Евроскептици сменят курса след хаоса около Брекзит

Брекзит. Илюстрация: Мастър инвестор

Докато британските депутати се готвят за поредното ключово гласуване по въпроса за Брекзит, някои водещи евроскептици на континента вече не се стремят да печелят привърженици с лозунга за излизане от ЕС.

Това прегрупиране става в навечерието на изборите за Европейски парламент през май, в които антисистемните политици виждат златна възможност да завладеят политиката в ЕС.

Както показа безизходицата около Брекзит, да бъде напуснат съюзът е по-лесно на думи, отколкото на дело. За популистите други теми – като например противопоставянето на миграцията – са далеч по-привлекателни от политическа гледна точка.

„Сегашната бъркотия в Лондон със сигурност е изиграла роля“, смята Николай фон Ондарца от германския Институт за изследвания на международните отношения и сигурността. „Това определено не е реклама за напускане на ЕС“, добави той.

Красноречив пример е лидерът на френската крайна десница Марин Льо Пен, която първоначално наричаше Брекзит „победа на свободата“. През 2017 г. в предизборните кампании партията й се обявяваше за излизане от ЕС.

Но сега тя казва, че нейният Национален сбор допуска, че Великобритания може да се върне обратно в една бъдеща „европейска организация“, която зачита националния суверенитет.

Според нея благодарение на успехите на евроскептичната десница в няколко европейски страни вече може да се мисли не за напускане на съюза, а за превръщането му в „съюз на нации“.

„Не ние сме се променили, а политическата ситуация в Европа“, каза тя наскоро в интервю за френската телевизия Бе Еф Ем.

Ондарца отбелязва, че също толкова важен фактор за промяната у Льо Пен е и изборното й поражение от президента Еманюел Макрон, допълвайки, че това е било „важна поука“ и за останалите популистки партии.

„Сега те по-скоро искат коренна промяна на ЕС, отколкото разпадането му“, смята той.

Междувременно в Италия през март 2018 г. популистите бяха избрани на власт, но трябваше да се сблъскат с действителността на управлението.

Сега Рим казва, че Брекзит без споразумение вероятно ще има „катастрофални последици“ за европейската икономика, включително за италианската, заяви Каролине Кантер от римския филиал на Фондация „Конрад Аденауер“.

Тези „предвидими последици“ са особено драстични „за държава, която вече е в тежко икономическо състояние с голям публичен дълг“, добави тя. „Първоначалната радост на популистите от Брекзита вече отмина“, каза Кантер.

Не само във Франция, но и в цяла Европа първоначално евроскептиците приветстваха референдума за Брекзит като знак, че избирателите са готови за антибрюкселска революция.

По време на предизборната си кампания за националните избори в Холандия през март 2017 г. крайнодесният кандидат за премиер Герт Вилдерс призоваваше сънародниците си да бъде организиран референдум за членството в ЕС, за да могат „холандците отново да са господари в собствения си дом“.

В германската крайнодясна „Алтернатива за Германия“ – която беше създадена през 2013 г. като евроскептична партия, преди да възприеме твърдолинейно послание против миграцията – също имаше някои изтъкнати гласове, които призоваваха за скъсване с Брюксел.

Един от депутатите на АзГ в Европарламента Беатрикс фон Щорх, нарече Брекзит „голяма услуга за Европа“.

Макар част от ръководството на АзГ сега да гледа на Брюксел малко по-позитивно, партията всъщност втвърди още повече позицията си срещу миграцията и членството в ЕС, по което се различава от останалите евроскептични партии в съюза, заяви Ондарца.

Промяната сред евроскептиците беше може би най-силно изразена в Италия, където през 2018 г. крайнодясната партия „Лигата“ и антисистемното Движение „5 звезди“, се обединиха, за да съставят сложна управленска коалиция. Преди изборите и двете партии нападаха ЕС.

През януари 2017 г. например лидерът на „Лигата“ Матео Салвини, който сега е вицепремиер и министър на вътрешните работи, следващ твърдолинеен политически курс, призова страната му да напусне еврото, наричайки единната европейска валута „провалил се криминален експеримент“.

Партията му обвиняваше еврото за икономическите неволи на Италия и агитираше за „връщане към предмастрихтското статукво“. Под това се имаше предвид времето отпреди европейския договор от 1992 г., който отвори пътя за създаването на единната европейска валута.

В последно време тази риторика до голяма степен утихна.

„Не искаме да напускаме нищо“, каза неотдавна Салвини в интервю за италианската държавна телевизия. „Искаме да променим правилата на ЕС отвътре“, добави той.

В същото време „Лигата“ и „5 звезди“ коригираха позицията си по отношение на ЕС така, че тя да бъде насочена към различаващите се един от друг електорати на двете политически сили, отбеляза Антонио Вилафранка от италианския Институт за международни политически изследвания.

„Сега въпросът с най-голяма тежест е миграцията, особено за „Лигата“, каза той. „А за Движение „5 звезди“, чиято база е бедният юг, фокусът сега е върху борбата със строгите мерки за икономии – включително налаганите от Брюксел фискални правила“, заяви Вилафранка. „И двете партии използват тези платформи, за да настояват за „по-справедлива сделка“ за Италия“, добави той.

Друга страна, в която популистите постигнаха големи успехи в последно време, е Австрия, където те сега са партньор в управляващата коалиция. Сред новите членки на ЕС те са на власт и в Полша, Унгария и Чехия.

Но сега голямата цел за евроскептиците са изборите през май за ЕП, а не борбата с Брюксел или защитата на Брекзит. Имайки предвид нагласите срещу миграцията, популистите смятат, че те дори биха могли да станат най-голямата група в Европарламента.

Сред тези, които са се прицелили в изборите, е и Салвини. Наскоро той се срещна с председателя на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ – Ярослав Качински, за да обсъдят възможно сътрудничество за изборите.

Салвини дори подхвърли идеята, че може да се кандидатира за председател на Европейската комисия.

„Лигата“ „се опитва да вдъхне живот на нов европейски Рененсанс“, каза той през декември пред журналисти. „Не сме тук, за да разрушаваме и разделяме. Тук сме, за да дадем нов живот на (европейската) мечта, която през последните години без съмнение беше разрушена“, заяви Салвини.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.