Без Тръмп и Макрон… Залязва ли Давос?

Доналд Тръмп в Давос през 2018 г.. Снимка от тв екрана

Очакванията бяха тази година Давос да бъде Тръмпфест. Макар че той отмени участието си на форума, лидерите ще продължат да се занимават с различни проблеми, свързани с неговата политика. Организаторите предупреждават вниманието да не се съсредоточава изцяло върху Вашингтон.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп имаше последната дума с речта си в края на миналогодишния Световен икономически форум и беше планирано той да открие тазгодишната среща на световните лидери в швейцарския планински курорт Давос.

Опитите му обаче да притисне Конгреса да финансира пограничната стена с Мексико го лишиха от възможността да се срещне с колегите си в Швейцария, тъй като той трябва да се справи с блокирането на работата на някои правителствени служби в САЩ.

Високопоставени политици от 100 страни и директори на най-големите компании в света, пристигащи в Давос, ще трябва да се задоволят с анализ нас туитовете на Тръмп и с изявленията на високопоставени американски членове на кабинета, които ще присъстват на събитието.

Политиката на Тръмп обаче играе съществена роля в икономическите събития и създаващата се геополитическа ситуация, което може да оформи 2019 година.

„Буреносни облаци надвисват над световната икономика“, обобщи Световната банка този месец, като прогнозира годишен растеж от 2,9 % за тази година спрямо 3 миналата година.

Институцията посочва сред големите рискове за икономиката тази година наказателните мита на САЩ и ответните мерки на страни като Китай.

В САЩ Световната банка очаква растежът да се забави, тъй като лихвите растат, а последиците от програмите за данъчни стимули отслабват.

Преди четиридневната среща в Давос от вторник до петък идната седмица Международният валутен фонд ще представи годишните си прогнози в понеделник.

Тази седмица официалните данни показаха, че растежът в най-голямата икономика в ЕС миналата година се е забавил, отчасти защото износът е намалял на фона на търговския конфликт между ЕС и САЩ.

Планирано е германският канцлер Ангела Меркел да посети Давос на 23 януари, за да произнесе важна реч и да присъства на дебат за европейската лидерска позиция и ценности в света.

Френският президент Еманюел Макрон отмени участието си в срещата в Давос, за да се занимае с протестното движение на „жълтите жилетки“ в страната.

Основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб отправи критики тази седмица, че лидерите се съсредоточават главно върху краткосрочни вътрешни проблеми, а не върху световните проблеми, които трябва да бъдат обсъдени в Давос, а сред тях той открои климатичните промени и дигиталната революция.

„Има дефицит на доверието в света“, каза на пресконференция 80-годишният икономист от Германия. „Не може да се има доверие в елита, ако времевият му хоризонт са следващите избори или следващият тримесечен отчет,“ допълни той.

Шваб иска 3200-те участници да се занимаят с дългосрочни проблеми като концепцията му за „Глобализация 4.0“.

Това е условно название за нова форма на взаимосвързаност, която да противодейства на национализма и популизма, като се ангажира с икономическото неравенство, което върви ръка за ръка с глобализираната търговия и производство.

За Шваб Давос е и платформа за създаване на инициативи за защита на климата, които да включват бизнеса и правителствата, след като експерти предупредиха миналата година, че са необходими спешни и радикални мерки за ограничаване на световното затопляне.

Накъдето и да обърне поглед Давос обаче, Тръмп винаги ще е в дневния ред на срещата – било то заради решението му да напускане на Парижкото споразумение за климатичните промени или пък сегашните кризи.

Стотиците сесии за дебати и безбройните неформални срещи се очаква да включват и темите като севернокорейската ядрена програма, която засега Тръмп не успя да ограничи чрез преговори, засегнатата от криза Венецуела, която получи предупреждения от американския лидер, както и миграцията, където САЩ са сред страните, бойкотиращи плана на ООН в тази област.

При отсъствието на Тръмп вниманието в Давос ще бъде пренасочено към други лидери като Меркел, японския премиер Шиндзо Абе, будещия противоречия нов бразилски президент Жаир Болсонаро или пък към ръководителя на антиимигрантското правителство в Австрия Себастиан Курц.

В неотдавнашно интервю за германското списание „Шпигел“ Шваб отхвърли критиките, че дава платформа на популистите, изтъквайки, че всички правителства си имат своите недостатъци.

„Погледнете Япония, която съвсем неотдавна излезе от Международната комисия по китолов. Германската привързаност към въглищата също не е в интерес на света,“ каза Шваб.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.