Боян Расате: В ГЕРБ се събират политически търгаши

Национализмът е защита, а не атака, казва лидерът на Български национален съюз

boyan-rasate-2.jpgБоян Расате е 36-годишен, ръководител на Български Национален Съюз. Живял е 5 години в Германия като дете, завършил е гимназия в София. През 1991 г. става член на БНРП и участва в изграждането на младежките й структури, но разочарован напуска партията и по-късно става един от учредителите на БНС. През 1992 г. започва да учи в НБУ специалност „политически науки”. Същевременно работи като чистач в локомотивно депо, като общ работник, нощен пазач. Още не се е дипломирал. Занимавал се е с частен бизнес, от 2001 изцяло се е посветил на БНС. През 2005 г. Върховният съд го осъжда на 3 години условно, за инцидент от 2002 г. с “криминално-проявен циганин”, както пише в справката в сайта на партията.
Любител-парашутист, подчертава, че не пие и не пуши.

– Неотдавна поискахте да влезете в къщата на ВИП Брадър, защо?

– Бяхме провокирани от изказване на продуцента на предаването, според когото българските политици ги е страх да участват във ВИП Брадър и няма да видим такива в шоуто. Аз съм далеч да възприемам себе си като политик, защото в последните години професията „политик“ се свързва с много негативи. За мен политиците са хора, които живеят на гърба на онези, които са ги избрали, без да се грижат за елементарните им права. Въпреки това голяма част от нашите симпатизанти и членове решиха да направим една закачка с предаването и хвърлиха ръкавицата на Големия брат за моето участие там.
Другата причина беше, че в това предаване могат да се покажат по-стойностни и морални качества на българина освен завист, омраза, интригантство.

– Завистта и омразата – това си е част от ежедневието?

– Предаването показва само негативните черти на българина и ги поощрява. Искаме да покажем, че не това е истинската същност на българина. Има и такива качества, случват се в живота, но това не е истинският образ на българина – да интригантства и създава конфликти.

– От шоуто казаха, че вие не сте фактор в българската политика и за това не са говорили с вас да влезете в шоуто.

– Не се смятам за фактор и не страдам от мания за величие. Фактор е нашата организация Български национален съюз и ние го доказахме през последните 6 години, през които съществуваме. Доказа го това, че ние имаме огромно влияние сред българската младеж. В парламента в момента има една формация, която определя себе си като националисти, но ние останахме доста разочаровани от нея. Наша е обаче заслугата да има такива хора в парламента, наша заслуга е да се разпространяват българските национални идеи. Така че фактор е БНС. От друга страна мога да контрирам, че едва ли лицата, които се спрягат в момента като Азис, са кой знае какви фактори. Такива лица са фактор за една квартална компания от пияници и наркомани.

– Щяхте ли да използвате шоуто да пропагандирате своите идеи?

– Не. Аз миналата година участвах във „Вот на доверие“. Тогава имаше много мои сподвижници, които бяха против участието ми и казаха, че това предаване е чисто забавно, с елементарен формат и, че нямам място там. Аз не бях на същото мнение, участвах по собствена преценка и мисля, че се получи добро, забавно предаване, имаше конфликт, сблъсък с останалите участници, продуцентите бяха доволни от представянето ми. Но груба политическа пропаганда съм избягвал да правя, защото това е забавно предаване. Същото би било и в Биг Брадър.

– Има ли място за национализъм, след влизането ни в Европейския съюз?

– Да, разбира се. Защото национализмът е тясно свързан с всички онези непреходни ценности, които са запазили всички държави членове на Европейския съюз – традиции, култура, самобитност. Това е национализмът. Той в никакъв случай не означава елементарна агресия към някого или нещо, той е защита, а не атака.

– Защо сте разочарован от Атака?

– Да, ние претърпяхме разочарование. Предвид близките организационни и лични отношения с Атака и всичко онова, което се случи година и половина назад, репликите, които си разменихме, конфронтацията, която се получи между БНС и Атака – по-скоро това е една затворена страница за нас и не бих искал да давам оценки за Атака. Хората сами виждат как стоят нещата.

– Как стоят нещата? Не само в Атака, но и във ВМРО, които също се възприемат за националисти?

– Волен Сидеров сам е избрал пътя по който върви. Обградил се е с хора, които не могат да му дадат нормален, разумен съвет. Самият факт, че ние сме самостоятелна организация, говори за това, че ние не одобряваме и не споделяме начините на работа на Атака и ВМРО.

– Отговаря ли на вашите представи за националист Красимир Каракачанов?

– Краси Каракачанов го познавам от 1992-1993 г. Добър събеседник за маса. (смее се) Не искам да го коментирам.

