Венецуелска пролет? Няма да е скоро, казва армията

Протести в Каракас. Снимка: от тв екрана

Насърчавана от телегеничния нов шеф на парламента, венецуелската опозиция таи надежди, че дните на президента Николас Мадуро на поста са преброени. Но солидната база на непопулярния президент – въоръжените сили – не дава почти никакви признаци на ерозия.

Симпатизанти на опозицията, сплотени около опозиционния лидер Хуан Гуайдо, правят под открито небе срещи с хората, изпълнени с възбуда заради оспорената от парламента легитимност на Мадуро, който по-рано този месец започна нов мандат, масово критикуван като незаконен.

Подкрепяно от Съединените щати и голям брой латиноамерикански съседи, които обещават да подпомогнат опозицията в стремежа й към преход във властта, оглавяваното от Гуайдо Национално събрание обяви миналата седмица Мадуро за „узурпатор“ и поиска чуждестранните правителства да замразят банковите сметки под контрола на неговото правителство.

Обаче парламентът бе лишен от правомощия от проправителствения Върховен съд, а и са налице слаби признаци, че висшето военно командване е готово да изостави Мадуро. Така че изблиците, последвали хода на опозицията и повишеното настроение на инвеститорите може да се окажат преждевременни.

„Военното ръководство е вярно на Мадуро и ще продължи да бъде, докато той си отиде“, казва високопоставен военен на действителна служба, пожелал анонимност. Едно нападение в понеделник сутринта срещу военен обект в Каракас, извършено от двайсетина редови бойци от Националната гвардия, породи надежди у опозицията за въстание. Но инцидентът бе потушен бързо.

Националното събрание обяви Мадуро за нелегитимен и обеща преход към ново управление и така придаде енергия на опозицията, която стоеше в сянка след протестите през 2017 г., отнели живота на 125 човека, но не успели да разклатят Мадуро. Възбудата от улиците на Каракас се разпростря до борсите на Уолстрийт, където инвеститорите повишиха цените на държавните облигации на Венецуела с надежда за ново правителство, което с по-голяма вероятност ще възобнови плащанията по дълга.

Гуайдо получи във вторник нов вот на доверие от САЩ, след като вицепрезидентът Майк Пенс публикува видеопослание в подкрепа на протестиращите срещу Мадуро.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА АМНИСТИЯ

Войниците имат много причини да са недоволни. Военните обекти неотклонно затъват в разруха заедно с цялата страна, а заплатите бързо се стопяват при годишната инфлация от два милиона процента. Миналата година са дезертирали над 4000 военни с ниски чинове, сочат официални документи, видени от Ройтерс.

Опозиционни депутати разработват предложение за амнистия, което цели да убеди недоволните военни да се обърнат срещу Мадуро. Депутати твърдят, че са разговаряли с военни на действителна служба, склонни към промяна.

Кливер Алкала, о.р. генерал от армията, който е бил близък до покойния лидер Уго Чавес, но през 2016 г. е излязъл от управляващата Социалистическа партия, каза, че спорното встъпване в длъжност на Мадуро е навредило на облика му сред войниците. „Казармите не са напълно убедени, че Мадуро наистина е президент“, каза Алкала в телефонно интервю от Колумбия.

Обаче Мадуро полага големи усилия да запази на своя страна военните, тъй като осъзнава много добре тяхната решаваща роля.

Той постави офицери на ключови постове в правителството и в държавната петролна компания PDVSA, а освен това предостави на свързани са армията фирми изгодни договори за услуги в петролните полета. А властите преследват военните, заподозрени в заговор срещу правителството, което според правозащитни групи е довело до изтезания на заподозрени дисиденти и тормоз на техни роднини.

Въоръжените сили не са забравили поуките от 20-и век. Обещанията на военните бързо да премахнат политическата нестабилност в редица държави от Латинска Америка, включително в Бразилия и Чили, дадоха възход на диктатури, продължили до 21 години.

След това бяха разкривани потресаващи нарушения на правата на човека. Така че въоръжените сили пазят мълчание, докато икономическият колапс тласка милиони в мизерия.

Военните лидери „изобщо не ги е грижа за изпълняването на професионалните им задължения“, казва високопоставеният офицер. „Те са загрижени да защитят себе си“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.