Европейски различия извън Брекзит проличаха в Давос

Разногласията в Европа излязоха наяве на Световния икономически форум в Давос вчера, когато стотици протестиращи се стекоха в швейцарския ски курорт, пренебрегвайки минусовите температури, за да заклеймят участващите представители на елита, задето се интересуват повече от счетоводните си баланси, отколкото от състоянието на света.

Скандирайки антикапиталистически лозунги, социалисти, еколози и други, събрали се близо до жп гарата в Давос, развяваха знамена и транспаранти с надписи като: „Давос е гадост“ и „Нека ядат пари“ .

„Искаме по-добър свят, няма да решавате вместо нас!“, викаше 20-годишният Тома Брюше от Женева.

Демонстрацията първоначално бе планирана най-вече като протест срещу президента Доналд Тръмп, който се очакваше в Давос тази седмица, преди да отмени участието си заради спирането на работата на американското правителство. Протестите все пак се състояха, като демонстрантите изляха част от гнева си върху новия бразилски президент националист Жаир Болсонаро, който за разлика от Тръмп дойде на форума.

Разделението се усещаше през цялата седмица в конгресния център на километър-два от гарата, особено относно търговията. Вчера обаче европейските разногласия станаха очебийни и не бяха само във връзка с Брекзит.

Холандският министър-председател Марк Рюте беше особено откровен, като заяви, че по-богатите като цяло северни страни от ЕС започват да усещат, че на по-бедния Юг му се разминава да не играе по правилата по куп въпроси. Италианската позиция срещу правилата на еврозоната за държавния дълг беше искрата, разпалила неговия гняв.

Популисткото правителство в Италия, на власт едва от година, реши да повиши разходите далеч над очакванията на ЕС и леко отстъпи едва след като Европейската комисия заплаши с наказателна процедура. Въпреки оставащите опасения, че планираните разходи ще увеличат бремето на огровния италианския дълг и може да разбудят финансовата треска, „спяща“ от 2015 г., когато Гърция беше спасена за последно, ЕК реши засега да не предприема действия срещу Рим, например налагане на глоба.

По думите на Рюте хората в страната му го питат защо Холандия прилага мерки, за да спазва правилата за бюджета, когато други страни като Италия не постъпват така.

„Трябва да го правим, защото искаме домът ни да е в ред, не защото някакъв европейски договор го изисква от нас, но това създава недоверие между Севера и Юга, и предвид тези разделителни линии, не съм оптимист, че можем да постигнем успех по отношение на конкурентоспособността, реформите и климатичните промени“, каза той.

Италия влезе и в кавга с Франция през последните дни по въпроси като подхода спрямо мигрантите, които прииждат към Европа по море. Италианският вътрешен министър, лидер на една от двете популистки и евроскептични партии, управляващи страната, нарече френския лидер Еманюел Макрон (непоколебим застъпник на ЕС) „ужасен президент“.

Словесните престрелки са нежелателен фон за ЕС, който е на път да изгуби ключова държава членка – Великобритания, след по-малко от два месеца.

Несигурност тегне над излизането на Великобритания, след като сделката за Брекзит на британския премиер Тереза Мей беше отхвърлена от депутатите и сега тя се опитва да намери решение в един толкова разделен парламент. Това повдига възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка на 29 март, което може да има огромни последици за икономиката, ако митата и граничните проверки бъдат възстановени. ЕС прави всичко по силите си да го избегне, но някои политици започват да говорят за удължаване на срока за напускането на Великобритания, за да дадат на страната повече време да постигне консенсус, докато други намекват за подкрепа за втори референдум.

Все пак всички са съгласни, че Брекзит „без сделка“ ще навреди еднакво както на ЕС, така и на Великобритания.

„Според мен при вариант „без сделка“ Обединеното кралство ще се изправи пред сериозни трудности“, каза ирландският премиер Лио Варадкар, като добави: “ При варианта „без сделка“ Обединеното кралство няма да има никакви търговски споразумения с когото и да било и смятам, че ще му е много трудно да сключи подобни споразумения, ако не е решен въпросът за ирландската граница. Така че след като имаме готово решение на масата, нека го ратифицираме“.

Този аргумент влиза в противоречие с един от главните постулати за облагите от Брекзит, изтъкван открай време от привържениците на варианта „без сделка“.

„Банк ъв Ингланд“ предупреди в края на миналата година, че британската икономика може да се свие с 8 процента за няколко месеца, ако страната напусне без сделка и без преход към бъдещо търговско споразумение с ЕС. Очакваният шок може да понижи цените на имотите с близо една трета.

Гуверньорът на централната банка Марк Карни каза, че британските банки са достатъчно силни финансово, за да оцелеят при подобен сценарий. Пристанищата и границите обаче ще бъдат изправени пред големи логистични проблеми.

За много фирми просто е твърде трудно да се подготвят за вариант „без сделка“, каза Карни.

„Компаниите правят каквото могат, но в много случаи не могат да направят нищо“, допълни той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.