Русия: Реалните доходи падат пета година

Реалните доходи в Русия са намалели с 0,2 на сто през 2018 г. – доходите на населението в страната се свиват вече пета година поред, пише „Ведомости“, като се позовава на официалната статистика.

Според финансовия аналитик Кирил Тремасов това е безпрецедентно продължителен спад на доходите в най-новата история на Русия, какъвто не е имало дори през 90-те.

Ускоряващата се инфлация, растящите данъци и строгата бюджетна политика почти не оставят съмнения, че през 2019 г. доходите ще продължат да се топят, прогнозира той.

Икономистът Светлана Мисихина очаква през 2019 г. заплатите в Русия да растат доста по-бавно, отколкото миналата година и да нараснат едва с 1,5 процента.

Избирателният цикъл в Русия приключи и заетите в бюджетния сектор не бива да очакват ускорено вдигане на заплатите, коментира колежката й Наталия Орлова.

Проблеми има и с други видове доходи на населението – пенсиите и социалните плащания все още не са стигнали нивата от 2016 г., а доходите от предприемачество намаляват, пише „Ведомости“, цитиран от Би Би Си.

„Сам по себе си политическият курс на режима (в Русия) поначало бе изцяло приемлив за хората, неприемлив е само резултатът – растящата бедност. Тъкмо тя политизира хората, кара ги да преразгледат одобрителното си отношение към действията на властите“, разсъждава политологът Абас Галямов.

Поради страх от протести властите са принудени да дават все повече пълномощия на силовите структури. Това влошава още повече инвестиционния климат и съдейства за по-нататъшна деградация на икономиката. Което на свой ред води към нова фаза в понижаването на жизненото равнище и разрастване на протестните нагласи, смята експертът. „Изход от тази задънена улица не се очертава“, констатира той.

Основният риск е, че гражданите постепенно осъзнават едно противоречие: те усещат, че държавата е силна, но и друго – че властта е неспособна да повляе на текущите икономически тенденции, отбелязва наблюдателят Михаил Виноградов.

В редакционен коментар на същата тема „Ведомости“ нарича „два важни резултата“ от равносметката за 2018 г. продължителния спад на доходите в Русия и намаляването на населението, регистрирано за пръв път от 10 години насам.

„Проблемът е, че става дума за тенденция, за стабилен коловоз, в който жителите на Русия, ако не стане нещо изключително, предстои да живеят в близките години“, пише всекидневникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.