Макрон 2.0: чрез национален дебат френският президент се опитва да даде ново начало

Еманюел Макрон. Колаж: франс24

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния „крал Макрон“, решен да запази основните икономически реформи.

Каквато и да беше първоначалната им реакция, французите имат осем седмици да отговорят, като дадат своите мнения по внушителен брой теми в инициатива, която президентът се надява да породи политически идеи и да помогне за изграждането на нов „договор“ с нацията.

Това, че той усети необходимостта на напише писмо от 2300 думи, с което дава начало на консултации, отразява степента, до която бунтът на „жълтите жилетки“ е разтърсил неговото президентство.

Преди писмото на Макрон, само двама други френски президенти – Франсоа Митеран и Никола Саркози – са писали послания до народа. И двете бяха електорални гамбити, с които се обявяваше, че те ще се кандидатират за втори мандат в Елисейския дворец.

За разлика от тях, Макрон го направи след по-малко от две години на поста и се опита да излекува отношенията си с обществото, разгневено от либералните икономически реформи и монархическите маниери на 41-годишния лидер.

В писмото си той изтъкна, че той няма да даде заден ход за реформите, насочени към това да направи корпоративна Франция по-привлекателна и осигуряваща по-високи възнаграждения.

Той каза, че инициативата не е „нито избори, нито референдум“ за неговото управление. Това не направи впечатление на опонентите му.

„С обръщението си държавният глава на практика е кандидат, който иска да спаси трите години, които му остават на поста“, написа в понеделник в редакционна статия левият всекидневник „Либерасион“.

„Подновяването на разговора с хората няма да е лесно. И, ако смеем да кажем, ще изисква от президента известен „вкус към усилието“, добави вестникът, умело критикувайки казаното от Макрон в петък, че прекалено много французи не знаят какво означава да се работи истински.

Дебатът ще се съсредоточи върху четири теми – данъци, зелена енергия, институционални реформи и гражданство. Дискусиите ще се водят по интернет и в кметствата за период от два месеца. Четири седмици след това, през април, Макрон ще излезе със заключения.

„Жълтите жилетки“ искат отговори на исканията си. Това е многословно писмо, което отлага за по-късно всякакви отговори в опит да спечели време“, написа в Туитър зелената депутатка Естер Бенбаса. „Хората ще питат. Крал Макрон ще реши“.

Липса на емпатия

Полицията за борба с безредиците стреля с водни оръдия и сълзотворен газ в събота в Париж през деветия уикенд на сблъсъци с тълпи от протестиращи „жълти жилетки“, които хвърляха предмети. Хиляди други преминаха шумно, но мирно, през столицата. Макрон, често критикуван, че няма връзка с нископлатените работници, които се опитват да свържат двата края, казва, че иска да канализира гнева им към решения.

Инвеститорите възроптаха срещу първия кръг от отстъпки на Макрон за данъците и минималната заплата, които струват на хазната 10 милиарда евро и подкопаха имиджа му като реформатор.

Министърът на националното образование и младежта Жан-Пиер Бланкер приветства националните консултации като „безпрецедентно“ упражнение по демокрация.

Запитан в интервю по радио Франс ентер дали реформите на Макрон замират, Бланкер каза: „Разбира се, че трябва да продължим реформите. Разбира се, че реформата е възможна“.

Отвъд политиката обаче Макрон е изправен пред предизвикателството да убеди обществото да го хареса още веднъж. Неговият остър език, снизходителни коментари за работническата класа и навик да се вслушва единствено в групичка близки съветници допринесоха за това популярността му да намалее до нов отрицателен рекорд.

Писмото на Макрон каза, че той чува гнева на хората и споделя тяхното нетърпение за „по-благоденстваща държава и по-справедливо общество“.

Но с отказа си да преразгледа данъчните реформи, които му навлякоха обвинения, че е „президент на богатите“ – той се отказа от данък богатство и намали облагането на капиталовите печалби – бившият инвестиционен банкер отново бе определен като надменен.

„Писмото съдържа прекалено малко емоции, прекалено малко емпатия“, каза Флориан Силники, ръководител на комуникационната консултантска фирма „ЛаФренчКом“ (LaFrenchCom.). То не излъчва достатъчно човечност“. БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.