Какавани, управлявани със здрава ръка

Румен Белчев

Думата какаванин е позабравена бабешка дефиниция за човек, на когото нищо не му върви, защото нищо не знае, нищо не може да прави като хората, а отгоре на всичко го мързи, та го боли.

Седмичка след премиерското разпореждане какаваните, провалили продажбата на винетките, да бъдат уволнени, в помощ на предстоящите съкращения в администрацията опитваме да помогнем на правителството с някои предложения как да бъде оптимизирано държавното управление – като се огледаме какво още може да бъде дялнато от него като излишно и невършещо работа.

Разбира се, кои сме ние и какво разбираме от държавно управление – но затова пък си имаме премиер, който разбира и управлява с твърда ръка, като слага всеки какаванин на мястото му. За да не ни упрекнете в недобронамереност, ще работим само по информация, публикувана в медиите през миналата година. Медиите са затова – да отразяват дейността на премиера и съпътстващите го лица.

Януари – „По нареждане на Борисов военни командоси издирват шесторния убиец от Нови Искър”. Като не се сеща вътрешният министър да си повика на помощ командосите – трябва да му се нареди!

Февруари – „По нареждане на Борисов лъвчетата Масуд и Терез заминават за Холандия в неделя”. Така и щяха да си умрат тук в зоологическата заради какаваните от ветеринарните влас-
ти, ако не бе нареждането да заминат!

Март – „По нареждане на Борисов! Променят текстовете за неизбежна отбрана”. Любопитно е изявлението на правосъдната министърка – „На мен и на министър Радев ни беше възложено от министър-председателя г-н Борисов да се преосмисли необходимостта, каквато според нас е налице, от прецизиране на текстовете…” Ами – като знаехте, че била налице, що чакахте друг да ви го рече? Какав… Извинете, министърката все пак е дама!

Април – нов месец – нови какавани – „Борисов промени часа на мачовете „Левски“ – „ЦСКА-София“. Значи – и футболният съюз може да си ходи, и без това само го обвиняват, че урежда удобните съдии за този и онзи!

Май – „Премиерско нареждане: Да се преведат пари на болниците в Ловеч и Враца”. Болниците фалират, а на министерството очевидно не му пука – щом се налага да се начука канчето на министъра!

Юни – „Борисов нареди Законът за автомобилната камара да се изтегли”. Групата какавани в Парламента послушно си изтегли тъпото законче – само мир да има! И службата, извинете, мандатът да тече…

Юли – месец за загриженост – обявилият гладна стачка поет става обект на загриженост от страна на обекта на протеста си – „Босия е прегледан в Правителствена болница по нареждане на Борисов”.

А министрите, недостатъчно загрижени за бедстващото население, са натирени в командировка – „След нареждането от Борисов: Нанков и Радев на инспекция” – единият – в наводнената Мизия, другият – в наводнената Дупница. Ако не им беше наредил, предполага се, нямаше да се мръднат. Какавани!

Август – „По нареждане на Борисов БАБХ спря скандалната поръчка на тестове за чумата”. Регистрирана преди месец фирмичка с капитал 500 лева случайно взела, че спечелила обществена поръчка за 300 000 и никой в агенцията не се бил усетил, че може и да има нещо нередно в тая работа! Какавани – в най-добрия случай!

Септември – „По нареждане на Борисов: Отстраняват държавните служители, споменати в разследването на „Бивол”. Държавните служители си имат началници, които би трябвало да се сетят да ги отстранят, само че в това какаванско време – какви ти началници, какви пет лева!

Октомври – „След нареждане на Борисов – Валери Симеонов най-после се извини на майките”. На вицепремиер, макар и бивш, е неприлично да му се рече какаванин – по-удачно е – мушморок. Който не знае думата, да си я потърси в речника.

Ноември – „По нареждане на Борисов: Търсят начин да закрият ДАБЧ”. Е, и намериха – закриха агенцията за българите в чужбина. Като можело и без агенция – от какъв зор държахме в нея толкова какавани, отгоре на всичко – май и крадливи!

Декември – почивка. Няма нареждания. Няма разпореждания. Сигурно заради почивните дни.

И какво излиза – че сума ти излишен народ, който без височайше подръчкване няма да свърши работа за пет стотинки срещу заплатата си от няколко хиляди, се мотае из държавните учреждения?

Ако е така – давайте да закриваме министерствата и агенциите, да разгоним парламента, да им врътнем кранчетата на радиаторите и да си я караме както знаем – пък премиерът ще ни дава указания как е правилно да я караме вечер – по телевизията.

Като ще си имаме директно управление – поне да е хептен директно!

Какво сме седнали да се правим на парламентарна република!

Абонирайте се за в. Стършел

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.