Тръмп срещу лидерите на Конгреса за стената по границата с Мексико и „затварянето“ на управлението

Нанси Пелоси. Снимка: от тв екрана

Приключва втората седмица от частичното затваряне на федералните институции в САЩ и президентът Доналд Тръмп и лидерите в Конгреса се очаква днес да обсъждат как да се излезе от задънената улица, до която се стигна заради настояването за издигането на стена по границата и желанието на демократите за алтернативни мерки за сигурност. Около 800 хиляди федерални служители бяха засегнати от затварянето на 22 декември на около една четвърт от федералните институции, а Тръмп отказва да одобри ново финансиране, докато не бъдат осигурени пет милиарда долара за строежа на стена по границата с Мексико, обещана от него по време на предизборната кампания.

Такава стена, както твърди той, е необходима за спиране на притока от незаконни имигранти и вкарването на наркотици през югозападната граница. През 2016 г. като кандидат за президент, той се зарече, че Мексико ще плати за стената, но мексиканците отказват да го сторят. Вчера Тръмп се опита да продължи натиска върху демократите, въпреки че те придобиха нова мощ, след като в новия Конгрес поеха контрола върху Камарата на представителите. „Изградете Стената!“, поиска в Туитър президентът републиканец. В изявления пред репортери същия ден той каза: „Може да я наречете бариера. Може да я наричате както желаете. Но всъщност се нуждаем от защита за нашата страна“.

Тръмп упорито държи на позицията си, същото правят и демократите в опозиция. Затова мнозина се чудят какъв ли напредък може да бъде постигнат на днешната среща в Белия дом, насрочена за 11,30 ч. източноамериканско време (16,30 ч. по Гринуич). „Няма да правим стена“, каза снощи демократката Нанси Пелоси няколко часа след като положи клетва като нов председател на Камарата на представителите. „Това няма нищо общо с политиката. Става дума за безнравственост в отношенията между държавите. Това е отживял начин на мислене“, добави Пелоси.

Снощи Камарата, въпреки заплахата на Белия дом за вето, прие два закона на демократите за незабавното отваряне на правителствените агенции за периоди с различна продължителност. По-рано през деня лидерът на мнозинството в Сената, републиканецът Мич Макконъл, окачестви опитите на Камарата като „политически театър“ и „непродуктивно законотворчеството“, въпреки че миналия месец Сенатът прие идентичен законов акт.

Демократката от Камарата Лусил Ройбал-Алард, каза снощи пред репортери, че финансирането за стената по границата, което накрая можело да надхвърли 24 милиарда долара, ще попречи на други, много по-важни защити на националната сигурност. Тя отбеляза, че са необходими повече служители във федералните правоохранителни служби за пресичане на нелегалните опиоиди и друга контрабанда през морските и въздушните гранични пунктове за влизане в САЩ. Тя добави, че са необходими повече средства за Бреговата охрана, за да се подсили присъствието на САЩ в Арктика, когато Русия и Китай все по-интензивно проучват природните ресурси на региона.

Без споразумение за прекратяване на частичното затваряне министерството на вътрешната сигурност няма да е в състояние да върне на работа някои от пуснатите в отпуск служители, докато други ще бъдат принудени да продължат за известно време да работят без заплащане. Проблеми има и за някои други ведомства. Сред тях са министерствата на правосъдието и на търговията, на земеделието, труда, вътрешните работи и финансите. Посетителите на музеите „Смитсониън“ – едни от най-посещаваните туристически атракции във Вашингтон – бяха връщани заради затварянето, както и в много от федералните паркове.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.