Нова политическа тежест за Израел с находищата на природен газ

Израелска сонда край Хайфа. Снимка: грийнпрофет

Десетилетие след откриването на находища на природен газ близо до средиземноморския му бряг Израел започва да печели нова геополитическа тежест. Новооткритите богатства създадоха икономически връзки със съседите му, заздравиха отношенията с арабските съюзници и изградиха нови мостове в исторически враждебен регион, въпреки че не доведоха до значителен напредък към мир с палестинците, пише в четвъртък агенция Асошиейтед прес.

Включването миналата седмица на Израел в Източносредиземноморския газов форум в Кайро (организация, стремяща се към намаляване на инфраструктурните разноски и към по-ниски цени) е първият случай, в който арабски страни приемат еврейската държава в подобно регионално обединение. Това провокира въодушевление в Израел, че надеждите му от дълго време да постигне „икономически мир“ с Египет и Йордания скоро ще се осъществят.

„Мисля, че това е най-значителното икономическо сътрудничество между Египет и Израел от подписването на мирния договор преди 40 години. Можем ясно да видим, че откриването на големи находища на природен газ в Източното Средиземноморие има и политическо измерение, тъй като събира всички ни заедно, за да сътрудничим“, заяви при визитата си израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц.

Форумът, в който участват също Кипър, Гърция, Италия и палестинската власт, цели да се превърне в малък ОПЕК и откроява как Израел използва новооткритите находища на газ като средство за засилване на влиянието си в регион, който все повече възприема като свои най-големи съперници Иран и Турция, а не Израел.

Благодарение на природния газ Израел планира да прекрати употребата на въглища и да се превърне в неочакван износител на енергия, което ще създаде икономически и политически предимства.

През идните месеци Израел ще започне да изнася газ за Египет като част от подписана миналата година сделка за 15 милиарда долара за доставка на 64 милиарда кубични метра газ в период от десет години, което ще допринесе Египет да се превърне в регионален енергиен център.

Първите доставки ще идват от действащото находище Тамар, а след това и от доста по-голямото находище Левиатан, което ще заработи по-късно тази година. Израел вече доставя газ на палестинците и на Йордания, с която израелската енергийна група Делек (Delek) и американския и партньор Ноубъл енерджи (Noble Energy) подписаха първото споразумение за износ през 2016 г. Сделката е на стойност десет милиарда долара и е със срок 15 години, като трябва да бъдат доставени 45 милиарда кубични метра газ.

„Това дава на Израел допълнителен елемент в отношенията със съседните държави. Когато прибавите икономическо измерение на сътрудничеството в областта на сигурността, това заздравява връзката и я прави по-стабилна. Това има геополитически последици“, заяви Одед Еран, бивш израелски посланик в Йордания и в Европейския съюз и старши научен сътрудник в Института за изследвания на националната сигурност в Тел Авив.

Въпреки това според Еран икономическите интереси не са достатъчни за интеграцията на Израел в Близкия Изток. Арабските страни, които нямат мирни договори с Израел, ще искат първо да видят поне някакво развитие по палестинския въпрос, преди да нормализират отношенията си с Израел, твърди Еран.

Израел има мирни договори само с две арабски държави – Египет и Йордания. Затоплянето на отношенията с Израел обаче остава непопулярно за по-голямата част от арабския свят и доставките на газ доведоха до спорадични протести в Йордания. Самите палестинци също са доволни, че са поканени в Източносредиземноморския газов форум. Те се надяват да развият собствените си газови находища близо да брега на Газа, но до този момент международни споразумения изискват от тях да се сдобиват с газ от Израел.

Самир Абдулах, бивш палестински министър на икономиката, заяви, че палестинците внасят от Израел, „защото нямаме алтернатива, но веднага щом можем да променим това, ще внасяме от друго място“.

Въпреки това природният газ помогна на Израел да се сближи с арабските правителства, които споделят опасенията му за засилващата се заплаха от Иран в региона. Той имаше същия ефект за засилването на съюзите на Израел с държави от Средиземноморието, които също имат нестабилни отношения с Турция.

Точно по времето, когато Ноубъл енерджи откриваше големите газови находища в израелските и кипърските води, Кипър неочаквано забрани на опитващите се да преминат през израелската морска блокада на Газа турски флотилии достъпа до бреговете си.

Това решение на Кипър бе изключително изненадващо предвид факта, че в продължение на месеци кипърските власти си затваряха очите за корабите, създаващи истински дипломатически кошмар за Израел. Кипърски служители заявиха тогава, че на кораби с дестинация Газа им е забранено да тръгват от Кипър заради „жизненоважни национални интереси“.

Отношенията оттогава насетне се влошиха. Израел сега свиква годишни тристранни срещи с Гърция и Кипър, които се превърнаха в негова географска връзка със Запада. Двете държави извършват също така общи военни учения с Израел и замениха Турция като предпочитано място на израелците за почивка (намират се само на кратък полет разстояние от Израел).

Трите страни неотдавна обявиха, че ще подпишат споразумение за проект на стойност седем милиарда долара за построяване на тръбопровод, който да пренася природен газ от Източното Средиземноморие в Европа.

„Откриването на запаси от въглеводороди в Източното Средиземноморие постави началото на тристранни механизми за сътрудничество, основаващи се на признанието, че енергийната сигурност е изключително важна за политическата и икономическата стабилност на нашите страни. Аз лично съм убеден, че въглеводородът в Източното Средиземноморие може да се превърне в това, което въглищата и стоманата бяха за Европейската общност“, заяви кипърският външен министър Никос Христодулидис.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.