Музей на Холокоста в Будапеща разделя еврейската общност

Проектът за нов Музей на холокоста в Будапеща

Нов мемориал на Холокоста разделя еврейската общност в Будапеща заради подозрения, че чрез него премиерът Виктор Орбан се опитва да омаловажи ролята на унгарците в Шоа, съобщава агенция Франс прес.

„Къщата на съдбите“, помещаваща се в бивша жп гара, където струпани „конски“ вагони напомнят за депортирането на стотици хиляди унгарски евреи през 1944 г., е завършен през 2015 г. Държавата е инвестирала в него 24 милиона евро. Но той така и не отвори врати, тъй като главната унгарска еврейска организация Мажихиш – Федерация на унгарските евреи, и международни експерти изразиха недоверие към нейния научен съвет, който включваше и представител на мемориала Яд Вашем.

Поводът са „сериозни съмнения какво ще е историческото послание, което институцията носи“, обяснява пред АФП председателят на Мажихиш“ Андраш Хейслер преди Международния ден на ООН в памет на жертвите на Холокоста.

Около 600 000 унгарски евреи са загинали в нацистките лагери, депортирани за няколко месеца, благодарение и на усърдието на унгарската администрация и полиция. Още през 1920 г. страната приема първия антисемитски закон в Европа между двете войни – по инициатива на адмирал Хорти, който става съюзник на Хитлер и остава на власт до 1944 г. Обаче почестите, които Орбан отдава на Хорти, и откриването през 2014 г. на паметник, който представя Унгария като невинна жертва на нацизма, са породили страхове. Дали музеят няма да представи мъгляв исторически разказ или да омаловажи участието на страната в Холокоста?

„Двойна игра“

Орбан, който се представя като първия бастион в Европа срещу „мюсюлманското нашествие“, през последните години порави многобройни жестове за сближаване с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, когото посрещна през 2017 г. в Будапеща, а после посети Ерусалим миналото лято. В същото време обаче той организира широка кампания срещу американския финансист от унгарски произход Джордж Сорос, осъдена от Световния еврейски конгрес заради антисемитски акценти.

„Орбан играе двойна игра с еврейската общност, като същевременно угажда на националистическите чувства“ на своя електорат. Той е популист, който се стреми да събере максимален брой гласове, като изпраща сигнали към крайнодесните“, смята историкът Кристиан Унгвар.

Изборът на една приближена на Орбан – Мария Шмид, за да проектира и управлява музея, потвърди страховете. Тази историчка на практика вече ръководи „Дома на терора“ – спорен будапещенски музей, който според критиците приравнява комунистическите престъпления с тези на нацизма.

„Всички са съгласни, че тя не е авторитетен учен и се страхуват от нейните идеи и странните й исторически ракурси“, смята Хейслер.

В публикация през ноември, редактирана от Шмид, председателят на Мажихиш беше изобразен заобиколен от облак банкови книжа – изображения с антисемитски конотации..

Образователна роля

Въпреки всичко това Будапеща, която официално е обявила политика на „нулева толeрантност“ срещу антисемитизма, се защитава, че проявява добра воля по отношение на еврейската общност в Унгария, най-голямата в Централна Европа със 100 000 членове. Правителството отбелязва по-специално поставеното ударение върху Холокоста в учебните програми. Както и инвестициите за ремонт и поддръжка на многобройните синагоги и еврейски гробища.

В опит да намери изход от задънената улица с музея, през септември то обяви, че прехвърля собствеността му на миноритарна еврейска организация – Обединена унгарска еврейска конгрегация (EMIH), свързана с ортодоксалното движение Хабад. Нейният ръководител равин Шломо Ковеш подчертава образователната роля, която трябва да играе музеят, който той се надява да привлича „над 100 000 ученици годишно“.

„Днешните деца не знаят за Холокоста, включително еврейските деца. Те трябва да бъдат разтърсени и извадени от апатията“, казва той за АФП.

Новата концепция на музея „ще отразява вярно историята“ и институцията ще бъде управлявана по независим от правителството начин“, уверява той.

Макар че правителството иска музеят да отвори врати от тази пролет, това едва ли ще се случи преди 2020 г., признава Ковеш.

Според Кристиан Унгвар би било по-добре Будапеща да инвестира в съществуващия еврейски музей, вместо да упорства в създаването на една спорна структура. „Няма нужда от два музея на Холокоста в един град“, смята той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.