трета инвестициите се сриват, а масата икономисти виждат просперитет и псуват комунизма.

Само да припомня, че комунизмът беше преди 30 години. Крайно време е да си отворим очите и да видим, че проблемите са другаде. Ако не… кредити до дупка и това е.


От фейсбук страницата на автора

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.