Професионалният Дядо Коледа: Жените ми се лепят, когато съм с костюма

Възрастна жена, дошла на пазар в Централните Хали, иска да се снима с Дядо Коледа.
Снимка: Светослава Банчева

Студенти и безработни се преквалифицират, за да изкарат по някой лев в ролята на Дядо Коледа. Те забавляват гостите на големи магазини и детски развлекателни комплекси, или ходят по домове и офиси, за да раздават подаръци.

Професионалният Дядо Коледа взима между 15 и 20 лева на ден за целодневна заетост от 15-и до 30-и декември в МОЛ, ЦУМ, базар и др. Колегата му, който разнася подаръци по домовете, изкарва повече, но работи точно на Бъдни вечер, на Коледа и на Нова година.

„Откакто ни приеха в Европейския съюз, дори Дядо Коледовците поскъпнаха“, оплака се майка, която миналата година е зарадвала детето си с истински Дядо Коледа на Бъдни вечер за 50 лева, а сега й искат 90.

Дядо Коледа от Централни Хали – София поздравява посетителите. Снимка: Светослава Банчева

Тази година няколко театъра в София предлагат услугата техен артист, преоблечен като Дядо Коледа, да посети лично лично дома на клиента, да извади подаръка на детето от големия си червен чувал, да поговори с него и да погостува на семейството точно на Бъдни вечер. Цената за Дядо Коледа, поръчан директно от Театрална къща за детско театрално изкуство „Мариета и Марионета“ е 85 лева. Интернет сайт за подаръци предлага същата услуга, но срещу 95 лева. Дядо Коледа в компанията на Снежанка и джудже вече струва 310 лева, а за 490 лева може да се поръча цял Коледен детски спектакъл.

Ако човек реши сам да се дегизира като Дядо Коледа и така да спести пари, без да разочарова децата, може да си купи костюм от Метро, Практикер и други големи магазини само за 7 лева. Според отзивите в Интернет-форумите обаче, костюмът не изглежда убедително (тънък плат, рехава брада) и е неприятен за носене. Решение на този проблем предлагат фирмите, които организират партита – от тях може да се наеме по-приличен комплект „костюм-брада-чувал на Дядо Коледа“ срещу 15 лева на ден.

Еленът Рудолф, баба Яга и Пипи Дългото чорапче разсмиват със скечове посетителите на „Мол София“ Снимка: Оля Желева

Фирмите са набирали кандидати за работа като „Дядо Коледа“ още от края на месец ноември.

Ето какво гласят 2 истински обяви:

„Търси се отговорен, контактен и усмихнат човек, който да облече костюма на Дядо Коледа в Централни Хали през работните дни от 10 декември до края на годината. Там деца и възрастни ще имат възможността да се снимат с Дядо Коледа. Работно време: 11-19 ч., Заплата: 15 лева на ден.“

“Търсим Дядо Коледа. Задълженията му ще бъдат през деня да обикаля около заведението и да маха на колите и минувачите, да дава балончета на децата, вечерно време да подарява подаръци на децата. Ще раздава подаръци при тържества в заведението. Ще се снима с децата. и ще разговаря с тях. Ще се работи на смени от по двама служители. Заплащане – 2 лв на час. При тържества извън заведението – допълнително заплащане.“

В големите столични магазини работят няколко наемни Дядо Коледовци. Намират се около елхата, снимат се с клиентите, бъбрят, издават звуци: „Хо-хо-хо-хо!“ и се опитват да допринесат за празничното настроение.

Дядо Коледа от Централни хали е Радослав. Той е само на 21 години и изпълнява тази роля за втора година. На ден получава по 15 лева, работи от 12 до 19. Ангажиментът му изтича на 30 декември. Когато не е Дядо Коледа, сключва застраховки.

21-годишният Радослав, който за втора година работи като професионален Дядо Коледа. Снимка: Светослава Банчева

Децата ли снимате с този фотоапарат – колко струва снимката?

– Снимаме всеки, който пожелае – и деца, и баби, и мадами. Снимката е 5 лева.

Какво ти се случва на работното място през деня?