– Защо? Това не е добра позиция за един националист.

– Не обичам да коментирам другите. Това, което мога да кажа обаче е, че не одобрявам политическите превъплъщения, които се случват във ВМРО и опитът на всяка цена да се участва във властта, без подбор на партньорите. На принципа – там, където те приемат.

– В случая не е ли това начинът да се превърнете във фактор и да надскочите нивото на призивите, да заемете позиция, от която може да се промени нещо?

– Не. Това е най-бързият и лесен начин да се превърнеш политическа проститутка. БНС никога не бихме направили компромис със собствените си идеи, само и само да вкараме общински съветници или двама депутати в парламента. Да участваме в разни коалиции, да се бутаме тук и там само и само да сме в играта, както беше с тройната коалиция. И след това да се оправдаваме, че нищо не зависи от нас. Не е в стила ни. Всички казват „ние искаме промяна, но другите ни пречат“, а всъщност всички са еднакви – лъжат, мажат и крадат. Ние имаме идеи, от които няма да отстъпим.
За нас подобен компромис е немислим. Всеки, който тръгне по този път, на политическия компромис, само да участва в политическия живот на България, а не да отстоява определени принципи и идеи… Това е най-краткият път наистина да се превърнеш в политическа проститутка. И това, в крайна сметка, се оценява и от хората. ВМРО не би могло да участва в който и да е било парламент, в която и да е общинска организация, ако не се прикрепят към някой друг. Било то към СДС, БЗНС, Стефан Софиянски. Доказателство за това са и резултатите на ВМРО в райони, където би трябвало да имат сериозни позиции, като Пиринска Македония, Благоевград, Гоце Делчев, но те имат по-лоши резултати от ДПС.

– Може би хората бягат от идеята, в чийто корени е национализмът?

– Не, напротив. Защото ние във въпросните места имаме превъзходни структури.

– А реално успявате ли да направите нещо, след като нямате никакви позиции във властта?

– Това е друго нещо. Говорим за организационно представяне. Да вземем например град Пловдив. От там ВМРО имат народен представител. БНС няма народен представител, защото до момента ние не сме участвали в избори. Но в град Пловдив ВМРО не могат да изкарат и 20 души, а ние моментално ще изкараме 250 младежи. На какво се дължи това, че тези младежи избират Български национален съюз, а не ВМРО? Ако не на разочарование от всички тези партийни сделки, които се случиха.

– Избират протеста. Но как реално ще направите нещо, ако не сте в някоя от сградите на жълтите павета?

– За нас в Български национален съюз идва време не само да ходим и да протестираме, да правим походи и национални чествания. Дошло е време тези младежи да участват реално във властта и да сменят стария политически елит.

– Как ще стане това?

– Ще стане на местните избори наесен. Към този стар политически елит принадлежат всички парламентарно представени партии в Народното събрание – БСП, БЗНС, ВМРО, СДС. И Атака също, защото там няма нови политически лица. Това са същите, които смениха старите си партии и се включиха в Атака. Това ние не го одобряваме, не го търсим. И не залагаме на такива хора. Ще сменим старите с нови, млади, качествени хора. Трябва да дадем възможност на хората да избират, а не само да гласуват. Системата е сбъркана и сме решили да я променим. Какъвто и успех да постигнем, ще е добре. Важното е, че не обмисляме да влизаме в каквито и да е коалиции с познатите до момента партии.

– Вълнувате ли се от изборите за евродепутати, които са по-скоро от местните?

– Не се вълнуваме особено по две причини. Първо е, че не сме достатъчно подготвени и втората – изпращането на някакви хора, които да бъдат част от 18 членна група, която да представя България в 700-членния парламент на Европа, освен да взимат заплата и да симулират някаква дейност, не знам как биха повлияли, за подобряване живота на българите.

– Членството в ЕС ще подобри ли живота на българите?

– Ние сме колония на Европейския съюз, в която еврокомисари определят как ние ще живеем и по какъв път ще поеме нашата страна. Нееднократно хората, които рекламират Съюза казват, че нашето правителство в момента се намира в Брюксел, а българското правителство е една териториална администрация, която осъществява наставленията на ръководството в Брюксел. Това е факт. Аз съм против използването на България за целите на Европейския съюз. Бих искал българските политици, българското правителство да използва Европейския съюз по най-добрия начин за нашите ползи и цели. Но с тези управляващи това няма да стане.
По-добре би било да не се бяхме движили по формулата „Да станем членове на Европейския съюз на всяка цена“. Разбира се, да се стремим към едно пълноправно членство, но в което нашите национални интереси се взимат под внимание.

– Какво предричате да стане?

