Залюбил е козел каракачанка

Румен Белчев

На любовта, казва поетът, пък и по оперите го пеят понякога – всички възрасти са покорни. За любовта няма прегради, няма предразсъдъци – оказва се, не само при хората!

Отваряме стар „ТЕЛЕГРАФ“ и се просълзяваме над историята на козела Митко – „Залюбил каракачанката Рижка, след като помияри изяли любимата му“. Брадаткото се скитал между блоковете на софийската „Младост“ заедно с други, предполага се – по-добронамерени помияри, и според стопанина му дори „се изживява и като куче, и като козел“!

Просълзихте ли се? Ех, и вие сте едни коравосърдечни! Дай ви на вас насилие, кръв и мозък по асфалта!

Е, ето – труп и кървища! „Кметът на с. Ловец простреля хъски и уби кокер шпаньол“ – помага ни „24 ЧАСА“. Кравари от съседно село повикали кмета да гръмне някакво бездомно куче, което тормозело добичетата, той пристигнал с чифтето на рамо, но се оказало, че помиярът благоразумно тоя ден бил избрал друго място за разходка. Тогава въпросният кмет „насочил пушката си към домашните кучета на краварите по неясни причини“. Как да са неясни – много ясно – за да не остане капо!

Капо са на път да останат и други, много по-висшестоящи, доста точно определени от „ТРУД“ като „ВИП-авджии“: „В Шабленската резиденция чакат ВИП ловци на гъски“ – привлича внимание заглавието. ВИП–авджиите може и да дойдат, само че капото вече се вижда отдалеч – ловът бил „разрешен до 31 януари, но дивите патици още не са прелетели от Кавказ през делтата на Дунав, защото не е хванал големият студ, оплакват се шабленци“.

Вместо да се оплакват, да вземат да си приберат кокошките – ако и ВИП-авджиите са като кмета-ловец на с. Ловец, може да стане някой сакатлък. Като няма гъска – и квачката върши работа!

Старо правило, за щастие, прилагано вече из цялата страна – ако не си спомняте какво значеше БДЖ, ще ви припомним – „Български държавни железници“. А железница е онова нещо, което ходи по релси. Естествено, че като прочетем в „МОНИТОР“, че „БДЖ заменя влаковете с автобуси“, ще се почувстваме леко объркани. Но – влакът, поне у нас, очевидно е непопулярно превозно средство – виж, друго нещо си е круизът из моретата на планетата със свръхлуксозни лейнери.

Не е грешка – пише го в „МОНИТОР“, значи е вярно – луксозните пътнически кораби вече сигурно се казват „лЕйнери“, а не „лайнери“. И хич и не си помисляйте какво би се получило, ако се бе променила една друга буквичка – защото става дума за събитие, посветено на Деня на независимостта (да не се бърка с 4 юли, става дума за нашия си ден – 22 септември). Круизът, определен от организаторите и изданието като „най-патриотичното круизно събитие за 2019-а“, носи и изключително адекватно име – „Пиратите на България“!

Любопитно ще е да се запознаем със списъка на пиратите, след като цената на креватчето в каюта за простосмъртни е 2 465 лв, а „ако искате да не сте във вътрешна каюта, а в по-луксозна – с балкон, цената скача на 3055 лв и то на един човек в двойна стая.“

За патриотична трикольорна пиратска превръзка на едното око не става дума – очевидно патриотите-пирати трябва да си я осигуряват сами. А ако искат да си имат и нежна компания – едно предупреждение от предишен мониторен брой – „Показалецът на лявата ръка издава потенциална изневяра“. Откритието било на учени от Оксфордския университет – „При дамите, изкушени да се отбият от правия път, показалецът на лявата ръка е значително по-дълъг от безименния“.

Изключително полезно откритие! Тъпо е да заведеш гадже свят да види, а то да шавурка насам-натам из лЕйнера – затова преди да го поканите, проверете небрежно пръстите й – това ще ви спести неприятности, да не говорим за трите хиляди и нещо отгоре!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.