Непредсказуемият преговорен стил на Тръмп е подложен на изпитание

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Частичното спиране на работа от правителството на САЩ изважда на показ ограниченията на непостоянния преговорен стил на президента Доналд Тръмп.

Безизходицата заради искането на Тръмп за финансиране на гранична стена се проточва вече трета седмица, а зигзагообразната тактика и съобщения на президента ядосват демократите и предизвикват недоволство дори сред някои републиканци, които се мъчат да му помогнат за намиране на страничен изход.

Съчетаването на шумни заплахи и груб натиск едва ли е ново за Тръмп – и понякога може да дава резултати, но уменията му на сделкаджия, с които самият той се хвали, сега са подложени на по-голямо изпитание от наскоро увеличилите своята власт демократи.

Засега Тръмп твърдо стои до верните поддръжници, които искат от него да се бори за стената, която е обещал по границата между САЩ и Мексико. Тази позиция обаче носи значителен риск. Изборите в средата на мандата му разкриха дълбоки разделения в Републиканската партия и донесоха големи успехи на демократите в щати, от които Тръмп ще има нужда, за да бъде преизбран през 2020 г.

Тръмп, който винаги е най-големият си поддръжник, обяви, че е „много горд от това, което прави“, след среща с лидери на Конгреса в петък, която не доведе до пробив.

Съюзници на Тръмп казват, че той просто изпълнява отдавнашно предизборно обещание, и определят съсредоточаването му върху неговата поддръжническа база като умна стратегия, тъй като той ще трябва да активизира тези привърженици за кампанията за своето преизбиране. Някои намекнаха, че хората, които наистина вярват на Тръмп, дори не се интересуват от компромис в преговорите.

„Аз гарантирам, че като води мъдра кампания, в съответствие със своята база, той улучва точно в целта“, каза бившият му предизборен сътрудник Бари Бенет. „Ако сключи сделка сега, това би му навредило.“

Тръмп обаче ще има нужда от по-широка подкрепа, отколкото му осигуряват тези основни избиратели, за да победи през 2020 г.

Винаги е било ясно, че получаването на долари за гранична стена ще е трудна задача за Тръмп. Но след като на междинните избори демократите установиха контрол върху Камарата на представителите, лостовете за влияние на президента отслабнаха. А неговите ненадеждни маневри само влошават положението.

През последните седмици Тръмп обяви, че ще се „признае“ за отговорен за парализата, но после обвини демократите. Исканията му за границата варират между бетонна стена и „стоманени решетки“. Той обижда демократите, обърква републиканците и не проявява особено съчувствие към стотиците хиляди федерални служители без заплати. А съобщенията му в Twitter и публичните му изявления пораждат постоянен поток от неточности за „кризата по границата“, както я нарича той.

Променливият стил на Тръмп едва ли е изненада. При предишна конфронтация за бюджета лидерът на демократите в Сената Чък Шумър сравни пазарлъците с Тръмп с воденето на преговори с желе. Тръмп предизвика паника сред законодателите още през март, когато в последния момент заплаши да наложи вето върху договорен законопроект за разходите, след което беше разубеден от съветници.

Само преди няколко седмици законодателите си мислеха, че са намерили решение на безизходицата с краткосрочно споразумение за поддържане на работата на правителството. Белият дом беше дал признаци, че ще обмисли плана. След това Тръмп обаче промени курса, след като беше подложен на силен натиск от консервативни съюзници. Оттогава той многократно казва, че няма да подпише сделка за разходите, която не включва пари за стената, макар да дава признаци за известна гъвкавост за това какво точно представлява тази стена.

Допълнително усложнение: отдавнашната практика на Тръмп да противоречи на своите сътрудници прави трудно за когото и да било да преговаря от негово име.

През последните дни Тръмп отхвърли предишно предложение на собственото си правителство да приеме 2,5 милиарда долара за стената. След преговори в събота вицепрезидентът Майк Пенс заяви в Туитър, че заседанието е било „продуктивно“, но по-късно Тръмп пусна туит: „Днес не беше постигнат голям напредък.“ В неделя Тръмп каза, че не очаква нещо особено да произтече от по-нататъшни преговори, водени от Пенс, подкопавайки позицията му още преди да е започнало заседанието.

Всъщност, ако има нещо постоянно, то това са обърканите съобщения. В свое неподредено изявление, направено в Розовата градина в петък, Тръмп определи срещата си с лидерите на Конгреса като продуктивна, а преди това демократите заявиха друго. Той каза, че голяма част от стената е била построена, въпреки че не е. Тръмп заяви, че Мексико ще плати за стената чрез нова търговска сделка, въпреки че все още нератифицираната сделка не включва такива условия. Той погрешно каза, че никога не е призовавал стената да е бетонна. И заяви без доказателства, че някои бивши президенти са му казали да настоява за стената.

Тръмп, който е автор на книгата „Изкуството на сделката“, обеща по време на своята кампания, че може да внесе в Белия дом несравними умения за правене на сделки. Боравенето със сложно законодателство, търговски въпроси и външнополитическа материя обаче е нещо много по-различно от правенето на сделки с недвижими имоти.

Засега президентското сделкаджийство на Тръмп има смесени резултати. Голямото понижаване на данъците, извоювано през първата му година, беше значима законодателна победа, макар че беше постигнато само с републиканска подкрепа. Срещата със севернокорейския лидер Ким Чен Ун доведе единствено до неясно формулиран ангажимент за денуклеаризация. А търговският сблъсък с Китай, разтърсил световните пазари, още не е решен.

Републиканският консултант Алекс Конант каза, че при своите договаряния Тръмп „не е постигнал много отстъпки от противниците си, нито е направил много отстъпки“. Конант обаче призна, че положението за Тръмп е станало доста по-тежко, когато демократите са си върнали Камарата на представителите, а парализата съвсем не е последното изпитание, с което ще се сблъска президентът.

„Това няма да бъде последният пакет за финансиране на правителството, който той ще трябва да договаря“, предупреди Конант.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.