В Шотландия отново се говори за отцепване от Великобритания

В Шотландия отново се заговори на висок глас за отцепване от Великобритания. Там всъщност никога не са спирали да го обсъждат, но с развитието на политическата криза около Брекзита тези приказки отново минават в практическата плоскост – лидерите на региона поставиха на дневен ред въпроса за повторен референдум за независимост. Не е зле да разсъдим възможно ли е това в най-близко бъдеще и дали го иска шотландският народ.

Всички си спомнят все още за страстите около референдума от 2014 г. Когато Лондон склони да приеме идеята, всички бяха убедени, че нищо няма да стане. През декември 2013 г. например разликата в броя привърженици и противници на независимостта надхвърляше 20 на сто – нежелаещите отделяне на Шотландия естествено бяха повече.

Точно заради анкетите, успокоителни за елитите, Лондон погледна на референдума доста снизходително. Но буквално седмица-две преди вота (насрочен за 18 септември 2014 г.) данните от допитвания взеха да смайват англичаните. Броят на клонящите към отговор „за“ и „против“ фактически се изравни, а според някои проучвания нагласите за отцепване бяха дори по-силни.

Това предизвика същинска паника в Лондон. Поведена бе масова агитационна кампания сред шотландците. Лидерите на всички основни британски партии поеха в един глас свято обещание да предоставят на северните си събратя съществени преференции, включително финансови (което впрочем не бе изпълнено и за което днешните власти не обичат да си спомнят много-много).

С цената на значителни усилия дни преди вота британските власти успяха да наклонят везните на своя страна – 55 на сто от шотландците загърбиха идеята да напуснат Обединеното кралство. При все това референдумът бе успешно използван от местните сепаратисти – Шотландската национална партия, ШНП (Scottish National Party). На изборите за парламент на Великобритания те за пръв път в историята спечелиха победа почти във всички избирателни окръзи и получиха 56 депутатски кресла от 59 възможни (за сравнение да припомним, че през последните 40 години бяха получавали най-много шест).

Общо взето, лидерите на шотландските сепаратисти постигнаха техническата си цел, изцедиха от референдума всичко, което бяха намислили, и кротнаха. Историята с шотландската независимост сякаш бе изчерпана за доста време. Тогавашният премиер Дейвид Камерън заяви, че такъв референдум може да се провежда само веднъж през живота на едно поколение, а може би дори изобщо. И неведнъж повтори, че даже ако се обсъжда въпросът пак, със сигурност няма да е през неговия мандат. Наистина още не знаеше, че скоро сам ще стане жертва на референдум за Брекзит, насрочен от него самия.

Брекзитът промени ако не всичко, то поне много неща. Буквално на мига, щом бяха огласени данните от вота, всички анкети отразиха рязък скок на сепаратистките нагласи в Шотландия – за пръв път от 2015 г. броят на желаещите отцепване от Обединеното кралство надхвърли броя на техните противници. Но това бе кратък изблик на емоции – след месец-два нагласите на шотландците се върнаха на предишните нива, а ред допитвания в навечерието на предсрочните парламентарни избори от 2017 г. показаха 20-процентов превес на нежелаещите независимост. На тези избори впрочем ШНП не успя да повтори триумфалния си резултат отпреди две години – получи 35 мандата, а не 56.

Но обществото продължи да обсъжда идеята, че ако Великобритания напусне ЕС, ще трябва твърдо да се постави въпросът за отделяне на Шотландия. С мотива, че на референдума през 2016 г. огромното мнозинство шотландци гласуваха против излизане от Евросъюза.

Тогава се случиха впрочем любопитни неща. На референдума за Брекзит 62 на сто от жителите на региона гласуваха против напускане на ЕС. Но повечето анкети и преди, и след вота показваха, че „еврофилите“ в Шотландия са далеч по-многобройни. Причината за това е, че по време на кампанията за Брекзит мнозина симпатизанти на ШНП, включително „еврофили“, внезапно призоваха хората да гласуват за излизане на кралството от ЕС. Тъкмо с цел да се засилят впоследствие сепаратистките нагласи в самата Шотландия.

Един от най-авторитетните дейци на шотландското движение за независимост – Гордън Уилсън (несменяем лидер на ШНП от 1979 до 1990 г.), заяви например пред Ройтерс, че мнозина шотландски националисти, макар привърженици на ЕС, са имали готовност да гласуват на референдума за излизане от общността. И даде същото обяснение – тогава Шотландия ще има повече шансове да добие независимост. Проучване на компанията Ти Ен Ес, представено девет дни преди вота, показа дори, че 51 процента от избирателите на ШНП са смятали да гласуват за излизане от ЕС.

И ето че днес шотландските националисти използват неприкрития политически хаос във Великобритания, свързан с Брекзита. Лидерът на ШНП Никола Стърджън заяви миналата седмица веднага след пагубното за Тереза Мей гласуване в Уестминстър, че партията й готви втори референдум за независимост на Шотландия. Малцина се съмняват, че това ще бъде обявено, веднага щом стане окончателно ясна съдбата на Брекзит.

И този път шотландските националисти имат шансове да осъществят мечтата си. Засега няма как да посочим накъде се е люшнала стрелката на обществените нагласи веднага след провала на плана за Брекзит, предложен от Мей – навярно и Стърджън изчаква данни от пресни анкети. Последното проучване сред шотландците през декември обаче показа нараснали сепаратистки нагласи: разликата в броя на желаещите и нежелаещите отцепване на Шотландия се сви до 6 процента (45 на сто „за“ и 51 на сто „против“). А 59 на сто от шотландците, стигнали до твърдо решение, заявиха тогава, че предпочитат регионът да е независим от Великобритания, ако Лондон провали преговорите и се стигне до Брекзит „без сделка“.

Няма съмнения, че развитието на политическата криза в Лондон ще насърчава и растежа на сепаратистките нагласи в Шотландия. Засега обаче сепаратистките водачи изчакват удобен момент. „Трябва да проведем втори референдум тогава, когато ще можем да го спечелим“, обяснява един от ветераните и лидерите на ШНП – Пит Уишарт, депутат от британския парламент. И с всекидневните си вече кризи Лондон дейно ускорява идването на този момент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.