– Различни забавни неща, но най-весело става като дойдат порасналите момиченца – вече жени и много се радват да ме видят. Все ме питат има ли подаръци. Аз им казвам, че ще си ги получат на Коледа под елхата. (б.а. – в този момент край него минава младо момиче и закачливо подвиква: „За мен имаш ли подарък?“) – Ето („Дядо Коледа“ посочва момичето) – от този род са нещата – сядат в мен, радват ми се, скачат отгоре ми. Най-редовно ме питат какво ще правя след работно време.

Уреди ли си вече среща с някое момиче, колко телефона събра в качеството си на Дядо Коледа?

– Телефони не съм събирал, но имам доста срещи – не се оплаквам. Много ми се лепят като съм Дядо Коледа.

Какво имаш под дрехите, за да ти изглежда голям коремът?

– Натъпкал съм си един плюш в патешко жълто, но нямам паласки и съм малко като бременен в 8-ия месец.

Имаш ли и други приятели, които работят като Дядо Коледа?

– Джуджето ми – той сега снима, но следобед е Дядо Коледа, защото с тази брада, коса и дрехи, по някое време се налага някой да те смени. Имам и други приятели – нарекли сме се „Мафията на Дядо Коледа“.

Има ли агресивни минувачи?

– Не, има луди. Беше дошла една жена, която се представяше за графиня от някакво кралство с измислено име. Била трета братовчедка на Княгиня Мария Луиза, но те й отнели поданството и вече била обикновена. Миналата година пък идваше една луда със сина си (и двамата бяха малко изперкали) и ми носеше писма, бонбони. Има някои, които ме питат къде живея.

Къде живееш?

– В Лапландия, на улица „Еленът, който киха“ №3.

Дядо Коледа от „Мол София“ е Александър – 25 годишен актьор, завършил наскоро НАТФИЗ.

Дядо Коледа в „Мол София“ е 25 годишният актьор Александър. От близо 6 години около Рождество Христово той влиза в ролята на стареца, който раздава играчки на послушните деца. Снимка: Оля Желева

На втория етаж на търговския център децата крещят, бутат се, само и само да стигнат до дядото с бялата брада, за да му припомнят, какво са си поръчали още преди месец.

„От близо 6 години се занимавам с това“, разказва набързо той, преди да започне представлението в мола. Децата вече са се скупчили около приказната къща на джуджетата и докато дядо Коледа дава интервю, приказните му помошници ги развличат. „Аз се казвам дядо Коледа от северната част на северния полюс“, преправя си гласа Александър, виждайки, че малко момиченце се е втренчило в него.

Деца, преоблечени като джуджета, чакат представлението на дядо Коледа и приказните му помощници в Мола. Снимка: Оля Желева

Майката дърпа детето встрани и Александр обяснява, че работи още от откриването на София ленд. „Събрахме се трупа, имаме костюми на всякакви животни – пингвини, зайци. Имаме си баба Яга, мишка, елен, червената шапчица също е с нас“, посочва „приказните си помощници“ дядо Коледа. Другите участици в трупата не са актьори, а танцьорки. „По-възрастните се закачат със Снежанка на мен не ми обръщат внимание, все пак тя е по-хубава от мен“, смее се 25 годишния „дядо“.

Желанията на децата според Александър не са се променили. „От няколко години е едно и също – малките искат предимно къщи, камиони и кукли, а по-големите – коли, телефони, понякога и Снежанка“, разказва Александър. Той е категоричен, че не се занимава с това само заради парите.

Трупата, която забавлява посетителите на Мол София включва освен дядо Коледа Пипи Дългото чорапче, Снежанка, баба Яга, Мишка, Червената шапчица и други приказни герои. Снимка: Оля Желева

„Забавлението е голямо, парите не са маловажни, но е наистина на първо място много забавна работа. И има много смешни ситуации. Бяхме на едно празненство преди дни и пожелавах на децата да слушат мама, тати, дядо, баба. А едно детенце се провикна: „Аз имам две баби!“

Дядо Коледа обаче няма повече време да разказва, защото малките джуджета вече са заели местата си и чакат представлението на приказните герои.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.