РОСБАЛТ: Най-голямата опасност през 2019 година е война

Тревожна бе финалната нота на изминалата година. Всъщност прозвучаха даже няколко такива. Инцидентът в Керченския проток рязко изостри руско-украинския конфликт, официално признат от Киев за война. Последва сриване на фондовия пазар в САЩ и Япония, също и нов рязък спад в цените на петрола. Всички тези събития не вдъхват оптимизъм, продължавайки наложилите се вече негативни тенденции в световната икономика и политика.

Затова се вглеждаме в перспективите с тревога. Развитието на негативните тенденции може да продължи. В тази връзка наблюдателят на РОСБАЛТ помоли експерти да разкажат с какво ги плаши най-много настъпилата 2019 година.

Сред най-опасните сценарии всички посочват евентуално включване на страната в голяма война. Къде и с кого – вариантите са различни, но за възможен военен конфликт с участието на Русия споменаха всички аналитици, с които успях да разговарям – това няма как да не буди тревога.

„Най-негативният сценарий е война“, обобщи накратко политологът Игор Минтусов. По думите му, „тази война може да има връзка с Украйна, възможни са непредвидими сблъсъци със страни от НАТО, които може да прераснат в конфликт“.

Според Андрей Окара, директор на Центъра за източноевропейски изследвания, „човечеството днес изглежда е стигнало някаква граница, отвъд която се очертава неконтролируема поредица от събития и това може да предизвика световна война“. Един „съвсем осъществим сценарий“, смята той.

Най-очевидното негативно събитие сред очакваните е влизането в сила на нов пакет американски санкции срещу Русия, смята Григорий Голосов – професор по сравнителна политология и декан на факултета за политически науки от Европейския университет в Санкт Петербург. „Тези санкции в момента се обмислят и засега не е стопроцентово сигурно, че ще бъдат наложени. По принцип обаче американското ръководство е длъжно да изпълни закона и все нещо да наложи“, каза той.

Друг негативен сценарий може би застрашава Руската федерация в Сирия, при все че президентът на САЩ Доналд Тръмп, по думите на професора, „сякаш поднесе на Владимир Путин голям новогодишен подарък“ с изявлението, че е решил да изтегли американските войски от тази страна.

Въпросът обаче е там, продължи експертът, че „днес никой не знае последиците от тази стъпка, защото в Източна Сирия е създаден вакуум във властта, чието запълване може да излезе доста конфликтен и труден процес. Струва ми се, че той може сериозно да задълбочи затъването на Русия в сирийския конфликт“.

Освен това, смята Голосов, „теоретично е възможно да се изостри ситуацията около Украйна“. Но това според него е най-малко вероятният вариант. Аналитикът обясни, че не очаква подобряване на положението, но също тъй малко вероятно е военната динамика да се засили. „Ще чуем твърде много войнствена риторика и от двете страни; не се задават обаче реални промени нито към по-лошо, нито към по-добро“, прогнозира той.

Вицепрезидентът на фондацията „Център за политически технологии“ Анатолий Макаркин свързва един от най-опасните сценарии за 2019 г. с това, че Русия ще стои на ръба на въвличането в голям конфликт. „Тече балансиране, един вид психически атаки срещу противника. Стремежът е да се избегнат военни сценарии, но опасността никак не е малка. В Керченския проток вече имаше стрелба“, напомни той.

Украйна и Русия приемат днес за предпоставка, че ситуацията е управляема, „но в такива случаи винаги има риск, че ще престане да е такава“. По думите на Макаркин, така се е случило през 1914 г. преди Първата световна война, също предшествана от поредица малки и сякаш „управляеми“ конфликти.

Друг опасен сценарий за започващата година е свързан според Макаркин с поевтиняването на петрола. „Засега виждаме, че споразумението във формат „ОПЕК плюс Русия“ не повлиява сериозно пазара. При това намаляват и запасите от петрол в САЩ. Заплахата от нова световна икономическа криза също не спомага да пораснат цените на петрола“, отбеляза политологът.

Същевременно, смята той, шансът те рязко да спаднат на 30-35 долара за барел и да останат дълго време на това ниво, както и шансът да избухне пълномащабна война, са едва няколко процента. „Цените вече са падали до същото равнище и това не е катастрофално. Катастрофа ще е, ако падат продължително до това ниво и останат така две-три години“, добави Макаркин.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.