– Не ни остава нищо друго освен да се съобразяваме с реалностите, че ние сме членове на Европейския съюз и, че трябва да се възползваме по най-добрия начин от възможностите, които предлага членството. За да стане това трябва да изметем старите боклуци, които ни управляват. България в Европейския съюз с нови политици, които да влязат в управлението на страната, има много по-големи шансове, отколкото да се влачи на опашката на Европа.

– ГЕРБ може ли да бъде част от вълната нови политици?

– Не мисля. Защото една огромна част от бивши политически функционери и такива от всички познати в момента партии виждат, усещат, или медиите насаждат, че ГЕРБ има големи шансове на следващите избори. И ГЕРБ става притегателен център за такива политически мошеници, които през изминалите 17 години са били членове или поддръжници на една или друга партия, а сега просто сменят цвета си – от червени стават сини, от сини стават жълти, от жълти стават ГЕРБ, някои Атака. Такива хора не ни трябват.

– Не смятате ли, че сега се събира „най-доброто“ от всяка една партия около ГЕРБ?

– Не, по-скоро в ГЕРБ се събират най-големите политически търгаши и такива хора, които търсят изгодата. А най-добрите се събират във формации, които действат на базата на чистия идеализъм и се опитват да променят нещо…
В България политиците слагат личния интерес пред националния. Него не го интересува колко български военни ще умрат, него го интересува сделката с 400 униформи, които ще направи неговата фирма.
В нашия преход старите кадри на ДС и БКП станаха най-големите демократи. Изведнъж онези, които първо бяха комунисти, после демократи, сега са патриоти. С тези хора промяна не може да стане. Трябва да има смяна на поколенията и това трябва да стане сега. България няма време. Проблемът със слабата икономика е най-малкият, ами демографската криза? Ние изчезваме като народ.

– За сметка на ромите?

– За сметка на циганите, не ги наричай роми. Ромите са били в римската империя на Ромул и Рем. Това не е обидна дума. На немски също е цигойнер, не рома.

– БНС има ли разрешение на проблема с високата раждаемост и изоставянето на децата от тях?

– Цялата ни дейност като организация не е насочена към това да се занимаваме с техните проблеми. Те си имат 500 организации, които да се занимават с тях. Ако ние искаме да излезем от това положение, усилията ни – образователни и политически, трябва да бъдат насочени към самите нас – българите. Трябва да се поощрява раждаемостта сред българите, да се повиши жизненият стандарт. Процесите, които ще протекат в циганските общности, ще бъдат следствие от това, което ние ще направим за себе си. Не е възможно в една държава, която претендира да е европейска, да се създаде дете и да го хвърлят на улицата, без този родител да понесе някакви последици. При нас това е възможно. А трябва да е иначе – правиш десет деца, захвърляш ги – отиваш в затвора. Всеки казва, че нещата са сложни за разрешаване. Не е така, втълпява ни се, че всичко свързано с политиката и обществото е ужасно сложно и за това трябват тесни специалисти. Не е вярно, достатъчно е да има честни хора, които искат и имат политическа воля да решат проблемите.
После се чудим защо на нас гледат като на хора „втора ръка“. Ами, ти ако отидеш в къщата на някой съсед и завариш страшна кочина, какво ще си помислиш за този човек. Същото е и за нашата страна – тя е нашият дом. Ние не сме си изчистили улиците, не сме си прибрали престъпниците, не сме си наказали корумпираните политици. Хората си викат: „Абе, тия как живеят в тази страна, как се примиряват с това нещо“. Дежурният отговор е, че няма пари. Как няма пари! Ние плащаме данъци, каквито плащат европейците, возим се на по-скъп бензин от техния, плащаме ток, колкото техния и няма пари. Къде са? От време на време за да се отпуши недоволството излиза един месия, който казва: „Аз съм чисто нов, сега ще оправя нещата“. Хванат един дребен като Вальо Топлото и го изкарват най-черния от черните. А кой седи зад него? Вальо Топлото ли е шеф на българската политическа мафия? За това говорим – да се махат! Старото и мръсното да се маха! Новите хора обаче не могат да бъдат измислени от тях, трябва да дойде новото поколение, на което не му се живее така. Нов бардак със стари курви, както знаем, не се прави, гониш старите курви и си стягаш бардака.

– От БНС използвате знака на рода Дуло. Защо?

– Знакът на рода Дуло е един източник на огромна енергия, защото е символ на българската държавност в древността. Само в Европа е създал три държави. От тази гледна точка ние трябва да се вгледаме в своето минало, да черпим сили от онези национални герои и будители, които са отдали живота и енергията си, за да можем ние да продължим делото им.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.