Георги Господинов: Дядо Коледа победи Дядо Мраз!

Да се приберем вкъщи и да прочетем една коледна история, пожелава писателят

Георги Господинов. Снимка: авторката

Георги Господинов е писател и поет. Дебютира със стихосбирката „Лапидариум”, 1992 г. Става известен с първия си роман „Естествен роман”, който излиза през 1999 г. Колумнист е във в. „Дневник”. Съавтор е на сборника с лични истории „Аз живях социализма” и на „Инвентарна книга на социализма”.


В навечерието на Коледа в Софийска градска художествена галерия писателят представи новата си книга с коледни истории „О, Хенри”, илюстрирана от Яна Левиева, Надежда Ляхова и Никола Тороманов (ИК „Жанет 45“).

– Кой според вас уби Дядо Мраз?

– Кока-кола (смее се). Дядо Коледа, разбира се, победи Дядо Мраз! По-скоро някак си естествено се преляха. Както езическите ритуали се свързаха с християнството, т. е. християнството ги събра, така някак си Дядо Мраз и Дядо Коледа се събраха. Особено за нашето поколение те може би са малко шизофренни. Те са два различни образа, но така близки, единият от нашето детството, а другият от детството на нашите деца.

– Значи все пак и двамата съществуват все още?

– Да, да и двамата съществуват все още. Имам един разказ „Човекът с многото имена”, където се говори точно за това как двамата съществуват заедно.

Георги Господинов раздава автографи на премиерата на книгата си „О,Хенри“. Снимка: авторката

– Кое е по-тъжно от всички коледни елхи на света?

– За мен Коледа е много тъжен празник, приятно тъжен празник. Не случайно най-хубавите коледни истории са тъжните истории. „Малката кибритопродавачка”, разбира се, е класика. Коледа е тъжен празник, защото е свързан с копнежи и пожелания. В такива неща винаги има малко тъга. Но пък тя е, както казват по-умните хора, пречистваща тъга.

– В разказа ви „Закъснелият дар” героят казва: „Ако нещо не стане веднага като го искаш, по-добре после хич да не става!” Вярно ли е това според вас?

– За героя от този разказ това е вярно. Аз също мисля, че е така и това е една от причините за тъгата в Коледата, че не винаги или много по-късно получаваме онова, което сме искали. Интересното е, че винаги го получаваме.

Георги Господинов представя книгата си на премиерата в градската художествена галерия. Снимка: авторката

– Вярно ли е, че в неслучилите се срещи има много повече любов, отколкото в случилите се?

– Така е в историята „О, Хенри”. Иначе не бих могъл да твърдя, че е така. Не ми се ще да е така, честно казано.

– Какво е чудото, което трябва да се случи на българския народ?

– Да започнем с това – вместо агресия, да се приберем вкъщи и да прочетем една коледна история. Чудото се състои от малки стъпки и това е първата!

В един интернет форум някой беше написал, че най-хубавото, което може да се случи на Коледа, е всички да си отидат вкъщи.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.