Светът става по-опасен, контролът върху ядрените оръжия се разпада

САЩ могат да се изтеглят от втори договор, а Русия на Владимир Путин обещава ново поколение ядрени оръжия

Ядрена ракета ЯРС. Снимка: известия

В една ранна сутрин през 1983 г. скромен съветски офицер, който бил на дежурство, се изправил пред решението дали да унищожи света или не. Станислав Петров получил информация от своя компютър, че Съединените щати са изстреляли поне пет междуконтинентални балистични ракети към Съветския съюз и че те ще нанесат удар само след 25 минути.

Вместо да подаде сигнал за тревога нагоре по командната верига, подполковникът не направил нищо и предотвратил ядрен сблъсък заради нещо, което се оказало системна неизправност. За своите неволи Петров бил смъмрен, защото не водил внимателни бележки за случилото се, и напуснал служба следващата година.

Той умря на 77 години едва по-миналата година, на прага на рухването на архитектурата, управлявала контрола върху ядрените оръжия през последните две поколения. Потенциалните ядрени сблъсъци може да напомнят за епохата на Студената война, но рамката за тяхното предотвратяване е отскоро и е все по-застрашена.

САЩ казаха през 2018 г., направлявани от съветника по националната сигурност Джон Болтън, че ще напуснат Договора за ядрените сили със среден обсег (ДЯССО) – договора от 1987 г. за контрол на ядрените оръжия, на който до голяма степен се приписва заслугата за недопускане на ядрени оръжия в Европа. Това стана, след като години наред се отправяха оплаквания, че Русия изпробва крилати ракети с наземно базиране в нарушение на договора.

Следващият стълб, който може да рухне, е новият договор СТАРТ, подписан от Барак Обама и Дмитрий Медведев през 2010 г. и намалил наполовина стратегическите ракетни установки. Този договор ще изтече през 2021 г., освен ако не бъде удължен, а президентът Тръмп го нарече „лоша сделка“ в телефонен разговор с Владимир Путин.

Руският външен министър казва, че според него Съединените щати „подготвят почвата за разваляне на тази сделка“.

Путин също заплаши Вашингтон миналата година с нова поредица оръжия, способни да носят ядрен заряд, и обвини Съединените щати в предизвикване на нова оръжейна надпревара заради решението им да напуснат договора за антибалистичните ракети от 1972 г. Неговата реч за състоянието на държавата, която обикновено е сериозен въпрос, беше придружена от анимация с ниска резолюция, показваща крилата ракета с ядрен заряд, прелитаща от Атлантическия океан, около нос Хорн и после на север към Калифорния.

„Вие не послушахте нашата страна тогава“, каза Путин за излизането на САЩ през 2001 г. от договора за антибалистичните ракети. „Послушайте ни сега.“

Взети заедно, тези договори съставляват основната част от рамката за контрол върху ядрените оръжия, която Съединените щати и Русия наследиха от Студената война или разработиха след това. Експерти от двете страни отбелязват, че договорите не са били съвършени, но предупреждават, че договарянето на сделки е доста по-трудно от развалянето им. Вероятността от натрупване на оръжия се увеличава.

„Решението за ДЯССО и неуспехът да започнат истински обсъждания за удължаване на новия СТАРТ ни поставиха в положение да вървим в просъница към нова надпревара в ядрените оръжия“, каза на проява на Атлантическия съвет миналата година бившият посланик Ричард Бърт, който беше главен преговарящ на Съединените щати по Договора за съкращаване на стратегическите оръжия.

Бившият началник щаб на стратегическите ракетни сили на Руската федерация Виктор Есин каза, че решението на САЩ за излизане от ДЯССО е продиктувано най-вече от военните разработки в Китай и други страни, които не са обвързани с договора. Това решение обаче може да доведе до разполагане на ракети в Европа, каза той, освен ако Съединените щати и Русия не предприемат стъпки за предотвратяване на подобен развой.

Само „политически мерки“ могат да предотвратят „най-лошия изход за Русия и Европа при развитието на „ракетна криза“, каквато неизбежно ще възникне, след като Съединените щати напуснат ДЯССО“, каза той.

Тези предупреждения изглеждат уместни. Изтекъл меморандум, публикуван от „Вашингтон пост“, показа, че Болтън е наредил на Пентагона да „разработи и разположи изстрелвани от земята ракети възможно най-скоро“. Заповедта е била дадена едва след като европейските съюзници се намесиха, за да предотвратят незабавно изтегляне на САЩ от ДЯССО. Вашингтон постави 60-дневен ултиматум на Москва, след който ще напусне договора. Русия, която не признава да е нарушила договора, дава признаци, че няма да промени поведението си.

Смята се, че движещата сила зад изтеглянето е Болтън, който разпалено се изказва против подобни договори за контрол върху оръжията и ръководи усилията за развалянето на договора за антибалистичните ракети през 2001 г. и сега на ДЯССО.

Решителни хора могат да променят хода на историята. През 1983 г. решението на Петров да не подаде сигнал за тревога до своите началници доведе само до „особено усещане в стомаха“. Сега Болтън изглежда решен окончателно да освободи Съединените щати от оковите на ракетните договори и контрола върху ядрените оръжия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.