Ако блокирате правителството, забавяте икономиката

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да намира начини да разваля нещо добро

Тръмп в Белия дом. Снимка: официален сайт

Президенте Тръмп, вие със сигурност не сте искали вашето частично блокиране на правителството, вашите мита, вашият корпоративен данък и вашата война срещу нелегалните имигранти да възпрепятстват икономическия растеж и да навредят на фермерите, работниците в заводите, пътуващите с авиокомпаниите, изпълнителите на обществени поръчки, търговците на дребно, служителите на бреговата охрана и агентите на ФБР. Икономиката обаче не може да понесе толкова много лоши политики.

Една икономика за 19,4 трилиона долара губи импулс толкова бързо, колкото и вашият рейтинг на одобрение. Икономическият растеж се забавя въпреки данъчните намаления за 1,5 трилиона долара, които надуват бюджетния дефицит и в същото време помагат на компании като Goldman Sachs, която спечели 2,5 милиарда долара през четвъртото тримесечие на годината, отчасти благодарение на данъчни облекчения за 467 милиона долара.

Държавните служители вече не са получили средно по 5000 долара заради блокирането на правителството. Тези неплатени федерални служители може да са само 0,53% от всички наети в американската икономика, според икономиста Иън Шепърдсън, но тъй като техните възнаграждения са над средното равнище, вредата за икономиката е по-голяма, отколкото делът им може да подсказва. Те вероятно ще си получат тези пари в някакъв момент. Само че дори тогава част от тези заплати ще отидат за погасяване на просрочени такси по кредитни карти и ипотечни заеми, които се натрупват. Тези пари обаче обаче няма да компенсират пропуснатите хранения в ресторанти, неизгледаните филми, неизпитите кафета фрапучино или ненаправените покупки в супермаркетите, поне не и за служителите на бреговата охрана, които вместо това те отиваха да взимат храна от благотворителни организации. Тези продажби, както и данъци върху продажбите, са загубени завинаги.

Блокирането на правителството също така утежнява щетите, които вие вече причинихте. Трябва да сте смятали вашата аудитория просто за стадо селяндури, когато казахте преди няколко дни пред националната фермерска асоциация на САЩ, че „ние поставяме заедно рекорди за фермерите и селското стопанство“. Фермерите губят продажби в Китай, Мексико, Канада и на други места заради вашата търговска политика. Те губят клиенти, които може никога да не си върнат. И сега, заради блокирането на правителството, фермерите не могат да получат услуги – от финансиране на посевите до жизненоважна информация от министерството на земеделието за запасите от продукция. Фермерите трябва да вземат съдбоносни решения преди началото на сезона на пролетната сеитба, а блокирането на правителството ги държи „на тъмно“. И „на червено“.

Означава ли това, че те ще започнат да купуват по-малко техника? Промишлеността вероятно губи движещата си сила. Индексите за активността в промишлеността на Института на мениджърите по доставките и на Empire State, водещи индикатори за активността в този сектор от икономиката, се понижиха рязко на фона на безпокойствата за митата и на забавящия се растеж на китайската икономика. Стоманодобивната промишленост, която вие се опитахте да защитите с митата, също не убягва на пазарните сили. Цените на стоманата спаднаха драстично, след като секторът първо се опита да се възползва от митата, за да ги повиши. Клиентите не приемат благосклонно да бъдат мамени с цените и съответно коригират своите покупки.

Вредите от търговската война с Китай се разрастват. Очаква се китайският икономически растеж да се забави тази година до 6,3% – най-ниското му равнище от десетилетия – отчасти заради митата на Тръмп. Това означава, че Китай купува по-малко от всяка страна. Растежът на експортно ориентираната германска икономика се забави миналата година заради намалелия износ за Китай. Всяка вялост на Германия оказва въздействие в цяла Европа и след това в крайна сметка се пренася от другата страна на океана. Световната банка вече понижи прогнозите си за растежа на глобалната икономика, а рисковете се увеличават.

Дори това, което изглеждаше като хубави новини за вашите привърженици в минната промишленост, се оказа горчива констатация. „Войната срещу въглищата приключи“, каза вашият бивш шеф на Агенцията за опазване на околната среда, отменяйки регулации за контрол на замърсяването, които защитаваха нашия въздух и нашето здраве. Той бе прав: войната приключи и въглищата загубиха. Очаква се добивът да е намалял през 2018 г. до най-ниското си равнище от 39 години. Електроенергийните компании, разтревожени повече от разходите, отколкото загрижени за околната среда, продължават да заменят своите централи, работещи с въглища, с по-чисти, по-евтини централи на газ, както и с вятърни генератори и слънчеви панели. Вашите имиграционни политики също не вършат кой знае колко добра работа за икономиката. Миналата година много собственици на компании, както във високо-, така и в нискотехнологичните сектори, се оплакваха, че нямат достатъчно работници. Ние имаме нужда от повече имигранти, а не от по-малко.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.