Британци, гласували за Брекзит, сега агитират пламенно за оставане в ЕС

Брекзит. Илюстрация: Бизнес ъф фашън

След като гласуваха за Брекзит на референдума от 23 юни 2016 г., някои британци промениха мнението си и сега агитират за оставане в европейския блок.

Гари Мейлин си спомня прекрасно месеците преди референдума. И защо в деня на този исторически вот е избрал, подобно на 51,9 процента от британците, да гласува за разтрогване на брака, продължил повече от 40 години.

„Исках Обединеното кралство да си възвърне суверенитета“, каза 38-годишният късокос мъж с безгрижно изражение от Норич (Източна Англия).

„Регионът, в който живеех, беше до голяма степен настроен в подкрепа на оттеглянето (от ЕС). Моят депутат подкрепяше Брекзит. Всичко, което чух, беше в този дух, така че аз самият стигнах до заключението, че бихме могли да обвиняваме ЕС за много проблеми“, добави той.

Но днес, ако трябваше да се направи отново, „бих гласувал без колебание да остана“ в Европейския съюз, каза той. „Разбрах, че страната няма да успее да се справи сама“, каза той. „Ако разгледаме сегашното състояние на света, с Доналд Тръмп в Съединените щати, възхода на Китай, Путин в Русия, в наш интерес е да бъдем силни в обединена Европа“.

След няколко часа той ще отиде с дузина „разкаяли се“ в Уестминстър, център на властта в Лондон, за да се срещне с британски депутати и да им разкаже историята си, както и защо се бори да спре Брекзит. Инициативата бе организирана от движението RemainerNow, създадено по инициатива на еврофила Андрю Дейвидсън.

„Референдумът от 2016 г. ме остави в състояние на шок, аз се страхувах за страната, исках да направя нещо“, каза той и изрази надежда, че движението, чието име идва от използвана ключова дума в социалните мрежи, ще „повлияе на дебата“ и ще насърчи други брекзитъри да променят позициите си.

„Напрежение“

Движението възлага надеждите си на неотдавнашни социологически проучвания, които сочат, че в случай на нов референдум – вариант, изключен от правителството, но набиращ популярност във Великобритания – вотът за оставане в ЕС ще надделее (54 на сто) според обобщени резултати от проучвания на общественото мнение, направено от неправителствената организация What UK Thinks.

Тази промяна се обяснява най-вече със страха от потенциални икономически затруднения след Брекзит.

„Ако сте гласували да напуснете, но знаете, че икономиката ще пострада, шансовете да гласувате отново за напускане ще бъдат намалени наполовина“ каза Джон Къртис, преподавател по политика в университета „Стратклайд“ (Шотландия), интервюиран от АФП.

Кристофър Орам, с брада и тъмно яке с качулка, е в същата ситуация. През 2016 г., успокоен от обещанията за бъдещето, които правеха брекзитърите, той гласува за развода.

„После чух да се говори, че ще напуснем единния пазар и митническия съюз. Това е шокиращо, защото консерваторът Даниел Ханан каза, че никой не говори за застрашаване на отношенията ни с митническия съюз и единия пазар“, каза 28-годишният мъж, живеещ в Дорсет (в югозападната част на острова).

„Обещанията, които ни бяха дадени, не бяха спазени“, каза той и призна, че го е „срам“, че не е проучил повече въпроса, преди да пусне бюлетината си в избирателната кутия.

„Не опитах да се информирам лично. Повярвах на това, което говореха хората по телевизията. Казах си: „Те са депутати, трябва да знаят за какво говорят“.

Това, че последователите на движението открито говорят за промяната на позициите си, не остава непременно без последствия.

Гари Мейлин е бил тормозен в социалните медии. Кристофър Орам се скарал с най-добрия си приятел. „Той е очарователен човек, но гласува за напускане и все още смята, че трябва да напуснем (ЕС). Това поражда напрежение между нас и нашите половинки ни помолиха да не говорим за Брекзит на масата“, каза той.

Други са решили да не говорят повече с него. „Това е тъжно. Имам право да променя мнението си“, добави той.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.