Какво прави Хилари Клинтън, когато изгаси лампите

Хората ценят и уважават Хилари, а след „обиколката на симпатията” трябва и да я заобичат

Кандидат-президентката от Демократическата партия Хилари Клинтън с почитатели в Милфорд, Ню Хемпшир. Екипът на Хилари реши да я представи като симпатична и мила жена, което не се оказа толкова лесно. Снимка: Ройтерс

Рядко сме виждали някой да се смее по начина, по който Хилари Клинтън се смееше преди няколко дни във Вашингтон. Авторът на бестселъри Джон Гришам организира благотворителна вечер за облечената в тъмен костюм сенаторка в Union Station, централната гара на Вашингтон.die-presse-logo-1.jpg

И смехът й се отплати. 1200-те гости на вечерта оставиха един милион долара. Още по-важно обаче беше това, което отнесоха вкъщи: „Тя направи много приятно впечатление, обясни една възрастна дама. Съвсем не е толкова педантична и строга – наистина е симпатична.”

Когато си слушал повече за бившата първа лейди на САЩ, си срещал думата „симпатична” доста рядко. Хората я описват като компетентна, като силна, умна, опитна, интелигентна. На решителния тест за един кандидат-президент, а именно – колко души биха изпили по една бира с него (в случая едно вино) – тя се проваля.

Очарователната Хилари

Хилари е мила и сърдечна, с чувство за хумор и – да – очарователна. Това поне твърди Бетси Ибълинг, която тези дни обикаля малкия щат Айова заедно с други добри приятели на Хилари. Целта им е да направят кандидат-президентката по-симпатична, да покажат човешките й страни.

Колко трудно е това за сенаторката от Ню Йорк, се видя на вечерята в Union Station. Тя марширува през сцената с изпънати назад рамене, главата гледаше строго напред, и говори за плановете си за „честна Америка”, за несполучливата политика на Джордж Буш и за желанието си да накара хората отново да заобичат САЩ. И вмъкна в речта си заучени вицове и постоянен смях, като отчаяно се опитваше да внесе топлина в стогодишната неокласическа сграда.

За повечето присъстващи това беше достатъчно. Поне що се отнася до скъпо облечените лобисти, сътрудници на Конгреса, бивши членове на администрацията на Клинтън. Когато ги заговориш, те започват да хвалят компетентността на кандидатката. А у тази каста симпатията не е непременно политическа категория.

Когато обаче говориш с избирателите в Айова, дошли на събитието по дънки и с бейзболни шапки, чиято основна грижа е каква ще бъде реколтата и дали ще изкарат достатъчно пари, за да платят образованието на децата си, тогава разбираш какво липсва на Клинтън. „Изглежда малко студена, казва една жена от Уинтърсет. Но тя всъщност не е една от нас.”

Всъщност и Барак Обама, който е израснал в охолство, не е един от тях. Нито пък Джон Едуардс, който се подстригва за 400 долара. Но и двамата си вършат по-добре работата от сцената, защото разбират проблемите на простите хора с бейзболните шапки.

На обиколка с приятели и роднини

Хилари Клинтън за сметка на това се е загрижила за растящите цени на отоплението, които ще се превърнат в проблем за много американски семейства. Затова казва: „Знаем, че много хора са затруднени да плащат сметките си за ток и за газ. Затова отдавна подкрепям една програма, наречена LIHAP – Low Income Home Energy Assistance Program (Програма за подпомагане на домакинства с нисък доход за енергия).“

Затова не е чудно, че предизборният й екип използва приятели като Бетси, за да очовечи кандидатката. Някогашната й колежка от университета разказва как Хилари сваляла очилата си с дебели рамки, за да флиртува по-самоуверено с колегите. А пък селяните от щата Ню Йорк докладват как сенаторката им помагала лично.

Баскетболната легенда Ървин „Меджик” Джонсън също

Хилари Клинтън с дъщеря си Челси и майка си Дороти. Клинтън включи в предизборната си компания най-близките си хора, за да се покаже като любвеобилна и чувствителна жена и да промени впечатленията за педантична и почти безчувствена сенаторка. Снимка: Ройтерс

е на обиколката с Клинтън. През миналата седмица кандидат-президентката помоли дори 27-годишната си дъщеря Челси, която след годините в Белия дом беше попаднала в информационно затъмнение, да покаже на хората майчинските й страни. Реклама на дъщеря си прави дори 88-годишната й майка Дороти.

Атаки срещу Обама

За да може непознатите страни на Клинтън да бъдат открити не само от няколко жители на Айова, изборните стратези на Хилари посветиха на скритите й страни специален уебсайт. На адрес www.TheHillaryIKnow.com може да се разгледат видеопосланията на 39 приятели, които разказват интимни подробности от живота на 60-годишната сенаторка. Като например Джери Джоунс, който споделя как е помогнал на Клинтънови в да боядисат кухнята си в Арканзас в това „противно оранжево”. Или Айра Грейнски, който твърди, че някои политици държат хората винаги на една ръка разстояние, а Хилари „ги прегръща”.

Клинтън прекъсва своята „обиколка на симпатията” само когато става дума за конкурента й Обама, от когото през изминалите месеци загуби много гласове и който според анкетите вече е наравно с нея в Айова и в Ню Хемпшир. Тя се пошегува, че външнополитическият му опит се ограничава до прекараните няколко години като дете в Индонезия. И го описва като нерешителен и като „може би”-политик, който не може да реши дали е за или против нещо – убийствен аргумент, заради който Джон Кери загуби изборите през 2004 г. от Джордж Буш.

Свенливата Клинтън

Хилари Клинтън обяснява, че й трябват други хора, които да говорят за нея, защото била много свенлива. Било й трудно да говори за интимни и лични неща. Затова трябвало приятелите и съпругът й Бил да разказват „какво правя, когато изгасне светлината”. По този повод един коментатор на Вашингтон пост отбеляза саркастично, че тази информация ни идва малко повече, отколкото можем да понесем.

Хилари Родъм Клинтън, сенаторка от щата Ню Йорк, е родена на 26 октомври 1947 г. в Илинойс. Израства в политическо консервативно семейство и докато е ученичка работи за Републиканската партия. Разочарована от Ричард Никсън, тя започва да симпатизира на демократите. Следва правни науки и става адвокат. През 1975 г. се омъжва за Бил Клинтън и се отказва от професионалната си кариера в името на политическия му успех. Докато е в Белия дом (1993-2001) е политически много активна и се опита да въведе обща здравна застраховка. През 2000 г. стана първата първа дама, избрана в американския сенат.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.