Доколко всъщност би била полезна „стената на Тръмп“?

Доналд Тръмп. Снимка: от тв екрана

Президентът Доналд Тръмп казва, че има криза със сигурността по границата на САЩ с Мексико, която може да бъде уредена единствено чрез изразходването на 5,7 милиарда долара за стена.

Демократите категорично отказаха да се съгласят за финансиране за проекта. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси определи стената като нещо „неморално“.

Днес Тръмп ще направи обръщение към нацията, в което ще изложи аргументите си за изграждане на стената, която по думите му ще реши много от проблемите на границата, защото ще има възпиращ ефект за тези, които се опитат да дойдат в САЩ.

Но в дебатите, които се водят разгорещено във Вашингтон, до голяма степен се пропуска реалността на границата – където проблемите не могат да бъдат решени лесно само с изграждането на преградно съоръжение.

Ето и някои от тези проблеми:

ЗА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ДОПРИНАСЯ ПРОМЕНЯЩАТА СЕ ДЕМОГРАФИЯ

Едно от най-големите предизвикателства не е просто да се попречи на пресичането на границата, а да се измисли и какво да се прави с онези, които вече са я преминали нелегално.

Служителите на Бюрото за митнически контрол и охрана на границите задържат доста по-малко хора, отколкото преди време – признак, че след 2000 г. броят на нелегално преминаващите е спаднал. Но докато преди повечето от нелегално пресичащите границата бяха търсещи работа мъже от Мексико, сега почти половината са семейства и непридружени деца от Централна Америка.

Те не могат да бъдат върнати веднага – властите трябва да координират полетите до родните им страни и да осигурят документи за пътуване, а това отнема време, плюс това много от тях подават заявления за убежище в САЩ.

Служителите на Бюрото за митнически контрол и гранична охрана отдавна казват, че техните пунктове не са екипирани за справянето с растящия наплив от деца и семейства. В резултат пресичащите границата биват блокирани с дни в килии за краткосрочно задържане. Наблюдаваше се също увеличение в броя на болните деца мигранти, в това число имаше две деца, които починаха в ареста.

От 22 до 30 декември граничните власти са предали на здравните органи 451 случая, над половината от които деца.

В неделя правителството на САЩ поиска 800 милиона долара допълнително финансиране за медицински грижи, превоз, доставки и оборудване на временни обекти за обработка и временно задържане на „тази уязвима категория население“.

МОЛБИ ЗА УБЕЖИЩЕ

Все повече семейства и деца, пътуващи сами, се предават на властите с цел да кандидатстват за убежище след това – вместо да се опитват да избегнат залавянето си, както повечето го правеха само допреди няколко години.

За фискалната 2017-2018 г. броят на кандидатите за убежище е скочил с близо 70 процента. Близо 93 000 души са посочили като аргумент заслужаващи доверие опасения, че ще бъдат подложени на атаки заради тяхната раса, религия, националност, политически възгледи или социална група, първа стъпка преди получаване на убежище. Този брой е много по-голям от 56-те хиляди мигранти, кандидатствали за убежище от страх да се върнат в родината си.

Само 10 процента от молбите обаче в крайна сметка биват удовлетворявани.

Това значи, че има доста хора, които все още чакат по-нататъшните действия на властите по случаите си. Граничните служители „използват брояч“ – политика, ограничаваща броя на хората, които могат да подават заявление за убежище на ден. В Южна Калифорния например, на Сан Исидро, най-натоварения граничен пункт в САЩ, се обработват до сто заявления на ден. От другата страна на границата в мексиканския град Тихуана е блокиран керван от над 5000 мигранти.

От времето малко преди Тръмп да встъпи в длъжност досега, броят на нерешените от съдилищата имиграционни дела е нараснал повече от два пъти и те вече са 1,1 милиона според изследователския център за Събиране и анализ на данни за дейността на федералните институции (ТРАК) към Университета в Сиракуза. Тръмп значително увеличи броя на съдиите по имиграционни дела, но А. Ашли Табадор, председател на Националното сдружение на имиграционните съдии, заяви, че това е било направено, без да се осигури достатъчно помощен персонал.

Няма и достатъчно места за задържане. Леглата за задържани членове на семейства са само около 3300. Преди властите помагаха да се намира подслон за семействата, а сега оставят хората по улиците, без да има къде да отидат, а неправителствените организации, които приемат мигрантски семейства, също са на предела на капацитета си.

Освен това при Тръмп броят на непридружените деца се увеличи и сега те биват държани по-дълго, отчасти защото властите затегнаха правилата за получаване на настойнически права върху деца.

ПРОСРОЧВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ ПРЕСТОЙ С ВИЗА

Стената по границата няма да реши проблема с хората, които просрочват разрешения си престой с виза. Около 40 процента от дошлите нелегално в САЩ са пристигнали с визи, които по-късно са изтекли.

Американските власти казват, че са установени около 740 000 случая на просрочен престой в рамките на неотдавнашен 12-месечен период.

АМИ САМАТА СТЕНА?

Ръководството на Бюрото за митнически контрол и охрана на границите трудно успява точно да обясни доколко ефикасни са преградните съоръжения по границата, отчасти защото не е известно колко души успяват да се измъкнат.

В средата на миналото десетилетие в сектора около град Юма, щата Аризона, задържанията на хора по границата намаляха с 90 процента, след като там беше построена стена. През 90-те години намаляха арестите и в Сан Диего, отново след като беше завършена стената.

Към момента около една трета от 3150-километровата граница е покрита със стени и огради. По-голямата част от тях са построени при управлението на президента Джордж У. Буш. Тръмп иска да увеличи дължината им и да ги укрепи допълнително. Но възлагането на поръчки, проектирането и построяването на нови системи от стени, които да са оборудвани с най-съвременни технологии, може да отнеме години. Поисканите 5 млрд. долара ще стигнат единствено за построяването на около 380 км.

През 2017 г. Сметната палата на САЩ заяви в доклад, че американските власти не разполагат с подходящ механизъм да изчислят доколко ефективни са преградните съоръжения при възпирането на нелегалните преминавания на границата. Според документа между 2007 и 2015 г. правителството е похарчило 2,3 млрд. долара за продължаването на оградите до 1050 км, както и допълнителни средства за ремонти по тях.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.