Йончева трудно ще я изкарат виновна. Малко детайли за незапознатите що е то журналистика

Не стихват вълненията за Елена Йончева, а очевидно на много хора им липсва разбиране какво е това журналистика и какво общо има с прането на пари и прокурорските обвинения.

Идеята, че Йончева е прала пари, конкретно 330 хил. евро, е родена в сбърканото съзнание на обслужващата прокуратура. Да идеш да снимаш телевизионни репортажи в райони на военни действия и по този начин да переш пари – трудно е да се обясни на кой нормален може да му хрумне такова нещо.

Един западен продуцент ще се изсмее, ако му кажеш – на ти 330 хил. евро, купи с тях камера, апаратура за сателитна връзка, сателитен телефон, наеми оператори, транспорт и водачи на място, и отивай в Турция, Сирия, Ирак, две години наред да снимаш репортажи и филми.

Понеже някои изнежени водещи по телевизиите повтарят, че Йончева си е определила 12 хил. лева заплата (кажи речи колкото тяхната – как така!?) – това също се нуждае от известно пояснение.

Който си мисли, че като ходиш в такива райони на военни действия може да вземеш документ за разходи, много се лъже. Това не е командировка до Брюксел или Париж. Да платиш на водач или преводач (Йончева знае три езика, но арабският й не е достатъчен да се оправи там), да платиш да те закарат тук или там, да платиш някой да се съгласи да те заведе, да говори, да те срещне с някого – това е обичайна практика на западни телевизии, за което имат повече или по-малко бюджетни средства, и много журналисти плащат от джоба си.

Ами ако Йончева беше направила тези разходи като представи някоя хвърчаща бележка или напише отчет – платих на водач 2000 долара да ме заведе при кюрдите, при ислямистите, преводач взе 800 евро и т. н. Веднага блюстителните прокурори щяха да я обвинят, че пише нередовни или фалшиви документи. А като си пишеш голяма заплата, можеш да поемеш много от тези разходи.

И въобще, прозира една презумпция у коментиращите, че журналистиката трябва да се прави без пари, на журналисти да им се плаща една заплата от 1000 лева и пак им е много. Няма телевизия в света, която да намери хора да снимат на такива места за без пари. Дори в сегашни времена, когато медиите обедняха и плащат все по-малко.

Ама парите били от КТБ, крещят заглавия из сайтове. Ами когато е направила обща фирма с посочена от юристите на ТВ7 фирма, КТБ беше банката на властта, правителството на Борисов удвои държавните пари в нея, дори тези на Топлофикация София ги извади от общинската банка и ги вкара там.

И Цветан Цветанов връчи на Цветан Василев приза банкер на годината.

А забележителният Кошлуков, който сега обсъжда с гостите си обвиненията срещу Йончева, беше шеф и водещ в тази телевизия.

Абе, щом Йончева е станала депутат от БСП – бой, гадна комунистка – това им е манталитетът на мнозина. Утре тази обслужваща прокуратура други ще погне с такива аргументи, интересно тогава кой как ще се обяснява.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.