Лош кредит, ЧСИ и как да действаме в тази ситуация

„Стандарт“ за практиката кредиторите да взимат половината жилище на длъжници, които не връщат кредита си.

Лошите кредити са нещо модерно в България, за което не се шуми много. В условията на криза те ще стават все повече. Предвид кредитната експанзия последните години и очакваната криза е добре да се подготвите по-отрано. Най вече с предварителна информация.

Най-добрата защита е предварителната информация

Последните 10 години от банковата криза насам, законодателство и съдебната практика доста се развиха. Както можете да предположите законодателството се затегна, а ЧСИ станаха едни от най-заможните хора в България. Достатъчно е да влезете в един техен офис и ще разберете за какви средства става въпрос. Всичко това е дошло от собствениците на лошите кредити.

В този ред на мисли, най-добрата стратегия срещу лош кредит и ЧСИ си остава предварителната информация. Когато изпаднете в просрочие имате ограничено време за реакция. После идва ЧСИ и запорира всичко. Точно тези 3-4 месеца са разликата между лъскавия офис на ЧСИ и вашите пари, които биха го платили.

В този ред на мисли предварителната консултация е от изключителна важност, а разликата между цената за среща с консултант и хонорара на ЧСИ е несъизмерима. Дори на пръв поглед ще забележите разликата в лукса на офисите. От вас ще зависи на кого колко ще платите.

Точно поради тази липса на предварителна информация и специализирано законодателство в полза на банки и ЧСИ, почива успехът на последните.

Логиката на лошия кредит от гледна точка на банката и ЧСИ

В последните години лошите кредити стават все по-изгодни за банките. В тази насока се променя и законодателството. Това ще рече, че с настъпването на следващата криза, все по-трудно ще се преговаря с банка. Нейната изгода все по-често ще се свързва с лошия кредит, а не с новоотпуснатия. На този принцип работят към днешна дата всички бързи кредити. В оценката им на риска все по-често се включва изискването за собствен имот или поръчител с такъв.

ЧСИ и банките са икономически свързани. Ако не сте имали лош кредит, няма как да знаете, че само определени ЧСИ работят с дадена банка. Както и нотариуси. Уж всички са лицензирани от държавата, но не всяко ЧСИ може да работи с Пощенска банка например. Оставам на вас да решите защо е така. Знайте само, че в крайна сметка ЧСИ се наема от банката, а парите за неговия хонорар излизат от вашия джоб.

Какво да правите при лош кредит?

Стратегията ви зависи изцяло от времето с, което разполагате. Най-много ще успеете да спасите, ако потърсите помощ още в първия момент, когато усетите, че забавяте вноска.
Тук е моментът в който ще получите и цялата предварителна информация за това какво следва и какво трябва да се направи.
Ако имате късмет и съветникът ви е в час, може да не се стигне изобщо до предсрочна изискуемост. Но това зависи от много фактори. Във всички случаи е по-евтино да имате тази информация, колкото се може по-рано.

От изключително значение е, да познавате процедурата на ЧСИ и банката. Кое запорират първо, кога инициират публични продажби и как се осуетяват те.

Ето няколко общо съвета при лош кредит, валидни в повечето случаи

1. Потърсете среща със специалист още при първото просрочие.

2. Не дръжте големи суми по банковата си сметка.

3. Помислете за сметка в друга банка. Сметката в банката титуляр се запорира веднага, без съдебно решение или намеса на ЧСИ.

4. Помислете какви наследства чакате. Трябва да вземете мерки преди да ги получите.

5. Помислете какво да правите с недвижимите имоти на ваше име и най-вече как.

6. Проучете добре как работи вашата банка и каква е процедурата на ЧСИ. Това също е информация, която трябва да очаквате от специалиста.

7. Когато изпълните горните точки и получите необходимата информация, можете вече да се срещнете с банката и да преговаряте. Значително по-евтино е така.

Важно е да знаете, че това не е вярно! – „…кредитните консултанти Тихомир Тошев и Деян Василев се обединиха около тезата, че лоши кредити не се опрощават…” (коментари на двамата експерти в студио на БНТ – бел. ред.).

От kendov.com
ДРАФТИС – Кредитни консултанти

По подробно за ситуацията с просрочен кредит виж тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.