Президентът на Габон Али Бонго: от плейбой и фънк изпълнител до лидер на страната

Али Бонго. Снимка: от тв екрана

Опитът за държавен преврат в Габон предизвика дискусия за легитимността на президента Али Бонго, чието семейство управлява африканската страна вече над половин век.

Бонго е известен не само с политическите си решения, но също и с привързаността си към музиката, футбола и масонското движение. За някои той е разглезен принц-плейбой, фактически наследил президентското кресло от баща си, управлявал страната над 40 години. За други – талантлив фънк певец от близкото минало, принуден да оглави Габон, за да гарантира приемственост във властта. За трети – демократично избран държавен лидер.

Али Бонго е роден през февруари 1959 г. в съседната Република Конго. Бъдещият президент цял живот е преследван от слухове, че баща му го бил взел за осиновяване от Югоизточна Нигерия (семейството всеки път ги опровергава). Противниците му винаги подчертават колко далеч е бил той от Габон през детските и младежките си години. Той не е роден в президентския дворец, не учи местни езици и получава образование в чужбина. На деветгодишна възраст го изпращат в частно училище във Франция, а после – да следва право в Сорбоната. Това интернационално възпитание кара мнозина в Габон да виждат в него човек, чужд на страната.

Ако не бе станал президент, Бонго щеше да направи музикантска кариера. Вдъхновител на любовта му към пеенето и музикалните инструменти става неговата майка – известната певица Пейшънс Дабани. На младини Али си спечелва име на плейбой, окончателно затвърдено с излизането на неговия солов музикален албум през 1977 г. Плочата в стил фънк е наречена „A Brand New Man“. Записи от албума може да бъдат открити в YouTube и дори в руската социална мрежа ВКонтакте, чиито потребители едва ли се досещат, че изпълнител е действащият президент на Габон. Продуцент на албума е Чарлз Бобит – мениджър на легендарния американски певец Джеймс Браун.

И като политик Али Бонго продължава да демонстрира обичта си към джаза, стила „боса нова“ и класическата музика. По време на президентската си кампания през 2009 г. започва и да рапира. Четири години след излизането на музикалния му албум, Бонго решава да се пренасочи към политиката – първо става министър на външните работи, после – министър на националната отбрана. През 2009 година, след смъртта на баща си, печели президентските избори с подкрепата на 42% от населението. През 2016 година той беше преизбран при вот, опорочен от насилие и обвинения в измама. Неведнъж Бонго е критикуван за изборни фалшификации и корупция.

Известен и със симпатии към футбола, през 2015 г. той кани в Габон прочутия футболист Лионел Меси. По думите на президента Меси дошъл безплатно в африканската страна като проверяващ строежа на нов стадион и не поискал нищо срещу своето посещение.

Критиците на Бонго го упрекват и заради това, че съдейства на масоните. Той не само е сред малцината френскоезични президенти в Африка, подкрепящи движението открито, но оглавява и масонската ложа в Габон.

Има и връзки с Русия.Последната му среща с Владимир Путин беше през юли миналата година. Тогава руският президент заяви, че Москва има готовност да развива сътрудничеството с Габон във всички насоки. По думите на Путин стокообменът между двете страни все още не е голям, но темповете на растежа са впечатляващи. Али Бонго на свой ред заяви, че Африка има нужда от Русия.

„Имате огромна страна с огромни възможности, която безспорно може да бъде от полза за африканския континент“, каза той.

През октомври миналата година Али Бонго получи инсулт и беше лекуван в Мароко. В последните два месеца отсъстваше от страната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.