Смяната на името на Република Македония: Какво предстои пред страната?

Зоран Заев. Снимка: от тв екрана

Република Македония променя името си на Република Северна Македония в замяна на оттегляне на възраженията на Гърция за присъединяването на северната й съседка към НАТО, решавайки по този начин близо 30-годишен спор. Но какво на практика трябва да направи една държава, когато променя името си?

Гръцкият парламент ратифицира споразумението в петък, като една от последните необходими стъпки за приключване на разногласията между двата съседа. Остават някои процедурни стъпки, включително това Гърция да подпише протокола за присъединяване на северната й съседка към НАТО, преди смяната на името да влезе в сила.

Промяна на името на една държава ни най-малко не е прецедент – много страни са го правили досега, като цяло в резултат на политически промени или в края на колониални периоди: например Бирма стана Мианма, Родезия – Зимбабве, Заир – Демократична република Конго, а неотдавна Свазиленд стана Есватини.

Много неща в Република Македония ще трябва да се променят – от паспортите до правителствените бланки и учебниците. Но някои други, като имената на интернет домейните, ще останат същите. Асошиейтед прес представя пътя, който предстои пред страната:

КАКВО СЕ ПРОМЕНЯ?

Страната прие името Република Македония, след като обяви независимост от бивша Югославия през 1991 г. То е признато от над 130 държави, но не и от ООН, НАТО или Европейския съюз, заради възраженията на Гърция. Гърция твърди, че терминът „Македония“ си присвоява нейно антично наследство и крие териториални претенции към нейната северна провинция със същото име – родно място на царя воин Александър Македонски.

Така че официалното име на страната е Бивша югославска република Македония или БЮРМ (FYROM).

След като завърши смяната на името, то ще се промени на Република Северна Македония или Северна Македония на кратко.

КАКВО СТАВА СЕГА?

Когато споразумението влезе в сила, страната ще информира останалата част на света, включително ООН, че вече се нарича Северна Македония и ще подаде молба за членство в НАТО и ЕС.

Постъпката пред ООН може да се окаже сложна. Членката на Съвета за сигурност на ООН Русия критикува процеса на смяна на името като грубо нарушение на македонския закон под натиска на Запада, за да може страната да се присъедини към НАТО. Руски официални представители досега не са посочвали дали Москва ще признае новото име.

КАКВО ДРУГО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ?

Правителството в Скопие ще разполага с петгодишен гратисен период, за да въведе практически промени, като смяна на официалните бланки, на паспортите и регистрационните табели на автомобилите. Споразумението предвижда два преходни периода – един технически и един политически.

Петгодишният технически период е за официалните документи и материали за международна употреба, докато петгодишният политически период е за документите и материалите за вътрешна употреба. Последният може на практика да отнеме повече години.

Паспортите трябва да бъдат променени, като новите версии се очакват до края на тази година или в началото на 2020 г. Регистрационните табели на автомобилите, които сега носят международния код МК, ще трябва да се променят на NM или NMK в рамките на пет години.

Но страната ще запази сегашните кодове МК и MKD, определени от Международната организация по стандартизация (ISO), за всички други цели, като интернет домейни или спортни събития.

СТАТУИ И ПАМЕТНИЦИ

Издигането на паметници изигра голяма роля в спора с Гърция. Бившият македонски премиер Никола Груевски поръча безброй статуи и монументи, включително на древни гърци, за да разкраси столицата Скопие и други градове. Главният площад на Скопие е доминиран от висока статуя на воин на кон, като почти никой няма съмнения, че това е Александър Македонски. Наблизо се намира и статуята на неговия баща Филип.

След като смяната на името стане факт, Р Македония ще има шест месеца „да направи преглед на статута на паметниците, публичните сгради и инфраструктурата на своя територия за това до каква степен те се отнасят по какъвто и да е начин към античната елинистична история и цивилизация…и да предприемат необходимите корекции“.

До шест месеца страната трябва да спре да използва Звездата на Вергина – символ с 16 лъча в античното гръцко изкуство, свързван с династията на Александър, който в миналото бе използван от Р Македония, която го постави на първия си национален флаг, след като обяви независимост.

ТЪРГОВИЯ и ТЪРГОВСКИ ОТНОШЕНИЯ

Тук въпросът става малко по-неясен. За употребата на търговски имена, търговски и фабрични марки, споразумението казва, че Гърция и Р Македония са се договорили да насърчават своите бизнес общности да „създадат искрен и структуриран диалог, с доверие…(да) търсят и постигнат взаимноприемливи решения“.

Ще бъде сформирана международна експертна комисия, в която ще влязат и представители на двете страни, за да приложат това.

УЧЕБНИЦИ и ИСТОРИЯ

Двете страни си дадоха срок от една година след подписването на споразумението през юни 2018 г., за да се уверят, че учебниците и други материали като карти, атласи и учебни ръководства не съдържат иредентистки или ревизионистки препратки. Комисия от експерти по история, археология и въпроси на образованието, надзиравани от външните министерства в двете страни, трябва да прегледат материалите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.